Vir diegene wat nie fibromialgie verstaan ​​nie.

‘As u met gesonde gene gebore is, ken u my miskien, maar u verstaan ​​my nie. Ek was nie so gelukkig soos jy nie. Ek het ‘n geneigdheid om chroniese pyn, moegheid en konsentrasieprobleme te ervaar. Na maande, jare of miskien dekades van fisieke en emosionele probleme is ek gediagnoseer met fibromialgie. Aangesien u nie weet hoe siek u was nie, het u my lui genoem, voorgegee dat u siek was omdat ek nie werk nie, of net belaglik was. As u tyd het om dit te lees, wil ek u help om te verstaan ​​hoe anders u en ek is. “

Wat u van fibromialgie moet weet:

Fibromialgie is nie ‘n nuwe siekte nie. In 1815 het ‘n chirurg van die Universiteit van Edinburgh, William Balfour, fibromialgie beskryf. Met verloop van tyd word dit beskryf as chroniese rumatiek, myalgie of fibrositis. Anders as siektes, het sindrome soos fibromialgie geen bekende oorsaak nie, maar is dit ‘n groep tekens en simptome wat ongelukkig vir die pasiënt terselfdertyd teenwoordig is. Rumatoïede artritis en lupus is ook sindrome.

Die meeste simptome en emosionele probleme wat met fibromialgie verband hou, is nie sielkundig nie.

Dit is nie ‘n wanorde waar “alles op jou kop is nie.” In 1987 het die Amerikaanse Mediese Vereniging fibromialgie erken as ‘n werklike liggaamlike toestand en ‘n groot oorsaak van gestremdheid.

Fibromialgie kan afskakelend en neerdrukkend wees, wat die eenvoudigste daaglikse aktiwiteite belemmer.

Wat u van my moet weet:

1. My    pyn – My pyn is nie u pyn nie. Dit word nie deur inflammasie veroorsaak nie. Om u artritis-medikasie te neem, help my nie. Ek kan nie werk nie, want my liggaam weerstaan ​​nie. Dit is nie die pyn wat net in een deel van die liggaam agterbly nie. Vandag is dit op my skouer, maar môre is dit miskien op een voet, of miskien is dit weg. My pyn word veroorsaak deur seine wat my brein verkeerd bereik, moontlik as gevolg van slaapstoornisse. Dit word nie goed verstaan ​​nie, maar werklik.

2. My moegheid –    ek voel nie net baie moeg nie. Ek is baie uitgeput. Ek wil graag aan fisieke aktiwiteite deelneem, maar ek kan nie. Moet dit asseblief nie persoonlik opneem nie. As u my gister gesien het, maar vandag kan ek nie die patio skoonmaak nie, is dit nie omdat ek nie wil nie. Ek betaal die prys vir die spanning van my spiere buite hul vermoë.

3. My konsentrasieprobleme: ons    noem almal fibromialgie-lyers “fibro mis”. Miskien kan ek nie jou naam onthou nie, maar ek onthou jou gesig. U sal miskien nie onthou wat ek belowe het om vir u te doen nie, al het u my net ‘n paar sekondes vroeër daarvan vertel. My probleem het niks met ouderdom te doen nie, maar dit hou moontlik verband met slaapstoornis. Ek het geen selektiewe geheue nie. Sommige dae het ek selfs geen korttermyngeheue nie.

4. My lompheid:    as ek  in die skare agter jou   aan loop of hardloop, jaag ek nie. Ek het geen beheer oor my spiere om dit te doen nie. Wees geduldig as u agter my op die leer staan. Deesdae neem ek die lewe en elke stap een vir een.

5. My sensitiwiteit – ek    kan nie hier bly nie! Dit kan wees as gevolg van sekere faktore, soos helder lig, baie hoë of lae geraas, reuke. Fibromialgie word ‘die stoornis wat alles vererger’ genoem.

6. My onverdraagsaamheid –    ek kan nie die hitte of die humiditeit verduur nie. As ek ‘n man is, sal ek oorvloedig sweet. As ek ook ‘n vrou is. En moenie verbaas wees as ek onbeheerbaar beweeg as dit koud is nie. Ek kan ook nie die koue verduur nie. My interne termostaat is stukkend en niemand weet hoe om dit te herstel nie.

7. My depressie:    ja, daar is dae dat ek verkies om in die bed te bly, tuis te gaan of te sterf. Erge pyn is onverbiddelik en kan depressie veroorsaak. U opregte belangstelling en begrip kan my uit die afgrond lig.

8. My spanning –    My liggaam kan nie stres goed hanteer nie. As ek moet ophou werk, deeltyds werk of my verantwoordelikhede tuis delegeer, is dit nie omdat ek lui is nie. Daaglikse spanning kan my simptome vererger en my heeltemal onbekwaam maak.

9. My    gewig: ek kan oorgewig wees of dun wees. Hoe dit ook al sy, dit was nie my keuse nie. My liggaam is nie jou liggaam nie. My aptyt word beïnvloed en daar is niemand wat weet hoe om dit reg te stel nie.

10. My behoefte aan terapie:    as ek daagliks ‘n massering benodig,  beny my nie . My massage is nie jou massering nie. Oorweeg wat ‘n massering op my liggaam kan doen as die pyn in een been verlede week nou oor my hele liggaam voel. Massering kan baie pynlik wees; maar ek het dit nodig. Massering gereeld kan help, ten minste vir ‘n rukkie.

11. My goeiemôre:    as u sien hoe ek glimlag en normaal funksioneer, moet u nie aanvaar dat ek goed voel nie. Ek ly aan chroniese pyn en moegheid wat geen genesing het nie. Ek kan my goeie dae, weke of selfs maande beleef. Dit is ‘n goeie oggend wat my toelaat om aan te gaan.

12. My individualiteit.    Selfs diegene wat aan fibromialgie ly, is nie dieselfde nie. Dit beteken dat u nie al die genoemde simptome het nie. Ek het dalk ‘n migraine-, heup-, skouer- of kniepyn, maar ek het nie presies dieselfde pyn as iemand met hierdie toestand nie. 
Ek hoop dat dit u help om my te verstaan, maar as u nog steeds twyfel in my pyn, u boekwinkel, u biblioteek of die internet, het hulle goeie boeke en artikels oor fibromialgie.

Opmerking van die skrywer: Hierdie brief is gebaseer op gesprekke met vroue en mans met fibromialgie wêreldwyd. Dit verteenwoordig nie een van die tien miljoen mense met fibromialgie in die wêreld nie, maar dit kan gesonde mense help om te verstaan ​​hoe verwoestend hierdie toestand kan wees. Moet asseblief nie die pyn van hierdie mense liggies opneem nie. U wil nie ‘n dag in hul skoene of in hul liggame spandeer nie. Fibromialgie is nie iets wat ons kies om te hê nie, maar as ons dit doen, moet ons ‘n punt bereik waar ons die toestand as deel van ons lewens aanvaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *