Wat is een uitbraak van fibromyalgie?

De tweede meest voorkomende vraag werd gesteld aan mensen die met fibromyalgie (of een onzichtbare chronische ziekte) leven naast   Wat is fibromyalgie   ?  Wat is een uitbraak van fibromyalgie?

Als je iemand kent die met deze ziekte leeft, heb je waarschijnlijk gehoord dat ze op een of ander moment zeggen dat ze een ‘uitbraak’ hebben. Proberen uit te drukken wat je bedoelt met flits is misschien een van de moeilijkste dingen om te doen, vooral omdat de flitsen er voor elke persoon zo anders uitzien.

Verrassend genoeg is het proberen om een ​​uitbraak te verklaren net zo moeilijk als het proberen om een ​​uitbraak te begrijpen, en daarom praten velen van ons die met de ziekte leven niet helemaal over onze symptomen.

Onderwijs, bewustzijn en kennis zijn echter belangrijk als het gaat om chronische, fibromyalgie of andere ziekten, en het is alleen door middel van uitleg die alle mensen helpt om de ware alomtegenwoordigheid van alle chronische onzichtbare ziekten te begrijpen en helpt ons beter te begrijpen hoe we leven. elke dag.

Het is alleen door uitleg dat we alle mensen helpen de werkelijk alomtegenwoordige aard van chronische onzichtbare ziekten te begrijpen en iedereen helpen beter te begrijpen wat we dag na dag leven.

Kort gezegd: “Praten over onze ziekte is de enige manier waarop we de steun, empathie en het begrip kunnen krijgen dat we zorgverleners, professionals in de gezondheidszorg, familieleden en het grote publiek nodig hebben.

Dat gezegd hebbende, het onderstaande artikel (afkomstig van Arthritis.org) biedt de eenvoudigste en meest beknopte uitleg van de “groene scheuten” van fibromyalgie en hoop dat iedereen die leest een beetje beter kan begrijpen wat we elk van deze ervaren. kronieken. En elke dag.

Wat is een fibromyalgie-flare met dank aan Arthritis.org?

Terwijl een persoon met fibromyalgie sommige symptomen regelmatig kan ervaren, wanneer symptomen verergeren of vaker voorkomen gedurende een periode die een uitbraak wordt genoemd.

“Een uitbraak verergert of verergert de symptomen die al bestaan,” zegt Daniel Clauw, MD, professor anesthesiologie, reumatologie en psychiatrie aan de Universiteit van Michigan in Ann Arbor. “Patiënten gebruiken verschillende tijdspaden voor wat zij een uitbraak beschouwen, maar zijn meestal dagen of weken van verergerende symptomen. Alles minder wordt beschouwd als normale ontharing en een afname van symptomen die een persoon met fibromyalgie kan verwachten.

Symptomen van fibromyalgie zijn onder meer:

 • Gegeneraliseerde spierpijn
 • Vermoeidheid die het moeilijk maakt om dagelijkse activiteiten uit te voeren.
 • Stijfheid, vooral in de ochtend of na een lange periode van inactiviteit.
 • Cognitieve problemen, ook bekend als nevus fibro, waaronder problemen met geheugen, concentratie en organisatie.
 • Emotionele problemen zoals angst, verdriet of depressie.
 • Slaapproblemen, zoals te lang duren om te vallen of slapen, vaak wakker worden of regelmatig wakker worden en nog niet uitgerust voelen

Hoewel dit veel voorkomende symptomen zijn bij mensen met fibromyalgie, ervaren ze allemaal uitbraken anders.

“Mensen met fibromyalgie ervaren niet allemaal uitbraken op dezelfde manier”, zegt Dr. Clauw. “Een goede manier om uit te leggen is dat elke persoon met fibromyalgie zijn achilleshiel heeft, zijn ‘ding’ dat hen echt problemen veroorzaakt. Wanneer je fibromyalgie erger wordt, wordt dit specifieke ding echt erg. ”

De overheersende symptomen van een persoon tijdens een uitbraak kunnen in de loop van de tijd veranderen.

Triggers voor fibromyalgie-crises

Een van de beste manieren om een ​​uitbraak te voorkomen, is om te bepalen wat deze in de eerste plaats kan veroorzaken. Deze oorzaken worden triggers genoemd. Net als symptomen variëren triggers van fibromyalgie van persoon tot persoon, maar kunnen zijn:

 • Lichamelijke of psychologische stress
 • Temperatuur en klimaatveranderingen
 • Hormonale veranderingen
 • Reizen en / of veranderingen in de tijd.
 • Veranderingen in behandeling
 • Dieet
 • Slecht slapen

“We weten dat elke vorm van stress, niet alleen psychisch maar ook fysiek, immuun, of iets dat de normale routine van het lichaam verstoort, een uitbraak kan veroorzaken,” zegt Dr. Clauw. “Alles van een auto-ongeluk tot een operatie of andere stressvolle levensgebeurtenis kan de symptomen verergeren. Huiduitslag kan ook worden veroorzaakt door gedragstriggers zoals niet goed slapen, plotseling stoppen met sporten of overdreven activiteit. “

Sommige vlammen zijn onvermijdelijk en bepaalde triggers zijn buiten uw controle. U kunt proberen vast te stellen wat uw fibromyalgiesymptomen verergert door uw activiteiten bij te houden, wat u eet, hoe u slaapt en hoe al deze factoren uw symptomen beïnvloeden. Na het opnemen van deze factoren gedurende enkele weken, ziet u mogelijk een patroon. Dit helpt je te leren hoe je de ingangen die een flits kunnen activeren, beter kunt beheren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *