Lady Gaga skinner et lys mot fibromyalgi: “Kronisk smerte er ingen vits”

Lady Gaga foran en rosa mønstret bakgrunn

Lady Gaga skinner et lys mot fibromyalgi: “Kronisk smerte er ingen vits”

Lagt ut: 22. november 2018 klokken 15.19Siste oppdatering: 23. august 2019 klokken 16.33

Hvordan har fibromyalgi påvirket en av de mest solgte musikalkunstnerne på det 21. århundre?

I “Gaga: Five Foot Two”, en dokumentar som ble utgitt på Netflix denne måneden, beskriver Lady Gaga smertene som har preget livet hennes med fibromyalgi det siste halve tiåret. “Jeg har jaget denne smerten i fem år,” sa Gaga. ”Jeg kan fremdeles være meg, og når jeg kjenner adrenalinet, musikken min og fansen min, kan jeg f ****** gå. Men det betyr ikke at jeg ikke har vondt. ”

Mellom klipp av repetisjoner, forestillinger og ærlig kommentar om hennes arbeid og personlige liv, lar Gaga publikum se glimt av hennes smerte.

I en scene ligger hun på en sofa og gråter og beskriver muskelspasmer som svekker kroppen hennes.

I en annen forbereder hun seg på en runde med injeksjoner på legekontoret, mens sminketeamet hennes hjelper henne med å gjøre seg klar til et intervju senere samme dag. “Hvem får sminkene sine gjort mens de får en større kroppsbehandling?” Spør hun.

For Gaga og andre kan den typen multitasking være avgjørende for deres evne til å forfølge ambisjonene mens de takler smerten som fibromyalgi forårsaker.

Kronisk utbredt smerte

Fibromyalgi påvirker anslagsvis to prosent av mennesker i USA.NameEmail

Det kjennetegnes av kroniske utbredte smerter og ømme flekker i kroppen. “For noen individer føles smertene ødeleggende,” sa Dr. Kevin Hackshaw, en førsteamanuensis i Divisjon for revmatologi og immunologi ved Ohio State University, til Healthline.

Det kan også forårsake en rekke andre symptomer, som kronisk tretthet, søvnforstyrrelser, mental forvirring og hodepine.

Mens fibromyalgi ikke er progressiv, svinger symptomene over tid og blir verre i perioder med forverring kjent som “fakler.”

Fysiske og psykologiske stressorer er vanlige utløsere av fakler. “Hvis jeg blir deprimert, kan kroppen min spasme,” sier Gaga i åpningsscenene til filmen.

I oktober 2018 ga Vogue ut en utgave som dyppet inn i den 32 år gamle popstjernens kamp med fibromyalgi. “Jeg blir så irritert over folk som ikke tror fibromyalgi er ekte,” sa sangeren. “For meg, og jeg tror for mange andre, er det virkelig en syklon av angst, depresjon, PTSD, traumer og panikklidelser, som alle sender nervesystemet til overdrive, og så har du nervesmerter som et resultat.”

” Folk trenger å være mer medfølende . Kroniske smerter er ingen spøk . Og det er hver dag å våkne opp og ikke vite hvordan du kommer til å føle det . ”

Ved å vise frem opplevelsene sine, håper sangeren å bidra til å øke bevisstheten om fibromyalgi og koble mennesker som står overfor lignende utfordringer.

Omstridt sykdom

Mens fibromyalgi kan forekomme i alle aldre, er det mer vanlig blant eldre voksne.

Det er også mer utbredt blant kvinner enn menn.

Den eksakte årsaken til tilstanden er ukjent.

Historisk sett har mange leger behandlet det som en psykosomatisk tilstand uten fysisk årsak.

Mens moderne forskningsfunn har utfordret den rammen, er noen fortsatt skeptiske til diagnoser av fibromyalgi og påstander om kroniske smerter.

I følge Janet Armentor, PhD, en førsteamanuensis i sosiologi ved California State University Bakersfield, bidrar vantro fra medisinsk fagpersonell, kolleger, venner og andre til stigmaet som mange mennesker med fibromyalgi står overfor. “En av de større utfordringene er at dette sykdom er omstridt blant det medisinske etablissementet og blant befolkningen generelt, sier Armentor til Healthline.

“Det er mye vantro og mangel på forståelse,” la hun til. “Og i intervjuene jeg gjennomførte med kvinner som [fikk] diagnosen fibromyalgi, snakket noen om den utfordringen: ‘Dette er ekte. Dette er ikke i tankene mine. Jeg føler faktisk virkelige symptomer og virkelige smerter. ‘”

I løpet av det siste tiåret har forskere identifisert biokjemiske endringer som forekommer hos personer med fibromyalgi. ”Studier har vist at det er dokumentert biokjemiske endringer hos disse pasientene. For eksempel kan spinalvæske fås fra pasienter med fibromyalgi, og du kan se forhøyninger i visse nevrokjemikalier, ”sa Hackshaw.

“Så det er ikke en sammensatt diagnose,” la han til. “Det er en sann nervesykdom manifesteres som diffuse muskel- og skjelettsmerter.”

Behandling er tilgjengelig

Foreløpig er ingen enkle laboratorietester tilgjengelige for å diagnostisere fibromyalgi.

I stedet er leger avhengige av pasientrapporter om symptomer, etter kriterier som ble vedtatt av American College of Rheumatology i 2010.

Selv om det foreløpig ikke er kjent noen kur mot fibromyalgi, er en rekke behandlingsstrategier tilgjengelige.

Til å begynne med anbefaler leger vanligvis livsstilsendringer og andre ikke-farmasøytiske behandlinger. “Vi vet at regelmessig trening er viktig for å prøve å minimere noen av symptomene,” sa Hackshaw.

“Det finnes også en god del forskning som antyder at meditasjon og andre typer oppmerksomhetsøvelser kan være fordelaktig når det gjelder å lindre noe av smerten,” la han til.

Hvis disse strategiene ikke er tilstrekkelig, foreskriver leger ofte en lavdose trisyklisk antidepressant (TCA) eller serotonin og noradrenalin gjenopptaksinhibitor (SNRI). “Disse medisinene brukes vanligvis ikke for deres antidepressive egenskaper, men fordi de øker nivået av visse nevrokjemikalier ved nerveender, og disse økningene fører til en nedgang i smertesignaler som går til smertebehandlingssentre i hjernen, ”forklarte Hackshaw.

Kalsiumkanalblokkere kan også bidra til å blokkere smertesignaler til hjernen.

I tillegg til biomedisinske intervensjoner, er anerkjennelse og sosial støtte også viktig for mennesker med fibromyalgi og andre kroniske tilstander. ”Et av de mer betydningsfulle funnene i forskningen min er at på grunn av vantro og manglende forståelse de møter, har de en tendens til å isolere seg , som kan føre til en rekke sosiale problemer og trivselsproblemer, ”sa Armentor.

Hun foreslo at Lady Gaga og andre høyt profilerte talsmenn kan bidra til å øke bevisstheten om fibromyalgi og hjelpe andre med tilstanden til å føle seg mindre alene. ”Ofte er fibromyalgi utenfra at folk ikke er klar over at dette skjer med mennesker rundt oss. Så jeg tror at for å ha noen med en høy profil, si ‘jeg opplever dette og forstår hva du går gjennom.’ Det er veldig viktig, “sa hun.” Lady Gaga vil ikke la fibromyalgi definere henne, “la hun til. ”Det er fremdeles ting hun vil oppnå. Men hun vet prisen og at hun må klare det som er viktig for henne, og hva hun trenger å gjøre for å takle denne sykdommen. Og jeg tror det er en veldig nyttig melding. ”

Delt med tillatelse fra vennene våre på Healthline. The Hearty Soul har innarbeidet litt tilleggsinformasjon og sitater om Lady Gagas kamp med fibromyalgi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *