Jeg er såret, og jeg kan ikke sove: Fibromyalgi og søvnforstyrrelser

Det er vigtigt at vide, hvordan man styrer dine fibromyalgi-relaterede søvnproblemer. T

Indskud fotos

Jeg behandler en række patienter med fibromyalgi-syndrom. De kommer ofte til mig med kronisk søvnløshed og vanskeligheder med at sove i løbet af natten. Selv når de formår at få en ordentlig søvnnat, fortæller mine patienter med fibromyalgi, at de stadig føler sig udmattede og udslidte næste dag. 

Trætheden, der følger med fibromyalgi, påvirker deres arbejdsliv, deres sociale liv og deres forhold og kompromitterer deres livskvalitet. Så ofte hører jeg disse patienter tale om at skulle skære ned på aktiviteter og forpligtelser, de ønsker at forfølge, fordi de er trætte og har smerter. 

Jeg tænkte på disse patienter for nylig, da der er frigivet ny forskning med nogle lovende nyheder om, hvordan man behandler fibromyalgi og dets søvnproblemer. To nyligt offentliggjorte undersøgelser viser, at et par søvnbehandlinger, som jeg er specielt interesseret i – mindfulness-meditation og D-vitamin, kan have særlig effektivitet i at hjælpe mennesker med fibromyalgi med at forbedre deres søvn samt reducere sværhedsgraden af ​​andre fibromyalgi-symptomer. 

Grundlæggende om fibromyalgi

Før vi dykker ned i de seneste nyheder om søvnbehandlinger, lad os tage en hurtig tur gennem grundlæggende elementer i fibromyalgi. 

Mange af os kender sandsynligvis en person med denne tilstand, der påvirker et eller andet sted mellem 2-6 procent af befolkningen, ifølge skøn. Kvinder er signifikant mere tilbøjelige end mænd til at udvikle fibromyalgi, ofte i den tidlige voksen- eller middelalder. Men denne tilstand kan forekomme hos enhver, i alle aldre – også under barndommen. 

Det mest fremtrædende symptom på fibromyalgi er fysisk smerte, der ofte er kronisk og også kommer i øgede bølger, nogle gange kaldet fakler. Disse fakler kan vare i et par dage eller så længe som flere uger. Smerten forbundet med fibromyalgi kan lokaliseres på specifikke ømme punkter og kan også være udbredt i hele kroppen. 

Men  smerter  er ikke det eneste symptom på fibromyalgi. Andre almindelige symptomer inkluderer: 

  • Hovedpine
  • Kognitive problemer, herunder problemer med hukommelse og klarhed i tankerne 
  • Depression, angst
  • Humørsvingninger, herunder følelser af vrede og irritabilitet
  • Træthed, som undertiden er alvorlig og ødelæggende 
  • Lav tolerance for træning 
  • Prikken eller følelsesløshed i hænder og fødder
  • Irritabelt tarmsyndrom

Søvnproblemer, inklusive søvnløshed, rastløs, dårlig kvalitet og ufriskende søvn, forekommer ofte almindeligvis blandt personer med fibromyalgi. 

Mange mennesker tænker på fibromyalgi som en autoimmun lidelse. Det er det faktisk ikke. Forvirringen stammer sandsynligvis af lighederne mellem fibromyalgi-symptomer med adskillige autoimmune forstyrrelser, herunder rheumatoid arthritis og thyroideaforstyrrelser. 

Hvad forårsager fibromyalgi? 

Vi ved ikke med sikkerhed. Mange forskere mener, at den øgede aktivitet i centralnervesystemet er involveret, især relateret til, hvordan hjernen behandler information om smerte og smerteopfattelse. Der ser ofte ud til at være en stressrelateret trigger, der starter tilstanden. Denne stress kan være fysisk, såsom en skade, en infektion eller indtræden af ​​en anden tilstand, såsom gigt. Stresset kan også være følelsesladet, hvad enten det drejer sig om en akut respons på en begivenhed eller den kumulative effekt af kronisk stress og overvælder. Der ser ud til at være en genetisk komponent til fibromyalgi, der gør mennesker mere sårbare overfor at udvikle syndromet. 

Uden en diagnostisk test diagnosticerer læger fibromyalgi baseret på en persons symptomer, mens de samtidig udelukker andre tilstande med lignende symptomer og egenskaber, herunder hypothyreoidisme, reumatoid arthritis og lupus. 

Søvnproblemer er en nøglekomponent i fibromyalgi

Det var ikke altid tilfældet, men i dag anerkendes søvnproblemer som centrale kendetegn ved fibromyalgi. Tilstedeværelsen af ​​forstyrret søvn og søvnløshed såvel som mangel på genoprettende søvn og træthed om dagen bruges som markører til at diagnosticere lidelsen sammen med fysiske smerter, problemer med humør og kognitive symptomer. 

Næsten alle mennesker med fibromyalgi oplever en form for søvnproblem. Deres dårlige søvn bidrager til en lang række udfordringer med mental og fysisk sundhed og daglig funktion, herunder dens evne til at forværre andre fibromyalgi-symptomer. En undersøgelse fandt, at 99 procent af fibromyalgi-patienterne havde dårlig søvnkvalitet, der påvirkede, hvor alvorligt de oplevede fysisk smerte, træthed og vanskeligheder med social funktion. 

Ud over urolig, ikke-forfriskende søvn og søvnløshed er mennesker med fibromyalgi mere tilbøjelige til at lide andre søvnforstyrrelser. Nyere undersøgelser fandt obstruktiv søvnapnø, der var til stede i halvdelen af ​​en gruppe fibromyalgiepatienter. Restless ben syndrom ser også ud til at forekomme i højere satser hos mennesker med fibromyalgi. En nylig undersøgelse fandt, at RLS forekom i mere end 42 procent af fibromyalgi-patienter. (Nylige skøn antyder, at rastløst bensyndrom forekommer et sted mellem 4-29 procent af den generelle befolkning.) 

Dette er alvorlige, undertiden svækkende søvnforstyrrelser, der også bærer deres egen risiko for helbredet og vores evne til at fungere bedst. Forholdet mellem fibromyalgi og søvnforstyrrelser er et vigtigt forskningsområde, der har behov for yderligere opmærksomhed. 

Fibromyalgi’s cyklus af smerter og dårlig søvn 

Smerte- og søvnproblemer eksisterer ofte i en vanskelig cyklus, der kan være svært at bryde. Det er sandt for alle, der oplever fysisk smerte og ubehag. Det gælder især mennesker med fibromyalgi samt andre med tilstande, der involverer kronisk smerte. 

Når det kommer til kroniske smerter og søvn, kan det være vanskeligt at finde årsag og virkning. Det er en kylling- og ægcyklus – som kommer først og fører til den anden? Men der er videnskabelige ledetråder, der viser, at søvn kan spille en rolle i starten af ​​fibromyalgi. En undersøgelse fra Det Forenede Kongerige fra 2014 fandt, at ikke-genoprettende søvn – den slags, hvor du vågner og føler dig træt og udslidt efter en nattesøvn – var knyttet til udviklingen af ​​udbredt smerte hos voksne over 50 år. Og en 2011-undersøgelse af norske forskere fandt risikoen for at udvikle fibromyalgi var højere hos kvinder, der oplevede søvnproblemer – og jo mere alvorlige kvindernes søvnproblemer var, jo højere er deres fibromyalgi-risiko. 

Her er noget af hvad vi ellers ved om det sammenfiltrede forhold mellem fibromyalgi og søvn: 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *