Nieuwe studie: bloedonderzoek om fibromyalgie-pijnsyndroom te detecteren

Amerikaanse onderzoekers beweren dat ze fibromyalgie kunnen detecteren door een bloedtest. Noorse onderzoeker is sceptisch.

Onderzoekers in de Verenigde Staten beweren dat ze een bloedtest ontwikkelen die fibromyalgie kan detecteren. (Foto: Shutterstock) Karoline Spanthus BjørnfeldtForskning.no 07 mei 2019 DISEASES

Fibromyalgie is een chronische pijnaandoening die bindweefsel, spieren, ligamenten en pezen aantast.

De diagnose kan niet worden gesteld met behulp van röntgenfoto’s, bloedonderzoek of weefselmonsters. 

Nu hopen de onderzoekers achter een nieuwe studie dat hun bevindingen kunnen bijdragen aan een eenvoudige en snelle diagnose.

De Amerikaanse onderzoekers beweren dat ze een zogenaamde moleculaire signatuur in het bloed van patiënten met fibromyalgie hebben ontdekt.

Fibromyalgie-patiënten hebben vaak een verkeerde diagnose of kunnen helemaal niet worden gediagnosticeerd.

De hoofdonderzoeker achter het onderzoek, Kevin Hackshaw, hoopt dat de bevinding een keerpunt voor patiënten zal zijn en dat het gemakkelijker zal zijn om de juiste behandeling te krijgen, evenals goed advies over het omgaan met chronische pijn.

‘We vonden duidelijke metabolische patronen in het bloed van 12 patiënten met fibromyalgie. Het brengt ons dichter bij een bloedtest dan ooit tevoren, “zei Kevin Hackshaw in een persbericht.

Moeilijk te diagnosticeren

Om fibromyalgie te diagnosticeren, vertrouwen artsen op wat patiënten zichzelf vertellen over hun symptomen.

De arts voert een fysieke beoordeling van de pijn van de patiënt uit, waarbij de nadruk ligt op specifieke drukpunten (gevoelige punten).

“Op dit moment is fibromyalgie ongeneeslijk. Hoewel de behandeling beperkt is tot training, training en antidepressiva, heeft een nauwkeurige diagnose veel voordelen ‘, zegt Kevin Hackshaw.

Een diagnose kan andere ziekten uitsluiten, bevestigen dat de pijn en symptomen van de patiënt echt zijn en het voor artsen gemakkelijker maken om te herkennen wat het is en dus een geschikte behandeling te vinden.

“Er is niets erger dan in een grijs gebied zijn waar je niet weet wat voor ziekte je hebt,” zei Luis Rodriguez-Saona, die ook onderzoeker is achter de studie, in een persbericht.

Ongeveer 3 tot 5 procent van de Noorse bevolking lijdt aan fibromyalgie. Ongeveer 90 procent van hen zijn vrouwen. De reden waarom sommige mensen de aandoening ontwikkelen, is onbekend.

Duidelijke patronen gevonden

“Ongeveer 40 procent van de patiënten die ernstige pijnstillers krijgen vanwege chronische pijn, voldoet aan de criteria voor een diagnose fibromyalgie. Pijnstillers verbeteren de ziekte zeker niet: in feite maakt het de ziekte vaak erger ”, zegt Luis Rodriguez-Saona.

De volgende stap voor de onderzoekers is een belangrijke klinische test om te zien of de bevindingen van de nieuwe studie kunnen worden gerepliceerd.

Deelgenomen aan het onderzoek:

  • 50 mensen met fibromyalgie
  • 29 met reumatoïde artritis
  • 19 met artrose 
  • 23 met lupus

De onderzoekers onderzochten de bloedmonsters van elke deelnemer met behulp van een techniek die vibratiespectroscopie wordt genoemd.

Ze ontdekten verschillende duidelijke patronen die de deelnemers met fibromyalgie consistent scheidden van de andere deelnemers met andere, maar vergelijkbare aandoeningen.

De onderzoekers analyseerden eerst de bloedmonsters van de deelnemers met verschillende ziekten die ze al wisten. 

Op deze manier konden ze zien of elke diagnose een duidelijk patroon had.

De andere bloedtesten werden getest zonder dat de onderzoekers op de hoogte waren van de diagnoses van de deelnemers.

De onderzoekers wisten de betreffende ziekte te vinden in de bloedtesten.

In de volgende ronde wil onderzoeker Luis Rodriguez-Saona 150 tot 200 mensen per ziektegroep bestuderen om te zien of hun bevindingen in een grotere en meer diverse groep werken.

Misschien kan het onderzoek leiden tot de identificatie van een bepaald eiwit, zuur of een combinatie van moleculen gekoppeld aan fibromyalgie, zegt Luis Rodriguez-Saona.

Het doel van Kevin Hackshaw is om binnen vijf jaar een test klaar te hebben voor gebruik.

Sceptisch over het resultaat

Professor Egil Andreas Fors van de afdeling Sociale geneeskunde en verpleegkunde van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie (NTNU) staat sceptisch tegenover het resultaat.

“We hoeven het niet volledig af te wijzen, maar het is niet verder genoemd in de academische omgeving,” vertelde Egil Andreas Fors research.no, de Noorse zustersite van videnskap.dk.

De nieuwe studie beweert onder andere dat hij onderscheid kan maken tussen fibromyalgie en andere ziekten.

“Er is hier weinig onderzoek naar gedaan, dus we kunnen de bevindingen niet veel anders vergelijken”, legt Egil Andreas Fors uit.

Het is nog steeds moeilijk om onderscheid te maken tussen fibromyalgie en andere ziekten. Veel patiënten kunnen meerdere ziekten tegelijkertijd hebben of zich na verloop van tijd na elkaar ontwikkelen.

“Het is moeilijk te zeggen of een patiënt artritis of fibromyalgie heeft, omdat je beide tegelijk kunt hebben. Daarom is het moeilijk om iets alleen uit een bloedtest af te leiden ‘, zegt Egil Andreas Fors.

Hij is echter van mening dat het onderzoek interessant is en dat het een goede bijdrage kan leveren aan het verdere onderzoek.

“Het onderzoek gaat niet over een grote hoeveelheid materiaal, maar de resultaten zijn veelbelovend. Het wordt spannend als ze de resultaten met een grotere hoeveelheid materiaal kunnen herhalen, ”concludeert Egil Andreas Fors.

© Research.no. Vertaald door Stephanie Lammers-Clark.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *