Is hyperbare zuurstoftherapie de sleutel tot de behandeling van fibromyalgie?

Fibromyalgie is een lastige aandoening om te diagnosticeren en een nog lastiger te behandelen. De pijnlijke aandoening die vrouwen vaker treft dan mannen, wordt niet eens algemeen erkend in de medische gemeenschap, waardoor het zoeken naar behandelingen een langzaam proces is. Maar een team van onderzoekers wijst op een mogelijke behandeling als een haalbare optie voor fibromyalgie-patiënten: hyperbare zuurstoftherapie.

Is hyperbare zuurstoftherapie de sleutel tot de behandeling van fibromyalgie?
Is hyperbare zuurstoftherapie de sleutel tot de behandeling van fibromyalgie?

Wat is hyperbare zuurstoftherapie?

Hyperbare zuurstoftherapie omvat het zitten of liggen in een gecontroleerde kamer met luchtdruk ongeveer 2-3 keer die van een normale kamer. De patiënt krijgt een zuurstofmasker dat 100% pure zuurstof levert. Het hele proces duurt meestal ongeveer 2 uur en wordt 3 tot 40 sessies herhaald, afhankelijk van de aandoening waarmee het wordt behandeld.

De Undersea and Hyperbaric Medical Society heeft erkend dat hyperbare zuurstoftherapie effectief kan zijn voor deze aandoeningen: ( 1 )

 • embolieën
 • koolstofmonoxidevergiftiging
 • gas gangreen

verwondingsletsel, compartiment syndroom en bevriezing

 • decompressieziekte
 • langzaam genezende wonden
 • bloedverlies, bloedarmoede
 • intracranieel abces
 • necrotiserende weke delen infecties
 • osteomyelitis (botinfectie);
 • verwondingen door bestraling kankerbehandeling
 • thermische brandwonden

Is hyperbare zuurstoftherapie effectief voor fibromyalgie?

In 2015 voerde een team van onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv een gerandomiseerde, gecontroleerde klinische proef uit om te testen of hyperbare zuurstoftherapie kon worden gebruikt om fibromyalgie te beheersen ( 2 ).

Studiepunten 2015 voor mogelijke behandeling

Ze redeneerden dat, aangezien de therapie eerder was gebruikt om neuroplasticiteit en hersenfunctie te verbeteren bij mensen die een beroerte of hersenletsel hebben gehad ( 3 ), het mogelijk zou kunnen zijn om vergelijkbare voordelen te hebben voor patiënten met fibromyalgie.

Ze verzamelden 60 mensen tussen de 21 en 67 jaar, die al minstens twee jaar de diagnose fibromyalgie hadden. Elke persoon leed over het hele lichaam aan pijn en had 11 of meer gevoelige punten. Nadat tijdens het 31 maanden durende onderzoek enkele uitzonderingen moesten worden gemaakt, bleven er 48 patiënten over (24 in een behandelingsgroep en 24 in een controlegroep).

Ze ontdekten dat na 2 maanden hyperbare zuurstoftherapie patiënten in de behandelingsgroep verbeterde markers van hersenfunctionaliteit en pijn hadden. In feite hebben verschillende mensen hun afhankelijkheid van medicatie voor chronische pijn verminderd of volledig geëlimineerd.

Veelbelovende resultaten voor iedereen?

Hyperbare zuurstoftherapie aangeboden door privéklinieken kan behoorlijk duur zijn, dus bestuursorganen letten erop dat ze het gebruik ervan niet goedkeuren voor aandoeningen waarvan niet is bewezen dat ze effectief zijn. Het kan dus een lange reis zijn voordat de therapie officieel is goedgekeurd voor gebruik voor fibromyalgie.

De onderzoekers van Tel-Aviv pakken dat aan in hun publicatie en zeggen: “Omdat er momenteel geen oplossing is voor FMS [fibromyalgie] -patiënten en omdat HBOT [hyperbare zuurstoftherapie] duidelijk leidt tot aanzienlijke verbetering, lijkt het redelijk om FMS-patiënten te laten profiteren van HBOT, indien mogelijk, nu in plaats van te wachten tot toekomstige studies zijn voltooid. ”( 4 )

Moet iedereen het proberen? Zo ja, hoe?

Hyperbare zuurstoftherapie is niet voor iedereen een geschikte optie. Sommige risico’s om te overwegen zijn ( 5 ):

 • Kamerdruk kan de oren, longen, sinussen en tanden beschadigen
 • De therapie kan de bloedsuikerspiegel veranderen, dus diabetici moeten zorgvuldig worden gecontroleerd
 • Zuurstoftoxiciteit kan leiden tot epileptische aanvallen
 • De therapie kan complicaties veroorzaken bij aangeboren hartaandoeningen
 • Sommige mensen lijden aan claustrofobie in de hyperbare zuurstofkamer
 • Zuurstof is licht ontvlambaar en vormt een ernstig brandgevaar als de zuurstoftank niet wordt bediend door een erkende professional

We hopen op meer vooruitgang bij het vinden van oplossingen voor het beheer van fibromyalgie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *