Lady Gaga skinner lys over fibromyalgi: “Kronisk smerte er ingen vittighed”

Lady Gaga foran en lyserød mønster baggrund

Lady Gaga skinner lys over fibromyalgi: “Kronisk smerte er ingen vittighed”

Sendt den: 22. november 2018 kl. 15:19 Senest opdateret: 23. august 2019 kl. 16.33

Hvordan har fibromyalgi påvirket en af ​​de mest solgte musikartister i det 21. århundrede?

I “Gaga: Five Foot Two”, en dokumentar, der blev udgivet på Netflix denne måned, beskriver Lady Gaga smerter, der har karakteriseret hendes liv med fibromyalgi i det sidste halve årti. “Jeg har jaget denne smerte i fem år,” sagde Gaga. ”Jeg kan stadig være mig, og når jeg føler adrenalinet og min musik og mine fans, kan jeg f ****** gå. Men det betyder ikke, at jeg ikke har smerter. ”

Mellem klip af repetitioner, forestillinger og ærlig kommentar om hendes arbejde og personlige liv giver Gaga publikum mulighed for at se glimt af sin smerte.

I en scene ligger hun på en sofa og græder og beskriver muskelspasmer, der svækker hendes krop.

I en anden forbereder hun sig på en runde injektioner på hendes lægekontor, mens hendes makeup-team hjælper hende med at blive klar til et interview senere på dagen. ”Hvem får deres makeup, mens de får en større kropsbehandling?” Spørger hun.

For Gaga og andre kan den slags multitasking være kritisk for deres evne til at forfølge deres ambitioner, mens de håndterer den smerte, som fibromyalgi forårsager.

Kronisk udbredt smerte

Fibromyalgi påvirker anslagsvis to procent af mennesker i USA.NameEmail

Det er kendetegnet ved kronisk udbredt smerte og ømme pletter i kroppen. ”For nogle individer føles smerten svækkende,” fortæller Dr. Kevin Hackshaw, en lektor i Afdelingen for Reumatologi og Immunologi ved Ohio State University, til Healthline.

Det kan også forårsage en række andre symptomer, såsom kronisk træthed, søvnforstyrrelser, mental forvirring og hovedpine.

Mens fibromyalgi ikke er progressiv, svinger dens symptomer over tid og bliver værre i perioder med forværring, der kaldes ”blusser”.

Fysiske og psykologiske stressfrekvenser er almindelige udløsere af fakkel. ”Hvis jeg bliver deprimeret, kan min krop spasme,” siger Gaga i filmens åbningsscener.

I oktober 2018 frigav Vogue et emne, der dyb ned i den 32-årige popstjerners kamp med fibromyalgi. ”Jeg bliver så irriteret over folk, der ikke mener, at fibromyalgi er reel,” sagde sangeren. “For mig, og jeg tror for mange andre, er det virkelig en cyklon af angst, depression, PTSD, traume og paniklidelse, som alle sender nervesystemet i overdrive, og så har du nervesmerter som et resultat.”

” Folk skal være mere medfølende . Kronisk smerte er ingen vittighed . Og det er hver dag at vågne op og ikke vide, hvordan du har det . ”

Ved at vise sine oplevelser håber sangeren at hjælpe med at skabe opmærksomhed omkring fibromyalgi og forbinde mennesker, der står over for lignende udfordringer.

Omstridt sygdom

Mens fibromyalgi kan forekomme i alle aldre, er det mere almindeligt blandt ældre voksne.

Det er også mere udbredt blandt kvinder end mænd.

Den nøjagtige årsag til tilstanden er ukendt.

Historisk set har mange medicinske fagfolk behandlet det som en psykosomatisk tilstand uden fysisk årsag.

Mens moderne forskningsresultater har udfordret denne ramme, forbliver nogle mennesker skeptiske over for diagnoser af fibromyalgi og påstande om kronisk smerte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *