Waarom treft fibromyalgie vooral vrouwen?

Fibromyalgie bij vrouwen

Fibromyalgie is een chronische aandoening die vermoeidheid, gegeneraliseerde pijn en gevoeligheid door het hele lichaam veroorzaakt. De aandoening treft beide geslachten, hoewel vrouwen veel vaker fibromyalgie ontwikkelen. Volgens de National Institutes of Health is tussen 80 en 90% van de gediagnosticeerde vrouwen vrouw.

Soms worden mannen verkeerd gediagnosticeerd omdat ze de symptomen van fibromyalgie anders kunnen beschrijven. Vrouwen rapporteren meestal een grotere pijnintensiteit dan mannen. De redenen hiervoor kunnen verband houden met hormonen, verschillen in het immuunsysteem of genen.

Toch weten de onderzoekers niet waarom vrouwen een hoger risico lopen op het ontwikkelen van fibromyalgie dan mannen. De enige manier om dit te testen is door andere mogelijke voorwaarden uit te sluiten.

Lees verder om erachter te komen hoe de verschillende symptomen van fibromyalgie voor vrouwen eruit kunnen zien.

Sterkere menstruatiepijn bij vrouwen met fibromyalgie

Menstruatiekrampen kunnen, afhankelijk van de vrouw, mild of pijnlijk zijn. In een rapport van de National Fibromyalgia Association hebben vrouwen met de ziekte meer pijnlijke menstruaties dan normaal. Soms fluctueert de pijn met de menstruatiecyclus.

De meeste vrouwen met fibromyalgie zijn ook tussen de 40 en 55 jaar oud. De symptomen van fibromyalgie kunnen erger zijn bij postmenopauzale of menopauzale vrouwen.

De menopauze met fibromyalgie kan de gevoelens versterken van:

 • geërgerd
 • pijn
 • pijn
 • ongerustheid

Je lichaam maakt na de menopauze 40% minder oestrogeen aan. Oestrogeen is een belangrijke deelnemer in de controle van serotonine, die pijn en stemming reguleert. Sommige symptomen van fibromyalgie kunnen symptomen van de perimenopauze of “bijna menopauze” weerspiegelen. Deze symptomen zijn onder meer:

 • pijn
 • tederheid
 • gebrek aan kwaliteitsslaap
 • geheugenproblemen of nadenken over processen
 • depressie

Sommige vrouwen met fibromyalgie hebben ook endometriose. In deze toestand groeit het weefsel van de baarmoeder elders in het bekken. Fibromyalgie kan ook het ongemak veroorzaakt door endometriose vergroten. Neem contact op met uw arts als deze symptomen na de menopauze niet verdwijnen.

Ernstige pijn bij fibromyalgie en gevoelige punten bij vrouwen

De versterkte pijn van fibromyalgie wordt vaak beschreven als een diepe of doffe pijn die begint in de spieren en uitstraalt naar andere delen van het lichaam. Sommige mensen hebben ook een tintelend gevoel.

Voor een diagnose van fibromyalgie moet pijn alle delen van het lichaam aantasten, aan beide kanten, inclusief de bovenste en onderste delen. De pijn kan komen en gaan. Het kan op sommige dagen erger zijn dan op andere. Dit kan het moeilijk maken om dagelijkse activiteiten te plannen.

Het interessante is dat mannen en vrouwen fibromyalgiepijn anders ervaren. Beide melden dat ze op een gegeven moment hevige pijn ervaren. Maar over het algemeen melden mannen minder pijn dan vrouwen. Vrouwen ervaren meer “gegeneraliseerde pijn” en een langere pijnduur. Fibromyalgiepijn is meestal sterker bij vrouwen omdat oestrogeen de pijnstolerantie vermindert.

Registratiepunten

Naast gegeneraliseerde pijn veroorzaakt fibromyalgie gevoelige punten. Dit zijn specifieke gebieden rond het lichaam, meestal rond de gewrichten die pijn doen wanneer ze worden ingedrukt of aangeraakt. De onderzoekers identificeerden 18 potentiële biedpunten. Vrouwen rapporteren gemiddeld minstens twee gevoelige punten dan mannen. Deze gevoelige punten zijn ook gevoeliger bij vrouwen. U kunt op sommige of al deze plaatsen pijn ervaren:

 • achterhoofd
 • gebied tussen schouders
 • voorkant van de nek
 • borst
 • van de ellebogen
 • bovenste en laterale heupen
 • in de knieën

Er kunnen ook tedere punten verschijnen rond het bekkengebied. Pijn die langer dan zes maanden aanhoudt, wordt chronische bekkenpijn en disfunctie (DPCP) genoemd. Deze pijn kan in de rug beginnen en langs de dijen gaan.

Verhoogde blaaspijn en darmproblemen bij vrouwen

Fibromyalgie kan andere COPD-gerelateerde problemen verergeren, zoals het prikkelbare darm syndroom (IBS) en blaasproblemen. Onderzoek toont aan dat mensen met fibromyalgie en IBS ook meer kans hebben om interstitiële cystitis of pijnlijk blaassyndroom (PBS) te ontwikkelen. Ongeveer 32% van de mensen met IBS heeft ook PBS. Studies tonen aan dat IBS ook vaker voorkomt bij vrouwen. Ongeveer 12 tot 24 procent van de vrouwen heeft het, terwijl slechts 5 tot 9 procent van de mannen IBS heeft.

PBS en IBS kunnen veroorzaken:

 • pijn of krampen in de onderbuik
 • pijn tijdens seks
 • pijn tijdens het plassen
 • blaasdruk
 • verhoogde behoefte om op elk moment van de dag te plassen

Het onderzoek suggereert dat PBS en IBS dezelfde oorzaken hebben als fibromyalgie, hoewel de exacte relatie onbekend is.

Meer vermoeidheid en depressieve gevoelens bij vrouwen

Een studie, gepubliceerd in Oxford University Press, keek naar gevallen van depressie bij mannen en vrouwen met fibromyalgie. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen met de ziekte significant hogere depressies rapporteerden dan mannen.

Andere aandoeningen die veel voorkomen bij fibromyalgie kunnen u ‘s nachts wakker houden. Deze omvatten het rustelozebenensyndroom en slaapapneu. Slaapgebrek kan bijdragen aan gevoelens van vermoeidheid en depressie. U kunt zich overdag moe voelen en moeite hebben met concentreren, zelfs met een volledige nachtrust. Een onjuiste hoeveelheid slaap kan ook uw gevoeligheid voor pijn vergroten.

Andere symptomen bij vrouwen en mannen

Andere veel voorkomende symptomen van fibromyalgie zijn:

 • gevoeligheid voor temperatuurdalingen, harde geluiden en felle lichten
 • moeite met onthouden en concentreren, ook bekend als fibro-mist
 • hoofdpijn, waaronder migraine die misselijkheid en braken veroorzaakt
 • rustelozebenensyndroom, een angstaanjagend en kruipend gevoel in de benen dat je uit de slaap haalt
 • kaakpijn

Wanneer moet je naar een dokter?

Praat met uw arts als deze symptomen uw welzijn verstoren of andere symptomen van fibromyalgie vergezellen. Er is geen onderzoek gedaan om fibromyalgie te diagnosticeren. De symptomen kunnen vergelijkbaar zijn met andere aandoeningen, zoals reumatoïde artritis (RA). Maar, in tegenstelling tot RA, veroorzaakt fibromyalgie geen ontsteking.

Daarom zal uw arts een lichamelijk onderzoek doen en verschillende tests bestellen om andere aandoeningen uit te sluiten.

Hoe wordt fibromyalgie gediagnosticeerd? »

Fibromyalgie is niet dodelijk, maar kan uw levenskwaliteit beïnvloeden. Vroege behandeling kan de progressie van fibromyalgie vertragen.

Behandeling voor fibromyalgie

Er is geen remedie voor fibromyalgie, maar behandeling is mogelijk. U kunt de pijn nog steeds onder controle houden en een gezond en actief leven leiden.

Sommige mensen kunnen pijn behandelen met vrij verkrijgbare pijnstillers (OTC), zoals paracetamol, ibuprofen en natrium naproxen. Uw arts kan specifieke medicijnen voorschrijven om pijn en vermoeidheid te verminderen als vrij verkrijgbare medicijnen niet werken.

Deze medicijnen zijn onder meer:

 • duloxetina (Cymbalta)
 • gabapentina (Neurontin, Gralise)
 • pregabalina (Lyrica)

Een onderzoek uit een onderzoek uit 1992 wees uit dat mensen die appelzuur en magnesium slikten binnen 48 uur een significante verbetering van spierpijn rapporteerden. De pijn kwam ook terug bij mensen die na 48 uur een placebopil namen. Maar er is geen recent onderzoek uitgevoerd naar deze combinatie om fibromyalgie te behandelen.

Lees meer over behandelingen met fibromyalgie »

Alternatieve behandelingen

Veranderingen in levensstijl, lichaamsbeweging en huismiddeltjes zijn ook effectief bij het verbeteren van de symptomen van fibromyalgie.

SymptomenBehandeling
MenstruatiekrampenProbeer voor onmiddellijke verlichting warmte op uw maag toe te passen.
PijnniveauCognitieve gedragstherapie kan u helpen gedachten en gedrag te beheersen die uw pijnniveaus beïnvloeden.
SpierpijnEen regelmatige trainingsroutine kan helpen om uw pijnniveau te verminderen.
SpanningOefen ontspanning door diep ademhalen of meditatie.
DepressieProbeer ontspanning- en yogatechnieken, acupunctuur of massagetherapie.
SlaapgebrekBeperk dutjes overdag, vermijd cafeïne en stimulerende activiteiten voor het slapengaan.
IBSEet meer fruit en groenten en beperk je inname van melk, cafeïne, suiker en alcohol.

Praat met uw arts voordat u met een oefenprogramma of alternatieve therapie begint. Het is belangrijk om te trainen en naar je lichaam te luisteren om verdere belasting van je spieren te voorkomen.

deel dit artikel

Leave a Reply

Your email address will not be published.