Jeg har vondt og får ikke sove: Fibromyalgi og søvnforstyrrelser

Det er viktig å vite hvordan du håndterer fibromyalgi-relaterte søvnproblemer. T

Sett inn bilder

Jeg behandler en rekke pasienter med fibromyalgi syndrom. De kommer ofte til meg med kronisk søvnløshet, og har problemer med å sove i løpet av natten. Selv når de klarer å få en anstendig søvnkveld, forteller mine pasienter med fibromyalgi meg at de fortsatt føler seg utslitte og utslitte dagen etter. 

Trettheten som følger med fibromyalgi påvirker deres arbeidsliv, deres sosiale liv og deres forhold, og kompromitterer deres livskvalitet. Så ofte hører jeg disse pasientene snakke om at de trenger å kutte ned på aktiviteter og forpliktelser de ønsker å forfølge, fordi de er trette og har vondt. 

Jeg tenkte på disse pasientene nylig, siden det har blitt lansert ny forskning med noen lovende nyheter om hvordan man behandler fibromyalgi og dets søvnproblemer. To nylig publiserte studier viser at et par søvnbehandlinger jeg er spesielt interessert i – mindfulness meditasjon og vitamin D – kan ha særlig effektivitet når det gjelder å hjelpe mennesker med fibromyalgi med å forbedre søvnen, samt redusere alvorlighetsgraden av andre fibromyalgi symptomer. 

Grunnleggende om fibromyalgi

Før vi går inn på de siste nyhetene om søvnbehandlinger, la oss ta en rask spasertur gjennom det grunnleggende ved fibromyalgi. 

Mange av oss kjenner antagelig noen med denne tilstanden, som rammer et sted mellom 2-6 prosent av befolkningen, ifølge estimater. Kvinner er betydelig mer sannsynlig enn menn å utvikle fibromyalgi, ofte i tidlig voksen alder eller middelalder. Men denne tilstanden kan forekomme hos hvem som helst, i alle aldre – også under barndommen. 

Det mest fremtredende symptomet på fibromyalgi er fysiske smerter som ofte er kroniske og kommer også i høye bølger, noen ganger kalt bluss. Disse blussene kan vare i noen dager eller så lenge som flere uker. Smertene forbundet med fibromyalgi kan lokaliseres på spesifikke ømme punkter og kan også være utbredt i hele kroppen. 

Men  smerte  er ikke det eneste symptomet på fibromyalgi. Andre vanlige symptomer inkluderer: 

  • hodepine
  • Kognitive problemer, inkludert problemer med hukommelse og klarhet i tenkning 
  • Depresjon, angst
  • Humørsvingninger, inkludert følelser av sinne og irritabilitet
  • Tretthet, som noen ganger er alvorlig og ødeleggende 
  • Lav toleranse for trening 
  • Prikking eller nummenhet i hender og føtter
  • Irritabel tarm-syndrom

Søvnproblemer, inkludert søvnløshet, rastløs, dårlig kvalitet og uoppfriskende søvn, forekommer ofte blant mennesker med fibromyalgi. 

Mange mennesker tenker på fibromyalgi som en autoimmun lidelse. Det er det faktisk ikke. Forvirringen kommer sannsynligvis fra likhetene med fibromyalgi-symptomer med flere autoimmune lidelser, inkludert revmatoid artritt og sykdommer i skjoldbruskkjertelen. 

Hva forårsaker fibromyalgi? 

Vi vet ikke helt sikkert. Mange forskere mener den økte aktiviteten til sentralnervesystemet er involvert, spesielt relatert til hvordan hjernen behandler informasjon om smerte og smerteoppfatning. Det ser ofte ut til å være en stressrelatert trigger som lanserer tilstanden. At stress kan være fysisk, for eksempel en skade, en infeksjon eller utbruddet av en annen tilstand, for eksempel leddgikt. Stresset kan også være emosjonelt, enten det er en akutt respons på en hendelse eller den kumulative effekten av kronisk stress og overvelde. Det ser også ut til å være en genetisk komponent for fibromyalgi som gjør mennesker mer utsatt for å utvikle syndromet. 

Uten en diagnostisk test, diagnostiserer leger fibromyalgi basert på en persons symptomer, mens de samtidig utelukker andre forhold med lignende symptomer og egenskaper, inkludert hypotyreose, revmatoid artritt og lupus. 

Søvnproblemer er en nøkkelkomponent i fibromyalgi

Det var ikke alltid tilfelle, men i dag anerkjennes søvnproblemer som sentrale kjennetegn ved fibromyalgi. Tilstedeværelsen av forstyrret søvn og søvnløshet, samt mangel på gjenopprettende søvn og utmattelse på dagtid, brukes som markører for å diagnostisere lidelsen, sammen med fysiske smerter, problemer med humør og kognitive symptomer. 

Nesten alle mennesker med fibromyalgi opplever en form for søvnproblem. Deres dårlige søvn bidrar til en rekke utfordringer med mental og fysisk helse og daglig funksjon, inkludert evnen til å forverre andre fibromyalgi-symptomer. En studie fant at 99 prosent av fibromyalgipasienter led dårlig søvnkvalitet som påvirket hvor alvorlig de opplevde fysisk smerte, tretthet og problemer med sosial fungering. 

I tillegg til urolig, uoppfriskende søvn og søvnløshet, er det mer sannsynlig at personer med fibromyalgi lider av andre søvnforstyrrelser. Nyere forskning fant obstruktiv søvnapné til stede i halvparten av en gruppe fibromyalgi-pasienter. Restless leg syndrom ser også ut til å forekomme med høyere frekvens hos personer med fibromyalgi. En fersk studie fant at RLS forekommer hos mer enn 42 prosent av fibromyalgi-pasienter. (Nyere estimater antyder at rastløst bensyndrom forekommer et sted mellom 4-29 prosent av befolkningen generelt.) 

Dette er alvorlige, noen ganger svekkende søvnforstyrrelser som også medfører egen risiko for helsen og vår evne til å fungere på vårt beste. Forholdet mellom fibromyalgi og søvnforstyrrelser er et viktig forskningsområde som trenger ytterligere oppmerksomhet. 

Fibromyalgi syklus av smerter og dårlig søvn 

Smerte- og søvnproblemer eksisterer ofte i en vanskelig syklus som kan være vanskelig å bryte. Det er sant for alle som opplever fysiske smerter og ubehag. Det gjelder spesielt mennesker med fibromyalgi, så vel som andre med tilstander som involverer kroniske smerter. 

Når det gjelder kroniske smerteforhold og søvn, kan det være vanskelig å finne årsak og virkning. Det er en kylling- og eggsyklus – som kommer først og fører til den andre? Men det er vitenskapelige ledetråder som fremkaller at søvn kan spille en rolle i begynnelsen av fibromyalgi. En studie fra 2014 fra Storbritannia fant at ikke-gjenopprettende søvn – den typen der du våkner og blir sliten og utslitt etter en natts hvile – var knyttet til utviklingen av utbredt smerte hos voksne over 50 år. Og en 2011-studie av norske forskere fant risikoen for å utvikle fibromyalgi var høyere hos kvinner som opplevde søvnproblemer – og jo mer alvorlige kvinnenes søvnproblemer, desto høyere er deres fibromyalgi-risiko. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *