Lady Gaga skinner lys over fibromyalgi: “Kronisk smerte er ingen vittighed”

Lady Gaga foran en lyserød mønster baggrund

Lady Gaga skinner lys over fibromyalgi: “Kronisk smerte er ingen vittighed”

Sendt den: 22. november 2018 kl. 15:19 Senest opdateret: 23. august 2019 kl. 16.33

Hvordan har fibromyalgi påvirket en af ​​de mest solgte musikartister i det 21. århundrede?

I “Gaga: Five Foot Two”, en dokumentar, der blev udgivet på Netflix denne måned, beskriver Lady Gaga smerter, der har karakteriseret hendes liv med fibromyalgi i det sidste halve årti. “Jeg har jaget denne smerte i fem år,” sagde Gaga. ”Jeg kan stadig være mig, og når jeg føler adrenalinet og min musik og mine fans, kan jeg f ****** gå. Men det betyder ikke, at jeg ikke har smerter. ”

Mellem klip af repetitioner, forestillinger og ærlig kommentar om hendes arbejde og personlige liv giver Gaga publikum mulighed for at se glimt af sin smerte.

I en scene ligger hun på en sofa og græder og beskriver muskelspasmer, der svækker hendes krop.

I en anden forbereder hun sig på en runde injektioner på hendes lægekontor, mens hendes makeup-team hjælper hende med at blive klar til et interview senere på dagen. ”Hvem får deres makeup, mens de får en større kropsbehandling?” Spørger hun.

For Gaga og andre kan den slags multitasking være kritisk for deres evne til at forfølge deres ambitioner, mens de håndterer den smerte, som fibromyalgi forårsager.

Kronisk udbredt smerte

Fibromyalgi påvirker anslagsvis to procent af mennesker i USA.NameEmail

Det er kendetegnet ved kronisk udbredt smerte og ømme pletter i kroppen. ”For nogle individer føles smerten svækkende,” fortæller Dr. Kevin Hackshaw, en lektor i Afdelingen for Reumatologi og Immunologi ved Ohio State University, til Healthline.

Det kan også forårsage en række andre symptomer, såsom kronisk træthed, søvnforstyrrelser, mental forvirring og hovedpine.

Mens fibromyalgi ikke er progressiv, svinger dens symptomer over tid og bliver værre i perioder med forværring, der kaldes ”blusser”.

Fysiske og psykologiske stressfrekvenser er almindelige udløsere af fakkel. ”Hvis jeg bliver deprimeret, kan min krop spasme,” siger Gaga i filmens åbningsscener.

I oktober 2018 frigav Vogue et emne, der dyb ned i den 32-årige popstjerners kamp med fibromyalgi. ”Jeg bliver så irriteret over folk, der ikke mener, at fibromyalgi er reel,” sagde sangeren. “For mig, og jeg tror for mange andre, er det virkelig en cyklon af angst, depression, PTSD, traume og paniklidelse, som alle sender nervesystemet i overdrive, og så har du nervesmerter som et resultat.”

” Folk skal være mere medfølende . Kronisk smerte er ingen vittighed . Og det er hver dag at vågne op og ikke vide, hvordan du har det . ”

Ved at vise sine oplevelser håber sangeren at hjælpe med at skabe opmærksomhed omkring fibromyalgi og forbinde mennesker, der står over for lignende udfordringer.

Omstridt sygdom

Mens fibromyalgi kan forekomme i alle aldre, er det mere almindeligt blandt ældre voksne.

Det er også mere udbredt blandt kvinder end mænd.

Den nøjagtige årsag til tilstanden er ukendt.

Historisk set har mange medicinske fagfolk behandlet det som en psykosomatisk tilstand uden fysisk årsag.

Mens moderne forskningsresultater har udfordret denne ramme, forbliver nogle mennesker skeptiske over for diagnoser af fibromyalgi og påstande om kronisk smerte.

Ifølge Janet Armentor, PhD, en lektor i sociologi ved California State University Bakersfield, bidrager vantro til medicinske fagfolk, kolleger, venner og andre til det stigma, som mange mennesker med fibromyalgi står overfor. ”En af de større udfordringer er, at dette sygdom er anfægtet blandt den medicinske virksomhed og blandt den samlede befolkning, ”fortalte Armentor til Healthline.

”Der er meget vantro og mangel på forståelse,” tilføjede hun. ”Og i de interviews, som jeg gennemførte med kvinder, der [fik] diagnosen fibromyalgi, talte nogle om denne udfordring: ‘Dette er virkelig. Dette er ikke i mit sind. Jeg føler faktisk rigtige symptomer og rigtige smerter. ‘”

I det sidste årti har forskere identificeret biokemiske ændringer, der forekommer hos mennesker med fibromyalgi. ”Undersøgelser har vist, at der er dokumenterede biokemiske ændringer hos disse patienter. For eksempel kan rygmarvsvæske fås fra patienter med fibromyalgi, og du kan se forhøjelser i visse neurokemikalier, ”sagde Hackshaw.

”Så det er ikke en sammensat diagnose,” tilføjede han. ”Det er en ægte nervesygdom, der manifesteres som diffus muskuloskeletalsmerte.”

Behandling er tilgængelig

På nuværende tidspunkt er der ingen enkle laboratorieundersøgelser tilgængelige til diagnosticering af fibromyalgi.

I stedet stoler læger på patientrapporter om symptomer efter kriterier, der blev vedtaget af American College of Rheumatology i 2010.

Mens der i øjeblikket ikke er nogen kendt kur mod fibromyalgi, er der en række behandlingsstrategier tilgængelige.

Til at begynde med anbefaler læger typisk livsstilsændringer og andre ikke-farmaceutiske behandlinger. ”Vi ved, at regelmæssig motion er vigtig for at forsøge at minimere nogle af symptomerne,” sagde Hackshaw.

”Der er også et godt krop af forskning, der antyder, at meditation og andre typer mindfulness-øvelser kan være gavnlige med hensyn til at lindre noget af smerten,” tilføjede han.

Hvis disse strategier ikke er tilstrækkelige, ordinerer læger ofte en lavdosis tricyklisk antidepressant (TCA) eller serotonin og norepinephrin genoptagelsesinhibitor (SNRI). ”Disse lægemidler bruges typisk ikke til deres antidepressive egenskaber, men fordi de øger niveauerne af visse neurokemikalier ved nerveender, og disse stigninger fører til et fald i smertesignaler, der går til smertebehandlingscentre i hjernen, ”forklarede Hackshaw.

Kalciumkanalblokkere kan også hjælpe med at blokere smertsignaler til hjernen.

Ud over biomedicinske interventioner er anerkendelse og social støtte også vigtige for mennesker med fibromyalgi og andre kroniske tilstande. ”En af de mere markante fund i min forskning er, at på grund af den vantro og manglende forståelse, de står overfor, har de en tendens til at isolere sig , hvilket kan føre til en lang række sociale problemer og trivselsproblemer, ”sagde Armentor.

Hun foreslog, at Lady Gaga og andre højprofilerede fortalere kan hjælpe med at skabe opmærksomhed omkring fibromyalgi og hjælpe andre med tilstanden til at føle sig mindre alene. ”Ofte er fibromyalgi udefra, at folk ikke anerkender, at dette sker med mennesker rundt omkring os. Så jeg tror, ​​at for at få en person med en høj profil til at sige: ‘Jeg oplever dette og forstår, hvad du går igennem.’ Det er virkelig vigtigt, “sagde hun.„ Lady Gaga vil ikke lade fibromyalgi definere hende, “tilføjede hun. ”Der er stadig ting, som hun vil udrette. Men hun ved prisen, og at hun er nødt til at styre det, der er vigtigt for hende, og hvad hun skal gøre for at tackle denne sygdom. Og jeg synes, det er en meget nyttig besked. ”

Delt med tilladelse fra vores venner på Healthline. The Hearty Soul har inkorporeret nogle yderligere oplysninger og citater om Lady Gagas kamp med fibromyalgi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *