OMGAAN MET RIJPROBLEMEN MET FIBROMYALGIE

Mensen met fibromyalgie kunnen niet lang zonder pijn lopen, autorijden of fietsen. Autorijden vereist dat de persoon in een vaste positie zit, wat pijn en vermoeidheid kan verergeren.

Vervoer is om vele redenen vaak gekoppeld aan aanhouding.

Onze slechte slaapkwaliteit en frequente slapeloosheid geassocieerd met fibromyalgie kunnen gevaarlijk zijn voor automobilisten.

Vaak verliezen we het overzicht op de weg, we vergeten soms waar we waren of waar we heen gingen.

Autorijden is pijnlijk voor ons vanwege de bewegingen die aan onze benen en armen worden opgelegd en vanwege de opgelegde gestalte: te lang zitten verstijft ons lichaam. Rijden met fibromyalgie wordt erger met handpijn. Hoevelen van ons houden hun stuur niet meer om 10:10 uur maar om 18:30 uur vast!

Andere factoren spelen een problematische rol bij het autorijden:

Geluidsgevoeligheid

Patiënten met fibromyalgie ervaren een hoge gevoeligheid voor geluid, licht, aanraking, geur en temperatuur. Al deze factoren spelen een rol bij de toename van onze pijn, misselijkheid, duizeligheid en kunnen hoofdpijn veroorzaken die onze vermoeidheid accentueert.

Afleiding

Afleiding is een wapen dat tot ongelukken kan leiden. Het geringste ongewone geluid kan onze geest concentreren en onze aandacht afleiden van de route die we moeten kiezen.

Hersenmist of fibrofog

Hersenmist of fibrofog is een van de cognitieve stoornissen die gepaard gaan met fibromyalgie, het kan het moeilijk maken om volledige aandacht aan de weg te besteden. De patiënt met fibromyalgie verkeert in een abstracte toestand waardoor hij de weg kan kwijtraken, ook op een weg die hij regelmatig gebruikt en die het rijden gevaarlijk maakt. In deze staat is het soms ook moeilijk om meerdere stukjes informatie tegelijkertijd te beheren.
Zichtproblemen

Fibromyalgie beïnvloedt het zenuwstelsel en kan ook het gezichtsvermogen beïnvloeden. De meeste van deze problemen worden vaak ‘s nachts veroorzaakt tijdens het rijden in het donker. Mensen met fibromyalgie voelen soms hun pijnlijke ogen net wanneer ze verkeersborden zien en het dimlicht van andere voertuigen passeren.

Been pijn

Langdurig zitten kan pijn in de benen en voeten verergeren en veroorzaken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.