Ga uit de pijncyclus van fibromyalgie

Fibromyalgie is een pijnlijke, vaak slopende aandoening met veel symptomen. De oorzaken lijken misschien mysterieus, dus het is ontmoedigend om een ​​effectieve behandelingsmethode te kiezen.

Ga uit de pijncyclus van fibromyalgie

In dit bericht zal ik bespreken hoe fibromyalgie het resultaat kan zijn van een voortdurende en zelfbestendige cyclus van chronische pijn, psychologische stress, hyperactieve immuunsysteemrespons, gebrek aan slaap en sensibilisatie van het zenuwstelsel. .  Ik zal ook de beste remedie voor dit type fibromyalgie bespreken.

Een aantal medische aandoeningen bootsen fibromyalgie na en bij diagnose is het belangrijk om ze uit te sluiten.

Medische aandoeningen die verkeerd kunnen worden gediagnosticeerd als fibromyalgie zijn onder meer:

Wat is fibromyalgie?

Spierpijn en vermoeidheid zijn de twee meest voorkomende symptomen van fibromyalgie.  Traditioneel wordt fibromyalgie gediagnosticeerd op basis van de gevoeligheid voor aanraking van ten minste 11 van de 18 gevoelige punten van het lichaam. In 2010 werd echter een nieuwe diagnostische aanpak aangenomen, die zou moeten leiden tot een toename van het aantal mensen met de ziekte. De nieuwe criteria zijn gebaseerd op de manier waarop gegeneraliseerde pijn wordt gecombineerd met de ernst en duur van de symptomen.

Veel voorkomende symptomen van fibromyalgie zijn onder meer:

 • Gegeneraliseerde spierdichtheid en gewrichtspijn
 • Spierpijn, gevoeligheid, weeën of krampen
 • Brandend gevoel of pin en naald
 • Aanbestedingspunten in specifieke delen van het lichaam
 • Overgevoeligheid voor kou of pijn
 • slapeloosheid
 • vermoeidheid
 • hoofdpijn
 • Geheugen- en concentratieproblemen
 • Zich nerveus voelen, bezorgd zijn of stemmingswisselingen hebben
 • Aandoeningen waaronder angst, depressie en posttraumatische stressstoornis
 • Ademhalingssymptomen waaronder constipatie, misselijkheid of overtollig gas

Wie heeft fibromyalgie?

Fibromyalgie treft ongeveer 10 miljoen Amerikanen en tussen 75% en 90% van de patiënten met fibromyalgie zijn vrouwen.

Vrouwen lijden waarschijnlijk meer aan fibromyalgie dan mannen, althans gedeeltelijk vanwege hormonen.  Oestrogeen, het vrouwelijke geslachtshormoon, beschermt tegen pijn. De oestrogeenspiegels bij vrouwen variëren echter gedurende de maand en fibromyalgiepatiënten melden meer pijn tijdens periodes van de maand wanneer hun oestrogeenniveau laag is.

Testosteron, het mannelijke geslachtshormoon, beschermt ook tegen pijn. Maar vrouwen hebben een lage hoeveelheid testosteron in vergelijking met mannen en testosteronspiegels bij mannen fluctueren niet op dezelfde manier als de oestrogeenspiegels van vrouwen.

Sociaal stigma kan ook bijdragen aan het hogere percentage fibromyalgie bij vrouwen dan bij mannen. Mannen hebben minder kans om een ​​arts te zien wanneer ze pijn ervaren omdat ze niet zwak willen zijn. Artsen vergeten vaak dat fibromyalgie een mogelijke diagnose is bij mannen omdat het als een vrouwelijk probleem wordt beschouwd.

Waarom begint fibromyalgie?

Hoewel veel factoren waarschijnlijk betrokken zijn bij de ontwikkeling van fibromyalgie, is stress een van de meest voorkomende oorzaken.

Het ontstaan ​​van fibromyalgie kan soms worden toegeschreven aan een specifieke stressvolle gebeurtenis   , zoals een verwonding, een operatie, een auto-ongeluk of een fysieke aanval. In deze gevallen veroorzaakt de combinatie van fysieke pijn en emotionele stress rond het incident de cyclus van pijn en stress die leidt tot fibromyalgie.

Fibromyalgie kan zich ook geleidelijk ontwikkelen. Voortdurend emotioneel of fysiek trauma   kan chronisch spierletsel of spanning en angst veroorzaken die in de loop van de tijd tot chronische pijn leidt.

Chronische functionele pijn als gevolg van recidiverend letsel of een slechte houding en beweging    kan ook zeer stressvol zijn en voorkomen dat u in een rustgevende slaap komt. Zo kan fibromyalgie eigenlijk beginnen met een veel voorkomende dorsale of gewrichtspijn.

Fibromyalgie kan zelfs beginnen met een ziekte.  Wanneer het natuurlijke immuunsysteem door stress ons natuurlijke immuunsysteem overactiveert of verlengt, ontstaan ​​verschillende problemen, zoals vermoeidheid, chronische ontstekingen en auto-immuunziekten die pijn kunnen veroorzaken, evenals structurele schade aan gewrichten, bindweefsels en organen.

Fibromyalgie-patiënten blijken kwetsbaarder te zijn voor de negatieve effecten van stress,    hebben gestoorde en onaangepaste coping-mechanismen, zijn vatbaarder voor rampen, hebben hogere niveaus van neurose en angst, depressie en PTSS.

Het lijkt erop dat voor sommige mensen een stressvol incident, een reeks gebeurtenissen, chronische pijn of ziekte een    continue cyclus van mentale spanning, lichamelijke pijn en slapeloosheid zal veroorzaken.  Omdat alle lichaamsfuncties met elkaar verbonden zijn, kan deze cyclus leiden tot ontregeling van andere lichaamssystemen, wat kan leiden tot symptomen zoals nervositeit, hoofdpijn en problemen met cognitieve en spijsverteringsstoornissen.

De cyclus van stress, lijden, slapeloosheid en verdriet

Wanneer mensen praten over chronische pijn, praten ze vaak over de ‘vreselijke triade’ van lijden, slapeloosheid en verdriet. Ik zou stress toevoegen aan deze lijst met symptomen; Chronische pijn is meestal erg stressvol en stress verergert onze pijnervaring, ons vermogen om te slapen en ons humeur en houdt ons opgesloten in een vicieuze cirkel.

Mensen met fibromyalgie hebben grote moeite om uit deze cyclus te komen die wordt voortgezet omdat ze elk aspect van hun gezondheid beïnvloeden en elke functie van hun lichaam en geest anderen beïnvloedt.

We hebben automatisch psychische stress in ons lichaam; het maakt deel uit van onze natuurlijke fysiologische reactie op stress.  Onze spieren trekken instinctief samen om ons lichaam te beschermen wanneer we het gevoel hebben dat we op een of andere manier worden aangevallen. (Lees    de link die het leven tussen angst en spierspanning verandert    om meer te leren.) Wanneer onze spieren dicht chronisch zijn, worden ze pijnlijk en pijnlijk, zetten ze druk op onze gewrichten en zenuwen en leiden ze tot pijnlijke aandoeningen aan het bewegingsapparaat. .

Wanneer we lange tijd pijn hebben, past ons zenuwstelsel zich aan door ons gevoeliger te maken voor pijn; dit wordt sensibilisatie van het zenuwstelsel genoemd. Dit kan zowel in het centrale als in het perifere zenuwstelsel voorkomen, zodat onze hersenen, ruggenmerg en perifere zenuwen er allemaal toe bijdragen dat we meer pijn voelen dan zou moeten. Deze sensibilisatie maakt het moeilijker voor fibromyalgie-patiënten om uit de pijn te komen.

Stress en pijn voorkomen dat we een volledige en rustgevende nachtrust hebben. Zelfs de gelukkigste persoon zal knorrig en gespannen zijn na een paar nachten onvoldoende slaap, dus stel je de effecten van maanden of jaren van slapeloosheid voor. Langdurige periodes van slechte slaap kunnen leiden tot stemmingsstoornissen, een verzwakt immuunsysteem en verminderd vermogen om te herstellen van lichamelijke pijn en letsel.

Zoals verwacht, komt depressie vaak voor bij patiënten met fibromyalgie.  Mensen met fibromyalgie hebben verminderde opioïdereceptoractiviteit in delen van de hersenen die de stemming en de emotionele behandeling van pijn beïnvloeden. Onderzoekers zeggen dat deze verminderde respons kan verklaren waarom patiënten met fibromyalgie waarschijnlijk depressief zijn en minder gevoelig zijn voor opioïde analgetica. Abnormale niveaus van neurotransmitters, zoals serotonine en noradrenaline, vaak aanwezig in depressie, kunnen ons ook gevoeliger maken voor pijn.

Hoe kom je uit de cyclus van fibromyalgie?

Onderzoekers van de Universiteit van Oslo in Noorwegen    interviewden patiënten die volledig waren genezen door fibromyalgie   en ontdekten dat ze niet waren hersteld na een specifieke behandeling, maar door hun levensstijl en door hun stressniveau te verlagen.

Omdat de ervaring van fibromyalgie voor iedereen verschillend is, moet u experimenteren om te bepalen wat u zal helpen. Vergeet niet dat alle gebieden van gezondheid aan elkaar gerelateerd zijn.  Mijn persoonlijke overtuiging is dat de zes aspecten van uw gezondheid die ik hieronder beschrijf, moeten worden behandeld. Als je er een achterlaat, mis je misschien een essentieel stuk van je puzzel.

Wees gerust met het nemen van kleine stappen en laat uw herstel geleidelijk worden gedaan.  Vier elke kleine stap in de richting van de genezing die je doet. Dit kan u helpen een dagboek of dagboek bij te houden om bij te houden hoe u zich dagelijks voelt, waardoor uw symptomen worden geactiveerd of verergerd en alles wat helpt om ze te verlichten.

Hier zijn de levensstijlveranderingen die ik aanbeveel om te herstellen van fibromyalgie:

1. Gebruik gesprekstherapie    om bronnen van mentale stress te behandelen, zoals misbruik, ongelukken of het verlies van een geliefde.

Er is geen vergelding om luid te spreken over wat u dwarszit. Angst voorkomt vaak dat mensen met een depressie, angst en andere stressgerelateerde problemen anderen om hulp vragen. Als je bang bent om met iemand te praten, weet dan dat letterlijk honderden miljoenen mensen lijden zoals jij, en ze zijn allemaal bang. Angst overwinnen helpt je om je toestand te overwinnen en verder te gaan.  Het is veel eenvoudiger om uw problemen op te lossen als u met een expert kunt praten. Als u het niet prettig vindt om met iemand te praten of naar een steungroep te gaan, zijn er andere opties, zoals diensten voor tekst-, telefoon- en videotherapie.

2. Neem de controle over levensstijlstress.

Je moet de bronnen van stress elimineren en de tijd nemen die je in je dagelijkse leven nodig hebt om te ontspannen. Het kan betekenen dat u wijzigingen aanbrengt in uw werk, planning, gewoonten en dagelijkse relaties. Een essentieel onderdeel van uw herstel is om het zenuwstelsel te laten kalmeren en uit de constante stressresponsmodus te komen waarin het zich bevindt.    Neem dus elke dag de tijd om dingen te doen die u kalmeren, zoals lezen, tv kijken, tijd buitenshuis doorbrengen. of mediteren.

De hitte heeft het onmiddellijke effect dat het zenuwstelsel kalmeert    (tenzij het te heet is!). Dus als je graag in een bubbelbad, sauna of stoombad zit, raad ik aan dit regelmatig te doen. Als je het niet doet, raad ik je aan ervoor te zorgen dat je het niet koud hebt; Draag meerdere lagen kleding en houd uw huis op een aangename temperatuur.

Je moet ook nadenken en je gebruikelijke stressreacties aanpassen. Het kan heel nuttig zijn om dit probleem aan te pakken als onderdeel van een gesprekstherapie. En lees het laatste gedeelte, “5. Begin je denkpatronen en je gebruikelijke reacties op stress op te merken, in    de link die het leven verandert van angst naar spierspanning   .

3. Laat chronische spierspanning los met zachte pandiculatie-oefeningen.

Zoals ik al eerder zei, blijft onze psychologische stress in ons lichaam in de vorm van spierspanning en deze spanning kan pijn en andere fysieke problemen veroorzaken. De Clinic Somatics Pandiculatie-oefeningen zijn uiterst effectief in het verlichten van de stressgerelateerde stress die we in het lichaam hebben. Lees voor meer informatie  The Secret of Pain Relief   of begin thuis te leren via    de    Level One- cursus   . U kunt hier ook een case lezen over hoe Clinical Somatics fibromyalgie heeft genezen.

4. Train regelmatig met mate.

Oefening brengt onze hormonen en neurotransmitters in evenwicht, vermindert pijn en stress en reguleert onze stemming. Oefening, vooral aerobics, wordt nu erkend als een noodzakelijk onderdeel van het herstel van depressie en angst.    Het boek van    John Ratey’s Spark    is een uitstekend boek over dit onderwerp.

Als je niet kunt trainen omdat het je pijn verergert, kun je andere manieren proberen om te bewegen en je hartslag te verhogen. Klinische Somatics-oefeningen zijn uiterst zachtaardig en stellen u in staat om spierspanning los te laten, flexibiliteit en spiercontrole te verbeteren zonder significante en pijnlijke bewegingen uit te voeren. Als u in een bubbelbad, sauna of stoombad zit, krijgt u de pols zonder een spier te hoeven bewegen. En misschien merk je dat zachte activiteiten zoals tai chi, zwemmen of langzaam wandelen een gemakkelijk toegankelijke manier zijn om te beginnen met bewegen.

5. Overweeg dieetveranderingen.

Fibromyalgie kan worden veroorzaakt of verergerd door een overactieve immuunrespons, dus zorg ervoor dat u alles eet waar u allergisch of intolerant voor bent. Lees de    rol van voeding bij chronische pijn    om te begrijpen hoe het voedsel dat we eten ontstekingen in ons lichaam veroorzaakt en hoe mensen met fibromyalgie zijn hersteld door hun dieet te veranderen.

Neem stappen om een ​​goede nachtrust te krijgen.

Slaap lijkt misschien het moeilijkste deel van de puzzel, omdat we vaak de indruk hebben dat we er geen controle over hebben – we moeten gewoon gaan liggen en hopen in slaap te vallen. Dus kijk wat je kunt:

 • Volg een regelmatig slaapschema.
 • Voordat je naar bed gaat, begin je te ontspannen met ontspannende activiteiten en het licht uit te doen.
 • Beperk uw inname van cafeïne tot één portie per dag (tijdens de eerste helft van de dag) of elimineer deze volledig.
 • Beperk uw alcoholinname tot één portie per dag of elimineer het volledig.
 • Neem maatregelen om uw stress te verminderen en regelmatig te sporten, omdat dit uw slaap verbetert.
 • Overweeg het gebruik van een natuurlijk en veilig slaapmiddel, zoals melatonine, om u te helpen goed te slapen en raadpleeg uw arts.
 • Creëer een rustgevende slaapomgeving: een stille ruimte, beperkte elektronica en een comfortabel matras en kussen. Vergeet niet om een ​​zware deken te gebruiken, waarvan veel mensen denken dat ze zich ontspannen en veilig zullen voelen (ik hou van de mijne!). Als je een bed met iemand deelt en denkt dat het je slaapvermogen kan beïnvloeden, probeer dan alleen te slapen.
 • Maak je geen zorgen als je ‘s nachts wakker wordt. Onze natuurlijke slaapcyclus duurt ongeveer vier uur. Het is daarom normaal om regelmatig wakker te worden. Ik vond    dit artikel over    verhelderende slaapcycli .

* Nummers 2, 4, 5 en 6 zullen uw immuunsysteem een ​​boost geven en elke immuunrespons verminderen die kan bijdragen aan uw symptomen.

Het belangrijkste deel van uw herstel kan zijn om te geloven dat u kunt en zal verbeteren.  Lees verhalen over andere mensen die hersteld zijn, bespreek met mensen het proces dat u doormaakt, vier de mijlpalen en geef niet op –   u kunt verbeteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *