För dem som inte förstår fibromyalgi

Vad du behöver veta om fibromyalgi:

Fibromyalgi är inte en ny sjukdom. 1815 beskrev en kirurg vid University of Edinburgh, William Balfour, fibromyalgi. Med tiden beskrivs det som kronisk reumatism, myalgia eller fibros. Till skillnad från sjukdomar har syndrom som fibromyalgi inte en känd orsak, men de är en grupp tecken och symtom som tyvärr uppstår för patienten samtidigt. Reumatoid artrit och lupus är också syndrom.

De flesta av symtomen och känslomässiga problem förknippade med fibromyalgi är inte av psykologiskt ursprung.

Detta är inte en störning där “allt är på ditt sinne”. 1987 erkände American Medical Association fibromyalgi som ett verkligt fysiskt tillstånd och en viktig orsak till funktionshinder.

Fibromyalgi kan försämras och deprimeras, vilket lättare kan störa dagliga aktiviteter.

– Vad du behöver veta om mig:

1. Min smärta    – min smärta är inte din smärta. Det orsakas inte av inflammation. Att använda din artritmedicin hjälper mig inte. Jag kan inte arbeta eftersom min kropp inte kan motstå. Det är inte smärta kvar i bara en del av kroppen. Idag är det på min axel, men imorgon kan det vara på en fot, eller kanske är det borta. Min smärta orsakas av signaler som kommer ut från min hjärna, möjligen på grund av sömnstörningar. Det är inte mycket förstått, men det är sant.

2. Min trötthet:     Jag känner mig inte bara mycket trött. Jag är allvarligt utmattad. Jag vill delta i fysiska aktiviteter, men jag kan inte. Vänligen inte ta det personligen. Om du såg mig shoppa igår, men idag kan jag inte låta bli att rengöra trädgården, det är inte för att jag inte vill. Jag betalar priset för att betona musklerna över deras förmåga.

3. Mina koncentrationsproblem. Alla vi som lider av fibromyalgi kallar dessa problem för “fibrotåg”. Jag kanske inte kommer ihåg ditt namn, men jag kommer ihåg ditt ansikte. Du kommer kanske inte ihåg vad jag lovade att göra åt dig, även om du sa det bara några sekunder innan. Mitt problem har inget med ålder att göra, men det kan vara relaterat till sömnstörningar. Jag har inget selektivt minne. Vissa dagar har jag inget korttidsminne.

4. Min klumpighet: om jag står upp eller går bakom mängden, jag jagar inte efter dig. Jag har ingen kontroll över mina muskler för att göra detta. Var tålamod om du står bakom mig på stegen. Dessa dagar tar jag livet och varje steg en efter en.

5. Min känslighet – jag kan inte stanna här! Detta kan bero på vissa faktorer, till exempel starkt ljus, mycket högt eller lågt brus. Fibromyalgi kallas ”störningen som förvärrar allt”.

6. Min intolerans: Jag kan inte motstå värme eller fukt. När jag är en man, svettas jag rikligt. Om jag också är en kvinna. Och bli inte förvånad om jag kommer ur kontroll när det är kallt. Jag tål inte heller förkylningen. Min interna termostat är trasig och ingen vet hur man fixar den.

7. Mitt depression: Ja, det finns dagar då jag föredrar att ligga i sängen, stanna hemma eller dö. Svår smärta är obeveklig och kan orsaka depression. Ditt uppriktiga intresse och förståelse kan ta mig ur avgrunden.

8. Min stress – Min kropp hanterar inte stress. Om jag måste sluta arbeta, jobba deltid eller delegera mitt ansvar hemma är det inte för att jag är lat. Daglig stress kan förvärra mina symtom och eliminera mig helt.

9. Min vikt: Jag kan vara överviktig eller tunn. Hur som helst, det var inte mitt val. Min kropp är inte din kropp. Min aptit påverkas och ingen vet hur man löser den.

10. Mitt behov av terapi: avundas inte om jag behöver en daglig massage. Min massage är inte din massage. Tänk på vad en massage i min kropp kan göra om en ben smärta förra veckan, nu känner jag att det är över hela kroppen. Massagen kan vara mycket smärtsam; men jag behöver det. Regelbunden massage kan hjälpa åtminstone ett tag.

11. My goeie dae – as u sien hoe ek glimlag en normaal funksioneer, moet u nie aanvaar dat ek goed gaan nie. Ek ly aan chroniese pyn en moegheid wat geen genesing het nie. Ek kan ‘n goeie oggend, weke of maande beleef. Dit is eintlik ‘n goeie oggend waarmee ek kan aangaan.

12. My individualiteit: Selfs diegene wat aan fibromialgie ly, is nie dieselfde nie. Dit beteken dat ek nie al die genoemde simptome kan hê nie. Ek het migraine, pyn in die heupe, skouers of knieë, maar ek het nie presies dieselfde pyn as iemand met hierdie toestand nie.
Ek hoop dit help u om my te verstaan, maar as u nog steeds twyfel oor pyn, boekwinkel, biblioteek of die internet, het hulle goeie boeke en artikels oor fibromialgie.

Opmerking van die skrywer: Hierdie brief is gebaseer op gesprekke met vroue en mans met fibromialgie wêreldwyd. Dit verteenwoordig nie een van die tien miljoen mense met fibromialgie in die wêreld nie, maar dit kan gesonde mense help om te verstaan ​​hoe verwoestend hierdie toestand kan wees. Asseblief, moenie die pyn van hierdie mense liggies opneem nie. U wil nie ‘n dag in hul skoene of op hul liggame spandeer nie. Fibromialgie is nie iets wat ons kies om te hê nie, maar as ons dit doen, moet ons ‘n punt bereik waar ons die toestand as deel van ons lewens aanvaar.

Deel dit:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *