Dottern kommer från en mamma med fibromyalgi

Att vara dotter till en mamma med fibromyalgi är svårt, det kan säkert pressa detta moder-dotterförhållande eftersom det ibland känns som ett förhållande mellan dig och din mors fibromyalgi än ett förhållande mellan dig och din mor. Jag har lärt mig att det finns bra och dåliga dagar.

Dagarna då hon behöver mer stöd, hjälp, mer positiva ord, kärlek, etc., och det finns dagar då hon behöver utrymme eftersom hon känner sig lite mer värdelös, lite mer känslomässig och lite mer frustrerad. Jag vet ingenting om någon annan, men jag blev välsignad med en vacker, underbar mamma! Han som är en bra modell, någon som visar mycket styrka och uthållighet. Jag lärde mig mycket av min mamma, men jag vill att hon ska veta att även om fibromyalgi kan vara fruktansvärt och ibland göra livet outhärdligt, mamma, hoppas jag att du vet att jag älskar dig månen och tillbaka och alltid kommer att vara, vad som händer.

Att vara dotter till en mamma med fibromyalgi fick mig att inse och acceptera att det kommer dagar då mamma kommer att behöva mig åka till stan för att shoppa eftersom jag måste gå runt i staden, gå runt i butiken och bära den tunga påsar kan göra hennes riktigt trött och verkligen ont.

Det kommer att finnas dagar då hon behöver en extra kram. Det kommer att finnas saker som saknas, som körkonserter eller sportevenemang, för att stiga upp, bli redo och sitta i 2 timmar i en obekväm auditorium kommer bara att göra det värre i morgon.

Men jag fick veta att jag inte har något emot att hon missar några av dessa saker, för jag vet att hon alltid tänker på mig när jag gör dem, och hon är alltid glada att höra om dem när hon går hem.

Att vara dotter till en mamma med fibromyalgi kan vara svårt eftersom du på vissa dagar känner dig så hjälplös, vilket är en av de värsta sakerna! Att se din mamma lida och slåss är svårt och att veta att hon vill göra mer än hennes kropp fysiskt tillåter är så svårt att se.

Mamma, jag hoppas bara att du vet att jag är här för de goda och dåliga dagarna. Jag är alltid där som en solid grund för dig. En skuldra att gråta på de inte så bra dagarna, en person att skratta okontrollerat med de goda extra dagarna, en person att ge tillbaka till de mest frustrerande dagarna, och jag är också här för att försöka sätta ett leende på ditt ansikte till trylla fram varje dag. För även om jag är dotter till en mamma med fibromyalgi, är jag också dotter till en jävla god mamma!

“Jag älskar dig till galenskap!”

Kärlek, din “punkin”

dörr    Haley Puddicombe

Ett tackbrev från en mamma med fibromyalgi till sina döttrar

Livet har verkligen varit svårt eftersom den här situationen har lyft sitt fula huvud. Mitt liv har vänt upp och ner och saker kommer aldrig att bli samma igen. Men det gäller inte bara mig, det gäller också dig. Jag inser det och jag försöker förstå att mitt liv som jag känt det aldrig kommer att vara detsamma igen. Men jag vet också att livet, som ni vet, också har förändrats. Jag vet inte när saker började förändras, men när jag ser tillbaka på små flickor, minns jag mycket roliga stunder, mycket skratt och massor av äventyr.

När vi blev äldre lyckades vi fortfarande ha otroligt kul och mycket skratt. Men saker har förändrats under de senaste åren. Jag sa aldrig nej till det vi var tvungna att möta idag. Shopping, familjeturer, camping, allt vi ville göra som familj. Mitt liv började sakta ner, mitt fysiska välbefinnande var långt ifrån vad det en gång var. Jag har nu fått veta att jag har fibromyalgi.

Saker blir bara inte samma sak. Dina flickor har sett mig förändras och sakta ner. Jag kommer inte längre kunna göra saker jag brukade göra och jag kommer inte att kunna göra saker med dig som tidigare. Få familjer förstår vad fibromyalgi är eller hur det påverkar en familj. Men sedan den första dagen, sedan jag fick veta att det inte går bra med dig, har du gjort framsteg, du har lärt dig att saker kommer att förändras, du har aldrig ifrågasatt det, du har precis följt. Du har aldrig ifrågasatt denna nya verklighet som du har att göra med.

Ni flickor har lärt mig att de saker jag brukade göra kan jag inte göra mer. Du har lärt dig att jag på vissa dagar driver längre än jag borde. Och det största du lärde dig var desto mer mamma du brukade ha. Det är viktigt för en 17-åring och en 13-åring, men ingen av er undrade vad som hände, varför det hände eller hur det skulle påverka dig. Ni flickor var nu tvungna att anpassa sig till en ny normal som jag var tvungen att göra, och ändå missade ni aldrig en takt.

Du lärde dig veta när jag behöver extra hjälp, när jag behöver att du handlar för mig eller när jag bara behöver tid. Du har lärt dig att läsa mitt ansikte och veta när det inte går bra och du verkar veta saker som kan hjälpa mig. Sedan jag har konfronterats med detta tillstånd har du också fått veta att mina stämningar ibland var oförutsägbara, glada i en minut, galen för den andra och snart i tårar. Du måste ha lärt dig det hårda sättet att varje stämning är oförutsägbar.

Men du kör det och ifrågasätter det inte. Jag gick alltid i skolan och fritidsaktiviteter, men nu, om det är en dålig dag, förstår du att att gå till aktiviteter kan orsaka mer smärta och nästa dag blir mer obekväm och du är mer utökad. Ni flickor, ni verkar alltid veta när mamma behöver lite mer kärlek och lite mer uppmärksamhet.

Kramar och kyssar, “gynnar”, shopping, sysslor och alla dagliga saker som jag behöver hjälp för, du vet när det behövs. Eftersom denna nya verklighet har blivit vårt liv har du aldrig gett upp hoppet för mig eller för mig. Det är något som inget barn i din ålder ska ta itu med, men det fungerar med nåd och styrka. Du har aldrig skrivit av vem jag är nu eller känner mig mindre som en mamma.

Små gester som kramar och kyssar, blommor, hjälp runt huset eller skicka mig i soffan när du vet att jag har gjort mycket, det betyder mer än du någonsin kommer att veta. Jag är en lycklig mamma på många sätt. Det viktigaste är att jag är den stolta mamman till två otroliga flickor som jag älskar att se på månen och tillbaka. Min “punkin” och min “boo” … Jag älskar dig mer än du någonsin kommer att veta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *