Lady Gaga werpt licht op fibromyalgie: “Chronische pijn is geen grap”

Dame Gaga voor een roze gevormde achtergrond

Lady Gaga werpt licht op fibromyalgie: “Chronische pijn is geen grap”

Geplaatst op: 22 november 2018 om 15:19 uur Laatst bijgewerkt: 23 augustus 2019 om 16:33 uur

Hoe heeft fibromyalgie een van de best verkopende muzikale artiesten van de 21e eeuw beïnvloed?

In “Gaga: Five Foot Two”, een documentaire die deze maand op Netflix is ​​uitgebracht, beschrijft Lady Gaga de pijn die haar leven met fibromyalgie het afgelopen half decennium heeft gekenmerkt. “Ik heb deze pijn vijf jaar achtervolgd,” zei Gaga. “Ik kan nog steeds mezelf zijn en als ik de adrenaline voel, en mijn muziek en mijn fans, kan ik f ****** gaan. Maar het betekent niet dat ik geen pijn heb. ‘

Tussen clips van repetities, uitvoeringen en openhartig commentaar over haar werk en persoonlijke leven, laat Gaga het publiek een glimp van haar pijn zien.

In een scène ligt ze huilend op een bank en beschrijft de spierkrampen die haar lichaam verwonden.

In een andere bereidt ze zich voor op een ronde injecties in het kantoor van haar arts, terwijl haar make-upteam haar helpt zich klaar te maken voor een interview later die dag: “Wie krijgt hun make-up terwijl ze een belangrijke lichaamsbehandeling krijgen?”, Vraagt ​​ze.

Voor Gaga en anderen kan dat soort multitasking van cruciaal belang zijn voor hun vermogen om hun ambities na te streven terwijl ze omgaan met de pijn die fibromyalgie veroorzaakt.

Chronische wijdverbreide pijn

Fibromyalgie treft naar schatting twee procent van de mensen in de Verenigde Staten. Naam E-mail

Het wordt gekenmerkt door chronische wijdverspreide pijn en tedere plekken in het lichaam. “Voor sommige mensen voelt de pijn slopend”, vertelde Dr. Kevin Hackshaw, universitair hoofddocent bij de afdeling Reumatologie en Immunologie aan de Ohio State University, aan Healthline.

Het kan ook een verscheidenheid aan andere symptomen veroorzaken, zoals chronische vermoeidheid, slaapstoornissen, mentale verwarring en hoofdpijn.

Hoewel fibromyalgie niet progressief is, fluctueren de symptomen ervan in de loop van de tijd en worden ze erger tijdens perioden van exacerbatie die bekend staat als ‘flares’.

Fysieke en psychologische stressoren zijn veel voorkomende triggers van flares: “Als ik depressief word, kan mijn lichaam spasmen”, zegt Gaga in de openingsscènes van de film.

In oktober 2018 bracht Vogue een probleem uit dat duikt in de strijd van de 32-jarige popster met fibromyalgie: “Ik word zo geïrriteerd door mensen die niet geloven dat fibromyalgie echt is,” zei de zanger. “Voor mij, en ik denk voor vele anderen, is het echt een cycloon van angst, depressie, PTSS, trauma en paniekstoornis, die allemaal het zenuwstelsel in overdrive brengt en dan heb je zenuwpijn als gevolg.”

“ Mensen moeten meer medelevend zijn . Chronische pijn is geen grap . En het wordt elke dag wakker zonder te weten hoe je je zult voelen . “

Door haar ervaringen te presenteren, hoopt de zangeres te helpen het bewustzijn van fibromyalgie te vergroten en mensen met soortgelijke uitdagingen te verbinden.

Betwiste ziekte

Hoewel fibromyalgie op elke leeftijd kan voorkomen, komt het vaker voor bij oudere volwassenen.

Het komt ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!