Fibromyalgie is niet alles in je hoofd, bevestigt nieuw onderzoek

Fibromyalgie is een mysterieuze ziekte geweest die pijn veroorzaakt door het hele lichaam en diep in de weefsels zonder duidelijke oorzaak. Een groot deel van de medische gemeenschap geloofde dat de ziekte psychosomatisch was, en mensen denken in wezen dat ze pijn hebben. Maar een klein biofarmaceutisch bedrijf, Intidyn of Integrated Tissue Dynamics, heeft gevonden wat volgens hen de oorzaak van de ziekte is.

zijn artikel wordt gedeeld met toestemming van onze vrienden bij Medical Daily.

 

 

 

Onderzoekers van het bedrijf en van Albany Medical College hebben ontdekt dat er een unieke neurovasculaire structuur is, of bloedstroom naar de zenuwen, in de huid van vrouwelijke patiënten die pijn van fibromyalgie melden. Dit is volgens de wetenschappers de ultieme oorzaak van de pijn in de aandoening.

“In plaats van in de hersenen aanwezig te zijn, bestaat de pathologie uit buitensporige sensorische zenuwvezels rond gespecialiseerde bloedvatstructuren in de handpalmen”, zegt Dr. Frank L. Rice, president van Intidyn en de senior onderzoeker van de studie, in een persverklaring

 

 

Bloedvatvernauwing kan worden beheerst door zenuwen in de huid. Patiënten met fibromyalgie hebben een abnormaal hoog aantal zenuwuiteinden rond een bloedvatbrug in de huid.

“Deze ontdekking levert concreet bewijs voor een fibromyalgie-specifieke pathologie die nu kan worden gebruikt voor de diagnose van de ziekte, en als een nieuw startpunt voor de ontwikkeling van effectievere therapieën.”

Loading...

Ontvang uw gratis exemplaar van The Wicked Good Ketogenic Diet Cookbook

Dit gratis kookboek is gevuld met 148 heerlijke ketogene recepten die je helpen om vet als een gek te verbranden!

Een paar jaar geleden publiceerde het bedrijf een rapport in het tijdschrift  Pain  over een zaak waarbij een vrouw werd betrokken zonder speciale zenuwuiteinden die destijds belangrijk voor aanrakingen werden geacht. Maar de vrouw was goed en in staat om door te gaan met haar leven. Ze had zenuwuiteinden in de buurt van de fijne capillaire bloedvaten in haar huid, waarvan eerder alleen werd verondersteld dat het de bloedstroom in de bloedvaten regelde. “We dachten eerder dat deze zenuwuiteinden alleen betrokken waren bij het reguleren van de bloedstroom op een onderbewust niveau, maar hier hadden we bewijs dat de bloedvatuiteinden ook zouden kunnen bijdragen aan ons bewust gevoel van aanraking … en ook pijn,” zei Rice.

De huidige gerichte medicijnen, gemaakt door Eli Lilly en Forest Labs, zijn serotonine / norepinefrine-heropnameremmers (SNRI) die werken op de hersenen. Maar ze kunnen ook inwerken op de zenuwuiteinden bij bloedvaten in de huid. “Weten hoe deze medicijnen zouden werken op moleculen in de hersenen”, voegde Dr. Philip J. Albrecht eraan toe, “we hadden aanwijzingen dat vergelijkbare moleculen betrokken waren bij de functie van zenuwuiteinden op de bloedvaten. Daarom veronderstelden we dat fibromyalgie op die locatie mogelijk een pathologie met zich mee zou brengen. “Zoals de resultaten aantonen, waren ze correct.

 

Het onderzoeksteam van het bedrijf bekeek huidmonsters van vrouwen met fibromyalgie die werden verzameld door het Albany Medical College en onderzocht met een speciale microscooptechnologie. Wat ze zagen was een duizelingwekkende toename van zenuwuiteinden op de plaats van bloedvaten in de huid. Deze locaties regelen de stroom van zuurstofrijk bloed tussen kleine bloedvaatjes in de huid. Ze kunnen de verstopping van dit bruggebied veroorzaken, zodat de huid warmte kan uitstralen of kan openen om de warmte binnen te houden wanneer het koud is.

 

“De buitensporige sensorische innervatie kan zelf verklaren waarom fibromyalgiepatiënten doorgaans bijzonder gevoelige en pijnlijke handen hebben. Maar aangezien de sensorische vezels verantwoordelijk zijn voor het openen van de shunts, zouden ze bovendien bijzonder actief worden onder koude omstandigheden, die over het algemeen zeer hinderlijk zijn voor fibromyalgiepatiënten, “zei Albrecht.

Maar deze speciale shunts of bruggen doen veel meer dan het regelen van de warmte in het lichaam; ze kunnen de bloedtoevoer naar de spieren diep in het weefsel blokkeren.

“Naast betrokkenheid bij temperatuurregulering, gaat een enorm deel van onze bloedstroom normaal naar onze handen en voeten. Veel meer dan nodig is voor hun metabolisme, “merkte Dr. Rice op. “Als zodanig fungeren de handen en voeten als een reservoir waaruit de bloedstroom kan worden afgeleid naar andere lichaamsweefsels, zoals spieren, wanneer we beginnen met trainen. Daarom zou de pathologie die tussen deze shunts in de handen wordt ontdekt, de bloedtoevoer naar de spieren door het hele lichaam kunnen verstoren. Deze verkeerd beheerde bloedstroom kan de bron zijn van spierpijn en pijn, en het gevoel van vermoeidheid waarvan wordt gedacht dat het het gevolg is van een opeenhoping van melkzuur en lage niveaus van fibromyalgiepatiënten bij ontstekingen. Dit zou op zijn beurt kunnen bijdragen aan de hyperactiviteit in de hersenen.

 

Het vinden van een feitelijke fysiologische basis voor auto-immuunziekte met fibromyalgie zal een positieve openbaring zijn voor velen die te horen krijgen dat hun pijn alleen in hun hoofd zit. Na verloop van tijd zullen onderzoekers in staat zijn om de oorzaken van de pijn in de ziekte verder te ontleden en kunnen ze geneesmiddelen ontwikkelen om met de werkelijke oorzaak van de pijn om te gaan.

 

Bron

  • Albrecht P
  • Hou Q
  • Argoff C
  • Verdieping J
  • Wymer J
  • Rijst F.
  • Overmatige Peptidergische Sensorische Innervatie van Cutane Arteriole-Venule Shunts (AVS) in de Palmar Glabrous Skin van fibromyalgie Patiënten: implicaties voor wijdverbreide pijn en vermoeidheid van diepweefsel. Pijn geneeskunde . 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *