Kom ud af fibromyalgi smertercyklus

Kom ud af fibromyalgi smertercyklus

Fibromyalgi er en smertefuld, ofte svækkende tilstand med mange symptomer. Årsagerne kan virke mystiske, så det kan være skræmmende at bestemme en vellykket behandlingsmetode.

Kom ud af fibromyalgi smertercyklus

I dette indlæg vil jeg diskutere, hvordan fibromyalgi kan være resultatet af en vedvarende, selvforvarende cyklus af kronisk smerte, psykologisk stress, overaktiv immunsystemrespons, mangel på søvn og sensibilisering af nervesystemet.  Jeg vil også diskutere det bedste handlingsforløb mod bedring fra denne type fibromyalgi.

Der er en række medicinske tilstande, der efterligner fibromyalgi, og når man forfølger en diagnose, er det vigtigt at udelukke dem.

Medicinske tilstande, der kan fejldiagnostiseres som fibromyalgi, inkluderer:

Hvad er fibromyalgi?

Muskelsmerter og træthed er de to mest almindelige symptomer på fibromyalgi.  Traditionelt er fibromyalgi diagnosticeret baseret på følsomhed over for berøring ved 11 eller flere ud af 18 specifikke ømme punkter på kroppen. I 2010 blev der imidlertid vedtaget en ny diagnostisk tilgang, som sandsynligvis vil føre til en stigning i antallet af personer, der er diagnosticeret med tilstanden. De nye kriterier er baseret på, hvor udbredt smerten er kombineret med sværhedsgraden og varigheden af ​​symptomerne.

Almindelige symptomer på fibromyalgi inkluderer:

 • Udbredt muskeltæthed og ledsmerter
 • Muskel ømhed, ømhed, ryninger eller spasmer
 • Forbrænding eller stifter og nåle fornemmelser
 • Ubudspunkter i bestemte områder af kroppen
 • Overfølsomhed over for kulde eller smerter
 • Søvnløshed
 • Træthed
 • Hovedpine
 • Sværhedsgrad med hukommelse og koncentration
 • Føler mig nervøs, bekymret eller får humørsvingninger
 • Forstyrrelser inklusive  angst , depression og posttraumatisk stresslidelse
 • Fordøjelsessymptomer, herunder forstoppelse, kvalme eller passerende for store mængder gas

Hvem får fibromyalgi?

Fibromyalgi påvirker omkring 10 millioner amerikanere, og mellem 75% og 90% af fibromyalgi-patienter er kvinder.

Kvinder lider sandsynligvis mere af fibromyalgi end mænd i det mindste delvist på grund af hormoner.  Østrogen, det kvindelige kønshormon, beskytter mod smerter. Men kvinders østrogenniveauer svinger i løbet af måneden, og fibromyalgi-patienter rapporterer mere smerter i tider af måneden, når deres østrogenniveauer er lave.

Testosteron, det mandlige kønshormon, beskytter også mod smerter. Men kvinder har en lille mængde testosteron sammenlignet med mænd, og mænds testosteronniveauer svinger ikke, som kvinders østrogenniveauer gør.

Sociale stigmas kan også bidrage til de højere tal for rapporterede tilfælde af fibromyalgi hos kvinder end hos mænd. Mænd er mindre tilbøjelige til at gå til lægen, når de oplever smerter, fordi de ikke ønsker at se svage ud. Læger overser ofte fibromyalgi som en mulig diagnose hos mænd, fordi det tænkes som et kvindeligt problem.

Hvorfor begynder fibromyalgi?

Mens mange faktorer sandsynligvis er involveret i udviklingen af ​​fibromyalgi, er en af ​​de mest almindelige aftalte årsager stress.

Indtræden af ​​fibromyalgi kan undertiden tilskrives en specifik stressende hændelse , såsom en skade, operation, bilulykke eller fysisk angreb. I disse tilfælde udløser kombinationen af ​​fysisk smerte og følelsesmæssig stress omkring hændelsen cyklussen af ​​smerter og stress, der fører til fibromyalgi.

Fibromyalgi kan også udvikle sig gradvist. Løbende følelsesmæssigt eller fysisk traume  kan forårsage kvæstelser eller kronisk muskelspænding og angst, der over tid fører til kroniske smerter.

Kronisk funktionel smerte som følge af en tilbagevendende skade eller dårlig kropsholdning og bevægelse  kan også være meget stressende og forhindre dig i at få en afslappet søvn. Så fibromyalgi kan faktisk begynde med løbende rygsmerter eller ledssmerter.

Fibromyalgi kan endda begynde med en sygdom.  Når vores naturlige immunsystemrespons bliver overaktiv eller forlænget på grund af stress, opstår der en række problemer som træthed, kronisk betændelse og autoimmune tilstande, der kan forårsage smerter såvel som strukturel skade på led, bindevæv og organer.

Det har vist sig, at fibromyalgi-patienter er mere sårbare over for de negative virkninger af stress,  har nedsatte og maladaptive mestringsmekanismer, er mere tilbøjelige til at katastrofere, have højere niveauer af neurotisme og har højere grader af angst, depression og PTSD.

Så det ser ud til, at for nogle mennesker vil en stressende hændelse, mønster af begivenheder, en kronisk smerte eller sygdom udløse en  vedvarende, nedadgående cyklus af psykologisk stress, fysisk smerte og søvnløshed.  Da alle vores krops funktioner er forbundet, kan det at sætte sig fast i denne cyklus føre til dysregulering af andre systemer i kroppen, hvilket kan forårsage symptomer som nervesensation, hovedpine og problemer med kognitiv og fordøjelse.

Cyklus af stress, lidelse, søvnløshed og tristhed

Når folk taler om kronisk smerte, henviser de ofte til den ”frygtelige triade” af lidelse, søvnløshed og tristhed. Jeg vil tilføje stress til denne liste over symptomer;kronisk smerte er typisk meget stressende, og stress forværrer vores oplevelse af smerte, vores evne til at sove og vores humør og holder os fast i en ond cirkel.

Denne selvforvarende cyklus er ekstremt vanskelig for fibromyalgi-patienter at komme ud af, fordi tilstanden involverer alle aspekter af deres helbred, og hver funktion af deres krop og sind påvirker de andre.

Vi holder automatisk psykologisk stress i vores krop; dette er en del af vores naturlige fysiologiske respons på stress.  Vores muskler strammes instinktivt op for at beskytte vores krop, når vi føler, at vi bliver angrebet på nogen måde. (Læs  det livsændrende led mellem angst og muskelspænding for  at lære mere.) Når vores muskler er kronisk stramme, bliver de ømme og smertefulde, lægger pres på vores led og nerver og fører til smertefulde muskuloskeletale tilstande.

Når vi har smerter i lange perioder, tilpasser vores nervesystem sig ved at gøre os mere følsomme over for smerter; dette kaldes sensibilisering af nervesystemet. Det kan forekomme i både det centrale og det perifere nervesystem, så vores hjerne, rygmarv og perifere nerver er alle involveret i at få os til at føle mere smerte, end vi burde. Denne sensibilisering gør det desto sværere for fibromyalgi-patienter at komme ud af smerter.

Både stress og smerte forhindrer os i at få en fuld, afslappende søvnnat. Selv den mest muntre person vil blive grumpy og anspændt efter et par nætter med utilstrækkelig søvn, så forestil dig virkningen af ​​måneder eller år med søvnløshed. Længere perioder med dårlig søvn kan føre til humørforstyrrelser, et svækket immunsystem og en nedsat evne til at komme sig efter fysiske smerter og skader.

Som du måske forventer, er depression almindelig blandt fibromyalgi-patienter. Mennesker med fibromyalgi har nedsat aktivitet i opioidreceptorer i dele af hjernen, der påvirker humøret og den følelsesmæssige behandling af smerter. Forskere siger, at denne reducerede respons muligvis kan forklare, hvorfor fibromyalgiepatienter sandsynligvis har depression og er mindre lydhør over for opioidsmertestillende. Unormale niveauer af neurotransmittere som serotonin og noradrenalin, som ofte forekommer i depression, kan også gøre os mere følsomme over for smerter.

Sådan kommer du ud af fibromyalgi smerter cyklus

Forskere ved Universitetet i Oslo i Norge  interviewede patienter, der var kommet sig fuldstændigt efter fibromyalgi , og fandt, at de ikke var kommet sig som et resultat af en specifik behandling, men snarere ved at foretage ændringer i deres livsstil og reducere deres stressniveau.

Da alles oplevelse af fibromyalgi er anderledes, bliver du nødt til at eksperimentere for at finde ud af, hvad der hjælper dig. Husk, at alle områder af dit helbred er forbundet.  Min personlige tro er, at alle seks aspekter af dit helbred, som jeg beskriver nedenfor, skal behandles. Hvis du lader en være ude, mangler du muligvis et kritisk stykke af dit puslespil.

Vær komfortabel med at tage babytrin og lade din bedring være en gradvis proces.  Fejr hvert lille skridt mod bedring, du tager. Det kan hjælpe dig med at føre en log eller journal for at spore, hvordan du føler dig dag til dag, ting, der udløser eller forværrer dine symptomer, og alt, hvad der hjælper med at lindre dine symptomer.

Her er livsstilsændringerne, som jeg anbefaler at komme sig efter fibromyalgi:

1. Brug taleterapi  til at tackle kilder til psykologisk stress såsom misbrug, ulykker eller tab af en elsket.

Der er ingen erstatning for at tale højt om, hvad der generer dig. Frygt forhindrer ofte mennesker med depression, angst og andre stressrelaterede forhold fra at søge hjælp fra andre. Hvis du er bange for at tale med nogen, så ved, at bogstaveligt talt hundreder af millioner af mennesker derude lider ligesom du er, og de er alle også bange. At erobre frygt vil hjælpe dig med at komme forbi din tilstand og komme videre.  Det er meget lettere at løse dine problemer, når du er i stand til at tale om dem med en ekspert. Hvis du ikke har det godt med at tale med nogen person eller gå til en supportgruppe, er der andre muligheder som tekst-, telefon- og videochatterapitjenester.

2. Tag kontrol over livsstilsrelateret stress.

Du skal fjerne kilder til stress, og du skal bruge tid i din daglige liv til bare at slappe af. Dette kan betyde, at du foretager ændringer i dit job, tidsplan, daglige vaner og forhold. En kritisk del af din bedring er at lade dit nervesystem slappe af og komme ud af den konstante stress-respons-tilstand, det er i.  Så tag tid hver dag til at gøre ting, der virkelig roer dig, som at læse, se tv, bruge tid udenfor eller meditere.

Varme har den øjeblikkelige virkning af at berolige nervesystemet  (medmindre det er for varmt!). Så hvis du nyder at sidde i et boblebad, sauna eller dampbad, anbefaler jeg at gøre det regelmæssigt. Hvis du ikke gør det, foreslår jeg, at du bare sørger for, at du ikke er kold; bære lag tøj og hold dit hjem ved en behagelig temperatur.

Du bliver også nødt til at tænke over og ændre dine sædvanlige reaktioner på stress. Det kan være meget nyttigt at tackle dette i samtaleterapi. Læs venligst det sidste afsnit, ”5. Begynd at lægge mærke til dine sædvanlige tankemønstre og reaktioner på stress, ”i  den livsændrende forbindelse mellem angst og muskelspænding .

3. Slip kronisk muskelspænding med blide pandikuleringsøvelser.

Som jeg diskuterede tidligere, holder vi vores psykologiske stress i vores krop i form af muskelspænding, og denne tæthed kan forårsage smerter og andre fysiske problemer. Clinical Somatics pandiculation øvelser er ekstremt effektive til at frigive den stressrelaterede spænding, som vi holder i vores krop. Hvis du vil lære mere, skal du læse  The Pain Relief Secret eller begynde at lære øvelserne derhjemme på  niveau 1-kursus . Du kan også læse en sag om,  hvordan Clinical Somatics kurerede fibromyalgi her .

4. Få regelmæssig moderat træning.

Træning afbalancerer vores hormoner og neurotransmittere, reducerer smerter og stress og regulerer vores humør. Træning, især aerob træning, anerkendes nu som en nødvendig del af opsvinget fra både depression og angst. Bogen  Spark  af John Ratey  er en fremragende bog om dette emne.

Hvis du ikke kan træne, fordi det forværrer din smerte, kan du prøve andre måder at komme i bevægelse og få din puls op. Clinical Somatics øvelser er ekstremt blide og giver dig en måde at frigive muskelspænding og forbedre fleksibilitet og muskuløs kontrol uden at udføre nogen store, anstrengende bevægelser. At sidde i et boblebad, en sauna eller et damprum får din hjertefrekvens op, uden at du behøver at bevæge en muskel. Og du kan opleve, at blide aktiviteter som Tai Chi, svømning eller gå langsomt er en tilgængelig måde at begynde at bevæge sig på.

5. Overvej diætændringer.

Fibromyalgi kan forårsages eller forværres af en overaktiv immunrespons, så du skal sørge for at undgå at spise noget, du er allergisk over for eller intolerant over for. Læs  kostens rolle i kronisk smerte for  at forstå, hvordan de fødevarer, vi spiser, skaber betændelse i vores kroppe, og hvordan mennesker med fibromyalgi er kommet sig ved at ændre deres kost.

6. Tag skridt hen imod at få en afslappende nattesøvn.

Søvn kan føles som det mest undvigende stykke af puslespillet, fordi det ofte føles som om vi ikke kan kontrollere det – vi skal blot lægge os og håbe, at vi falder i søvn. Så styr hvad du kan:

 • Forpligt dig til en regelmæssig søvnplan.
 • Begynd afviklingen inden sengen ved at lave afslappende aktiviteter og slukke lysene.
 • Begræns dit koffeinindtag til en portion om dagen (i den første halvdel af dagen), eller fjern det helt.
 • Begræns alkohol til en portion om dagen, eller fjern den helt.
 • Tag skridt til at reducere din stress og få regelmæssig træning, da begge af disse forbedrer din evne til at sove.
 • Overvej at bruge en sikker, naturlig søvnhjælper som melatonin for at hjælpe dig med at komme ind i en sund søvncyklus, og sørg for at diskutere det med din læge.
 • Skab et afslappende søvnmiljø: et roligt rum, begrænsede elektroniske enheder og en behagelig madras og pude. Overvej at bruge et vægtet tæppe, som mange mennesker synes hjælper dem med at føle sig afslappede og sikre (jeg elsker mit!). Hvis du deler en seng med nogen og føler, at det kan have indflydelse på din evne til at sove, kan du prøve at sove alene.
 • Bare rolig, hvis du vågner op om natten. Vores naturlige søvncyklus er cirka fire timer lang, så det er helt naturligt at vågne op med jævne mellemrum. Jeg fandt, at  denne artikel om søvncyklusser  var oplysende.

* Numre 2, 4, 5 og 6 vil styrke dit immunforsvar og reducere ethvert immunrespons, der kan bidrage til dine symptomer.

Den vigtigste del af din bedring er måske at tro på, at du kan og vil blive bedre. Læs historier om andre, der er kommet sig, tal med folk om den proces, du går igennem, fejr babyens trin, og lad ikke op – du kan blive bedre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *