16 Exempel på smärta Jag lider av min fibromyalgi

Kronisk smärta  är bara ett av de många symtomen som förekommer i  fibromyalgi  nästan hela tiden, men för mig är det den mest dominerande. Smärta påverkar alla aspekter av mitt liv. Dyrt betalning för varje fysisk aktivitet jag gör; Till och med den minsta uppgiften kan leda till en stor ökning av mina symtom.

Fibromyalgi smärta är unik på grund av dess svårighetsgrad, komplexitet och flera system involverade. Det finns tre huvudtyper av smärta vid fibromyalgi:  hyperalgesi, allodynia och parestesi.


Hyperalgesi översätter bokstavligen som överdriven smärta:  “hyper” betyder överflödigt och “algesia” betyder smärta. Det är den medicinska termen för intensifiering av smärta vid fibromyalgi.
Allodynia är smärtan du känner när du berör eller gnider huden. Till exempel orsakar ett litet tryck på kläderna, eller en mild massage smärta, eller också en lätt bris som blåser på huden. Det är överkänslighet mot stimuli som normalt inte skulle orsaka smärta. Parestesi är en konstig nervös känsla, som känns som något som kryper, stickningar, brännskador, kliar eller slöser, till exempel en dum plats i mitten av foten, eller en brinnande känsla i ryggen. Men för att vara ärlig betyder dessa ord väldigt lite för någon som inte har fibromyalgi. Så för att ge människor som inte har det, en uppfattning om hur det känns att leva med denna smärtsamma och försvagande sjukdom, kommer jag att beskriva smärtan jag upplever på ett sätt som jag hoppas att alla kan förstå.

1. Bränna i huden Ibland känns min hud som om den är i eld, den känns levande. Tänk dig att spendera timmar i solen utan solskydd, och sedan tar du ett dopp i havet och saltvatten bränner din skadade hud. Sedan klär du dig för att gå ut på natten och dina kläder gnugga mot huden i levande kött. När du har fibromyalgi kan kläder ensam orsaka denna smärta, solljus krävs inte.


2. Stickande / brännande smärta
 Detta är en smärta som jag tycker är särskilt svår att bära. Det är så allvarligt att det lämnar mig andfådd. Smärtan kommer i vågor och åtföljs av illamående.


3. Ledsmärta
 Min ledvärk är en trög bankande smärta. Det påverkar främst mina knän, men det kan också påverka andra områden.


4. Muskelsmärta
 Mina muskler gör ont konstant. Till och med den minsta aktiviteten får dem att slå och bränna. Jag tycker det är omöjligt att känna mig bekväm när mina muskler värker, det gör mig så rastlös.


5. Muskelspasmer 
 Jag upplever muskelspasmer varje dag, de är nästan ständigt. Det är som om du inte hade kontroll över din kropp, som om någon oförutsedd kraft manipulerade dig.


6. Stickande smärta
 Du känner att någon använder dig som en voodoo docka.


7. Mellan en klåda och en bankande smärta är jag säker på att det finns en teknisk benämning för detta, men “en korsning mellan en klåda och en stick” är det bästa sättet att beskriva det. Det händer djupt i mina muskler och det är omöjligt att repa klia. Det orsakar också skakningar i den drabbade delen av min kropp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!