16 Exempel på smärta Jag lider av min fibromyalgi

Kronisk smärta  är bara ett av de många symtomen som förekommer i  fibromyalgi  nästan hela tiden, men för mig är det den mest dominerande. Smärta påverkar alla aspekter av mitt liv. Dyrt betalning för varje fysisk aktivitet jag gör; Till och med den minsta uppgiften kan leda till en stor ökning av mina symtom.

Fibromyalgi smärta är unik på grund av dess svårighetsgrad, komplexitet och flera system involverade. Det finns tre huvudtyper av smärta vid fibromyalgi:  hyperalgesi, allodynia och parestesi.


Hyperalgesi översätter bokstavligen som överdriven smärta:  “hyper” betyder överflödigt och “algesia” betyder smärta. Det är den medicinska termen för intensifiering av smärta vid fibromyalgi.
Allodynia är smärtan du känner när du berör eller gnider huden. Till exempel orsakar ett litet tryck på kläderna, eller en mild massage smärta, eller också en lätt bris som blåser på huden. Det är överkänslighet mot stimuli som normalt inte skulle orsaka smärta. Parestesi är en konstig nervös känsla, som känns som något som kryper, stickningar, brännskador, kliar eller slöser, till exempel en dum plats i mitten av foten, eller en brinnande känsla i ryggen. Men för att vara ärlig betyder dessa ord väldigt lite för någon som inte har fibromyalgi. Så för att ge människor som inte har det, en uppfattning om hur det känns att leva med denna smärtsamma och försvagande sjukdom, kommer jag att beskriva smärtan jag upplever på ett sätt som jag hoppas att alla kan förstå.

1. Bränna i huden Ibland känns min hud som om den är i eld, den känns levande. Tänk dig att spendera timmar i solen utan solskydd, och sedan tar du ett dopp i havet och saltvatten bränner din skadade hud. Sedan klär du dig för att gå ut på natten och dina kläder gnugga mot huden i levande kött. När du har fibromyalgi kan kläder ensam orsaka denna smärta, solljus krävs inte.


2. Stickande / brännande smärta
 Detta är en smärta som jag tycker är särskilt svår att bära. Det är så allvarligt att det lämnar mig andfådd. Smärtan kommer i vågor och åtföljs av illamående.


3. Ledsmärta
 Min ledvärk är en trög bankande smärta. Det påverkar främst mina knän, men det kan också påverka andra områden.


4. Muskelsmärta
 Mina muskler gör ont konstant. Till och med den minsta aktiviteten får dem att slå och bränna. Jag tycker det är omöjligt att känna mig bekväm när mina muskler värker, det gör mig så rastlös.


5. Muskelspasmer 
 Jag upplever muskelspasmer varje dag, de är nästan ständigt. Det är som om du inte hade kontroll över din kropp, som om någon oförutsedd kraft manipulerade dig.


6. Stickande smärta
 Du känner att någon använder dig som en voodoo docka.


7. Mellan en klåda och en bankande smärta är jag säker på att det finns en teknisk benämning för detta, men “en korsning mellan en klåda och en stick” är det bästa sättet att beskriva det. Det händer djupt i mina muskler och det är omöjligt att repa klia. Det orsakar också skakningar i den drabbade delen av min kropp.


8. Blåmärkning
 Inte bara på huden utan också inuti, som känns blåmärkt och känslig. Mina bröstkorgar och ribboror känner sig blåmärkade för det mesta, vilket kan göra andningen smärtsam (costochondral smärta). 


9. Känsla av obehag i kroppen
 När jag är överkänslig känner jag att jag har obehag i hela kroppen. Den minsta rörelsen eller rörelsen skickar bankande smärta runt min kropp.

10. stelhet Föreställ dig att en frisk person går till gymmet efter månader av inaktivitet. Han lyfter vikter och har ett träningspass. Nästa dag känner de sig hårda och kämpar för att röra sig. En person med fibromyalgi vaknar upp varje morgon och känns så här. Det verkar som om han hade på sig en kostym under huden två storlekar mindre.


11. Bestrålad smärta
 Jag upplever smärta som har en central punkt, men som strålar ut från den punkten. Smärtan kan börja i ryggen, men den går också genom mina ben, till exempel.


12. Smärta orsakad av beröring
 Även en älskars minsta beröring kan orsaka smärta. Jag måste ha kläder i två storlekar större, gjorda av mjukt material utan sömmar. Jag bär mjuka, platta skor i större storlek och jag måste klippa håret eftersom det orsakar mycket smärta i min hud. Touch orsakar många av de typer av smärta som jag har beskrivit.


13. Migrän / huvudvärk
 Jag tror inte att en dag går utan huvudvärk, det kan bero på stress. Mina migrän förvärras av stress och hormoner. När de slår blir jag oförmögen. Jag tappar min syn och smärtan är så allvarlig … Den minsta rörelse, beröring eller buller skickar bankande smärta runt mitt huvud och ansikte.


14. Hudprickande 
 Det känns som om jag har tusentals insekter som springer runt min hud. Det är faktiskt ganska läskigt.


15. Överkänslighet
 Vissa dagar är bullret outhärdligt. På ett ögonblick upplever jag smärta, illamående, yrsel, skakning och en överhängande panikattack. Men det är inte bara brus, jag är också överkänslig för lukter, ljus och beröring. Ja, en lukt av stark parfym kan orsaka smärta.


16. Irriterande tarmsyndrom
 Fibromyalgi åtföljs ofta av andra tillstånd, till exempel irritabelt tarmsyndrom (IBS). I motsats till vad människor kan tänka, uppträder IBS-smärta inte bara i tarmen utan strålar ut till andra delar av kroppen, särskilt ryggen. Det är en skarp och brinnande smärta. Gaser som fångas i en redan inflammerad tarm, är ett av de mest smärtsamma symptomen på IBS, är överväldigande.

Smärta är inte det enda symptomet på fibromyalgi, men det är det symptom som har den största negativa inverkan på mitt liv och min hälsa.

👇
👇

 Tack för att du läser!  Dela med sig! 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *