Är fibromyalgi missdiagnostiserad som ADHD hos unga människor?

Fibromyalgi är en komplicerad sjukdom. Experterna är fortfarande inte säkra exakt vad som orsakar det eller hur man botar det. Men forskare upptäcker nya korrelationer varje dag och utvecklar ledtrådar om arten av sjukdomen. Den senare intressanta upptäckten från forskare är en möjlig koppling till ADHD-diagnoser hos ungdomar, vilket leder till en senare diagnos av fibromyalgi hos barn istället. Om du inte är säker på hur dessa kan relateras, läs vidare för detaljerna.

Hur var den här länken upptäckt?

Ett medicinskt företag som heter EpicGenetics utvecklade det första FDA-godkända  blodprovet  för fibromyalgi under 2012. Testet, som kallas FM / a-testet, kräver bara en enda droppe blod. FM / a-testet utvärderar produktion av vita blodkroppar och letar efter avvikelser som indikerar fibromyalgi.

Företaget fann att 80 procent av personer under 19 år som fick ett positivt testresultat för fibromyalgi tidigare diagnostiserades med ADHD. Ett senare blodprov avslöjade att den korrekta diagnosen istället var fibromyalgi.

LIKNANDE MELLAN ADHD OCH FIBROMYALGIEN

Både ADHD och fibromyalgi är småförståda sjukdomar. När unga barn upplever problem som kronisk smärta, kan det få dem att agera och misshandla. Denna felaktighet kan vara störande hemma och i skolan.

RÖD ORBIT-TV

Symptomen på ADHD och fibromyalgi hos barn kan ha vissa likheter. Det kan göra de två svårt att diagnostisera utan ytterligare testning. Några av de delade symtomen som ofta finns i både ADHD inkluderar fibromyalgi är följande:

Loading...
  • Kronisk smärta
  • Svårighet med koncentration och uppmärksamhet
  • Kognitiv dysfunktion
  • Problem med att hitta ord

Hjärnkemikalierna som är involverade i ADHD och fibromyalgi är också liknande. Några av hjärnkemikalierna i både ADHD och fibromyalgi är dopamin, serotonin och noradrenalin. Forskare tror att oregelbunden dopaminreglering medför samma problem med kognitiva funktioner i både fibromyalgi och ADHD.

VARFÖR EGEN DIAGNOS ÄR SÅ VIKTIGT

Det kan vara en stor sak när barn diagnostiseras med ADHD. En ADHD-diagnos påverkar vilken typ av utbildning ett barn får, vilket innebär att en falsk diagnos kan få ungdomar att få specialundervisningstjänster när de inte behövs. Att vara märkt med ADHD kan inte bara forma hur en skola ser ett barn, men kan också påverka hur barnet ser sig själva.

Läkemedel som används för att behandla ADHD kan vara skadliga om de tas av personer som inte behöver dem, särskilt unga vars kropp fortfarande utvecklas. De flesta mediciner för ADHD, inklusive Ritalin och Adderall, är stimulanser. Dessa läkemedel bär vissa hälsorisker på egen hand, särskilt om det finns odiagnostiserade hjärtproblem. Dessa droger missbrukas ofta av unga människor. Att ta dessa mediciner bör vara ett noggrant övervägat beslut för ungdomar med ADHD. Var försiktig med dessa läkemedel om fibromyalgi kan vara en möjlighet.

VAD ÄR SYMPTOMERNA AV JUVENILE FIBROMYALGIA?

Fibromyalgi är en svår sjukdom att förstå. Men även för de som är bekanta med symptomen på fibromyalgi hos vuxna kan de kanske inte känna igen dem hos barn eller ungdomar. Det beror på att symtomen på fibromyalgi ofta ser annorlunda ut bland unga människor än hos vuxna. Några av symtomen på fibromyalgi hos barn och tonåringar inkluderar följande:

  • Symtom kan börja efter en fysisk trauma, operation eller psykiskt stressande händelse.
  • De kan klaga på ospecifik, utbredd smärta. Smärtan är vanligtvis på båda sidor av kroppen och under midjan. Symptomen varar i allmänhet i minst tre månader. Föräldrar kan misstänka smärtan för allmänt “magevärk” eller till och med växande smärtor.
  • Barn får regelbundet huvudvärk. Dessa förekommer ofta varje dag och svarar inte på standardbehandling.
  • De kan ha sömnproblem. Problem inkluderar svårigheter somna eller inte sover tillräckligt länge.
  • De kan också ha benvärk, vilket kan vara en bidragande faktor i sömnproblemen.
  • Barn kan också uppleva sorg eller oro, även till graden av depression och ångest.

Det är viktigt att ta dessa problem på allvar när barn och tonåringar har något av ovanstående symptom. Sök medicinska och psykiatriska utvärderingar när problem fortsätter. Avvisa inte barnets klagomål som allt i huvudet. Problem kan relateras till odiagnostiserad fibromyalgi.

VIDARE STUDIER

EpicGenetics  använder sitt test för att identifiera fibromyalgi hos barn, vuxna och äldre. De som testar positivt för fibromyalgi är då hänvisade till att delta i en studie. Studien, som utförs på Massachusetts General Hospital i Boston, kommer att fokuseras på användningen av ett vaccin som heter bCG (bacillus Calmette-Guerin.) Det billiga vaccinet används över hela världen för att bekämpa tuberkulos. Men det kan också ha antiinflammatoriska fördelar som kan vara till hjälp vid behandling av fibromyalgi.

Att ha en noggrann diagnos är viktigt av många anledningar. Om du eller någon du älskar diagnostiserades med ADHD när yngre men har symtom på fibromyalgi, överväg att få testet. Du kanske kan hjälpa andra om du också deltar i studien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *