Komme ut av fibromyalgi smertsyklus

Komme ut av fibromyalgi smertsyklus

Fibromyalgi er en smertefull, ofte svekkende tilstand med mange symptomer. Årsakene kan virke mystiske, så det kan være skremmende å bestemme en vellykket behandlingsmetode.

Komme ut av fibromyalgi smertsyklus

I dette innlegget skal jeg diskutere hvordan fibromyalgi kan være et resultat av en pågående, selvopprettholdende syklus av kroniske smerter, psykologisk stress, overaktiv immunsystemrespons, søvnmangel og sensibilisering av nervesystemet.  Jeg vil også diskutere det beste handlingsforløpet mot utvinning av denne typen fibromyalgi.

Det er en rekke medisinske tilstander som etterligner fibromyalgi, og når du forfølger en diagnose er det viktig å utelukke dem.

Medisinske tilstander som kan bli feildiagnostisert som fibromyalgi inkluderer:

Hva er fibromyalgi?

Muskelsmerter og tretthet er de to vanligste symptomene på fibromyalgi. Tradisjonelt har fibromyalgi blitt diagnostisert basert på følsomhet for berøring ved 11 eller flere av 18 spesifikke ømhetspunkter i kroppen. Imidlertid ble en ny diagnostisk tilnærming i 2010 tatt i bruk som sannsynligvis vil føre til en økning i antall personer som får diagnosen tilstand. De nye kriteriene er basert på hvor utbredt smerten er kombinert med alvorlighetsgraden og varigheten av symptomene.

Vanlige symptomer på fibromyalgi inkluderer:

 • Utbredt muskeltetthet og leddsmerter
 • Ømhet i muskler, sårhet, rykninger eller spasmer
 • Forbrenning eller pinner og nåler
 • Ømme punkter i bestemte områder av kroppen
 • Overfølsomhet for forkjølelse eller smerter
 • Søvnløshet
 • Utmattelse
 • hodepine
 • Vanskeligheter med hukommelse og konsentrasjon
 • Føler meg nervøs, bekymret eller får humørsvingninger
 • Forstyrrelser inkludert  angst , depresjon og posttraumatisk stresslidelse
 • Fordøyelsessymptomer inkludert forstoppelse, kvalme eller overføring av store mengder gass

Hvem får fibromyalgi?

Fibromyalgi påvirker omtrent 10 millioner amerikanere, og mellom 75% og 90% av fibromyalgi-pasienter er kvinner.

Kvinner lider sannsynligvis av fibromyalgi mer enn menn i det minste delvis på grunn av hormoner.  Østrogen, det kvinnelige kjønnshormonet, beskytter mot smerter. Men kvinnenes østrogennivåer varierer gjennom måneden, og fibromyalgi-syke rapporterer mer smerter i tider av måneden når østrogennivået deres er lavt.

Testosteron, det mannlige kjønnshormonet, beskytter også mot smerter. Men kvinner har en liten mengde testosteron sammenlignet med menn, og menns testosteronnivåer svinger ikke slik kvinnenes østrogennivå gjør.

Sosiale stigmaer kan også bidra til høyere antall rapporterte tilfeller av fibromyalgi hos kvinner enn hos menn. Det er mindre sannsynlig at menn vil oppsøke legen når de opplever smerter fordi de ikke ønsker å virke svak. Også leger overser fibromyalgi som en mulig diagnose hos menn fordi det er tenkt som et kvinnelig problem.

Hvorfor begynner fibromyalgi?

Mens mange faktorer sannsynligvis er involvert i utvikling av fibromyalgi, er en av de mest avtalte årsakene stress.

Inntreden av fibromyalgi kan noen ganger tilskrives en spesifikk stressende hendelse , for eksempel en skade, kirurgi, bilulykke eller fysisk angrep. I disse tilfellene utløser kombinasjonen av fysisk smerte og følelsesmessig stress rundt hendelsen syklusen av smerte og stress som fører til fibromyalgi.

Fibromyalgi kan også utvikle seg gradvis. Pågående emosjonelle eller fysiske traumer  kan forårsake skader eller kronisk muskelspenning og angst som over tid fører til kroniske smerter.

Kroniske funksjonssmerter som følge av en gjentakende skade eller dårlig holdning og bevegelse  kan også være veldig belastende og forhindre at du får en rolig søvn. Så fibromyalgi kan faktisk begynne med ryggsmerter eller leddsmerter.

Fibromyalgi kan til og med begynne med en sykdom.  Når vår naturlige immunsystemrespons blir overaktiv eller langvarig på grunn av stress, oppstår det en rekke problemer som utmattelse, kronisk betennelse og autoimmune tilstander som kan forårsake smerter samt strukturell skade på ledd, bindevev og organer.

Det har vist seg at fibromyalgi-pasienter er mer utsatt for de negative effektene av stress,  har nedsatte og maladaptive mestringsmekanismer, er mer sannsynlig å katastrofisere, ha høyere nivåer av nevrotisisme, og har høyere frekvens av angst, depresjon og PTSD.

Så det ser ut til at for noen mennesker vil en stressende hendelse, mønster av hendelser, en kronisk smerte eller sykdom utløse en  pågående, nedadgående syklus av psykologisk stress, fysisk smerte og søvnløshet.  Siden alle kroppens funksjoner er koblet sammen, kan det å sitte fast i denne syklusen føre til dysregulering av andre systemer i kroppen, noe som kan forårsake symptomer som nervesensasjon, hodepine, og kognitive og fordøyelsesproblemer.

Syklusen av stress, lidelse, søvnløshet og tristhet

Når folk snakker om kroniske smerter, henviser de ofte til den “forferdelige triaden” av lidelse, søvnløshet og tristhet. Jeg vil legge stress til denne listen over symptomer; kroniske smerter er vanligvis veldig belastende, og stress forverrer vår opplevelse av smerte, vår evne til å sove og vårt humør, og holder oss fast i en ond syklus.

Denne selvforvarende syklusen er ekstremt vanskelig for fibromyalgi-pasienter å komme seg ut av, fordi tilstanden involverer alle aspekter av deres helse, og hver funksjon av deres kropp og sinn påvirker de andre.

Vi holder automatisk psykologisk stress i kroppen vår; dette er en del av vår naturlige fysiologiske respons på stress.  Musklene våre strammer instinktivt opp for å beskytte kroppen vår når vi føler at vi blir angrepet på noen måte. (Les  den livsendrende koblingen mellom angst og muskelspenning for  å lære mer.) Når musklene våre er kronisk tette, blir de såre og smertefulle, legger press på leddene og nervene våre og fører til smertefulle muskel- og skjelettsykdommer.

Når vi har smerter i lange perioder, tilpasser nervesystemet vårt oss ved å gjøre oss mer følsomme for smerter; dette kalles sensibilisering av nervesystemet. Det kan oppstå i både sentral- og perifert nervesystem, så hjernen, ryggmargen og perifere nervene er alle involvert i å få oss til å føle mer smerte enn vi burde. Denne sensibiliseringen gjør det desto vanskeligere for pasienter med fibromyalgi å komme seg ut av smerte.

Både stress og smerte forhindrer oss i å få en full, avslappende søvn natt. Selv den mest muntre personen vil bli gretten og anspent etter noen netter med mangelfull søvn, så forestill deg effekten av måneder eller år med søvnløshet. Utvidede perioder med dårlig søvn kan føre til humørsykdommer, et svekket immunforsvar og nedsatt evne til å komme seg etter fysiske smerter og skader.

Som du kanskje forventer, er depresjon vanlig blant fibromyalgi-pasienter. Personer med fibromyalgi har nedsatt aktivitet i opioidreseptorer i deler av hjernen som påvirker humøret og den emosjonelle smerterbehandlingen. Forskere sier at denne reduserte responsen kan forklare hvorfor pasienter med fibromyalgi sannsynligvis har depresjon og er mindre responsive mot opioidsmertestillende. Unormale nivåer av nevrotransmittere som serotonin og noradrenalin, som ofte forekommer i depresjon, kan også gjøre oss mer følsomme for smerter.

Hvordan komme ut av fibromyalgi smertesyklus

Forskere ved Universitetet i Oslo i Norge  intervjuet pasienter som hadde kommet seg helt etter fibromyalgi , og fant ut at de ikke hadde kommet seg som et resultat av en spesifikk behandling, men heller ved å gjøre endringer i livsstilen og redusere stressnivået.

Ettersom alles opplevelse av fibromyalgi er annerledes, må du eksperimentere for å finne ut hva som hjelper deg. Husk at alle helseområder har sammenheng.  Min personlige tro er at alle seks aspekter ved helsen din som jeg beskriver nedenfor, må tas opp. Hvis du lar en være ute, kan det hende du savner en kritisk del av puslespillet ditt.

Vær komfortabel med å ta babytrinn og la bedringen bli en gradvis prosess.  Feir hvert lille skritt mot bedring du tar. Det kan hjelpe deg å føre en logg eller journal for å spore hvordan du føler deg dag til dag, ting som utløser eller forverrer symptomene dine, og alt som hjelper med å lindre symptomene dine.

Her er livsstilsendringene som jeg anbefaler å gjenopprette fra fibromyalgi:

1. Bruk taleterapi for  å adressere kilder til psykologisk stress, slik som overgrep, ulykker eller tap av en kjær.

Det er ingen erstatning for å snakke høyt om det som plager deg. Frykt hindrer ofte mennesker med depresjon, angst og andre stressrelaterte forhold fra å søke hjelp fra andre. Hvis du er redd for å snakke med noen, så vet at bokstavelig talt hundrevis av millioner mennesker der ute lider akkurat som du er, og de er alle redde også. Å erobre frykten vil hjelpe deg å komme forbi tilstanden din og komme deg videre.  Det er mye lettere å løse problemene dine når du kan snakke om dem med en ekspert. Hvis du ikke er komfortabel med å snakke med noen eller gå til en støttegruppe, er det andre alternativer som tekst-, telefon- og videopratterapitjenester.

2. Ta kontroll over livsstilsrelatert stress.

Du må fjerne kilder til stress, og du må ta deg tid i hverdagen til å bare slappe av. Dette kan bety å gjøre endringer i jobben din, timeplanen, daglige vaner og forhold. En kritisk del av restitusjonen din er å la nervesystemet roe seg ned og komme seg ut av den konstante stress-respons-modusen den er i.  Så sett deg tid hver dag til å gjøre ting som virkelig roer deg ned, som å lese, se på TV, bruke tid utenfor, eller meditere.

Varme har den umiddelbare effekten av å berolige nervesystemet  (med mindre det er for varmt!). Så hvis du liker å sitte i et badestamp, badstue eller dampbad, anbefaler jeg å gjøre det med jevne mellomrom. Hvis du ikke gjør det, foreslår jeg at du bare sørger for at du ikke er kald; ha på deg klær og hold hjemmet ditt på en behagelig temperatur.

Du må også tenke på og endre vanlige reaksjoner på stress. Det kan være veldig nyttig å ta opp dette i samtaleterapi. Og les den siste delen, “5. Begynn å legge merke til de vanlige tankemønstrene dine og reaksjonene på stress, ”i  den livsendrende koblingen mellom angst og muskelspenning .

3. Slipp kronisk muskelspenning med milde pandikulasjonsøvelser.

Som jeg diskuterte tidligere, holder vi vårt psykologiske stress i kroppen vår i form av muskelspenninger, og denne tettheten kan forårsake smerte og andre fysiske problemer. Clinical Somatics pandikulasjonsøvelser er ekstremt effektive for å frigjøre den stressrelaterte spenningen som vi holder i kroppen vår. Hvis du vil lære mer, kan du lese  The Pain Relief Secret , eller begynne å lære øvelsene hjemme på  nivå 1-kurset . Du kan også lese en sak om  hvordan Clinical Somatics herdet fibromyalgi her .

4. Få regelmessig moderat trening.

Trening balanserer hormonene og nevrotransmitterne, reduserer smerte og stress og regulerer humøret. Trening, spesielt aerob trening, er nå anerkjent som en nødvendig del av utvinning fra både depresjon og angst. Boken  Spark  av John Ratey  er en utmerket bok om dette emnet.

Hvis du ikke kan trene fordi det gjør vondt verre, kan du prøve andre måter å komme i bevegelse og få pulsen opp. Clinical Somatics-øvelser er ekstremt milde, og gir deg en måte å frigjøre muskelspenninger og forbedre fleksibiliteten og muskelkontrollen uten å gjøre store, anstrengende bevegelser. Å sitte i et badestamp, badstue eller damprom får pulsen opp uten at du trenger å bevege en muskel. Og du kan oppleve at milde aktiviteter som Tai Chi, svømming eller å gå sakte er en tilgjengelig måte å begynne å bevege seg på.

5. Vurder kostholdsendringer.

Fibromyalgi kan være forårsaket eller forverres av en overaktiv immunrespons, så du må sørge for å unngå å spise noe du er allergisk mot eller intolerant mot. Les  kostholdets rolle i kronisk smerte for  å forstå hvordan maten vi spiser skaper betennelse i kroppen vår, og hvordan mennesker med fibromyalgi har kommet seg ved å endre kostholdet.

6. Ta skritt mot en rolig natt søvn.

Søvn kan føles som den mest unnvikende brikken i puslespillet, fordi det ofte føles som om vi ikke kan kontrollere det – vi må bare legge oss og håpe at vi sovner. Så kontroller hva du kan:

 • Forplikt deg til en vanlig søvnplan.
 • Begynn å avvikle før sengetid ved å gjøre avslappende aktiviteter og slå av lys.
 • Begrens koffeininntaket til en porsjon om dagen (i løpet av første halvdel av dagen), eller fjern det helt.
 • Begrens alkohol til en servering om dagen, eller eliminer den ideelt sett.
 • Ta skritt for å redusere stresset og få regelmessig trening, da begge disse vil forbedre din evne til å sove.
 • Vurder å bruke et trygt, naturlig søvnhjelpemiddel som melatonin for å hjelpe deg med å komme deg inn i en sunn søvnsyklus, og husk å diskutere det med legen din.
 • Skap et avslappende søvnmiljø: et rolig sted, begrensede elektroniske enheter og en komfortabel madrass og pute. Vurder å bruke et vektet teppe, som mange synes hjelper dem å føle seg avslappet og trygt (jeg elsker mitt!). Hvis du deler en seng med noen og føler at det kan ha innvirkning på søvnevnen din, kan du prøve å sove alene.
 • Ikke bekymre deg hvis du våkner om natten. Den naturlige søvnsyklusen vår er omtrent fire timer lang, så det er helt naturlig å våkne opp med jevne mellomrom. Jeg syntes  denne artikkelen om søvnsykluser  var opplysende.

* Nummer 2, 4, 5 og 6 vil styrke immunforsvaret ditt og redusere all immunrespons som kan bidra til symptomene dine.

Kanskje den viktigste delen av bedring din er å tro at du kan og vil bli bedre.  Les historier om andre som har kommet seg, snakk med folk om prosessen du går gjennom, feir babytrinnene og ikke gi opp – du kan bli bedre.FacebookTwitterE-postDel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *