För dem som inte förstår fibromyalgi

Vad du behöver veta om fibromyalgi:

Fibromyalgi är inte en ny sjukdom. 1815 beskrev en kirurg vid University of Edinburgh, William Balfour, fibromyalgi. Med tiden beskrivs det som kronisk reumatism, myalgia eller fibros. Till skillnad från sjukdomar har syndrom som fibromyalgi inte en känd orsak, men de är en grupp tecken och symtom som tyvärr uppstår för patienten samtidigt. Reumatoid artrit och lupus är också syndrom.

De flesta av symtomen och känslomässiga problem förknippade med fibromyalgi är inte av psykologiskt ursprung.

Detta är inte en störning där “allt är på ditt sinne”. 1987 erkände American Medical Association fibromyalgi som ett verkligt fysiskt tillstånd och en viktig orsak till funktionshinder.

Fibromyalgi kan försämras och deprimeras, vilket lättare kan störa dagliga aktiviteter.

– Vad du behöver veta om mig:

1. Min smärta    – min smärta är inte din smärta. Det orsakas inte av inflammation. Att använda din artritmedicin hjälper mig inte. Jag kan inte arbeta eftersom min kropp inte kan motstå. Det är inte smärta kvar i bara en del av kroppen. Idag är det på min axel, men imorgon kan det vara på en fot, eller kanske är det borta. Min smärta orsakas av signaler som kommer ut från min hjärna, möjligen på grund av sömnstörningar. Det är inte mycket förstått, men det är sant.

2. Min trötthet:     Jag känner mig inte bara mycket trött. Jag är allvarligt utmattad. Jag vill delta i fysiska aktiviteter, men jag kan inte. Vänligen inte ta det personligen. Om du såg mig shoppa igår, men idag kan jag inte låta bli att rengöra trädgården, det är inte för att jag inte vill. Jag betalar priset för att betona musklerna över deras förmåga.

3. Mina koncentrationsproblem. Alla vi som lider av fibromyalgi kallar dessa problem för “fibrotåg”. Jag kanske inte kommer ihåg ditt namn, men jag kommer ihåg ditt ansikte. Du kommer kanske inte ihåg vad jag lovade att göra åt dig, även om du sa det bara några sekunder innan. Mitt problem har inget med ålder att göra, men det kan vara relaterat till sömnstörningar. Jag har inget selektivt minne. Vissa dagar har jag inget korttidsminne.

4. Min klumpighet: om jag står upp eller går bakom mängden, jag jagar inte efter dig. Jag har ingen kontroll över mina muskler för att göra detta. Var tålamod om du står bakom mig på stegen. Dessa dagar tar jag livet och varje steg en efter en.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!