Fibromyalgi: en stille sykdom som angriper fra innsiden

Jeg var igjen med et ødelagt legeme “, var en av de setningene som slo meg mest når jeg lyttet til min mor (Claudia), og fortalte meg om denne merkelige sykdommen at selv leger ikke kan forklare. “Til tider blir det uutholdelig: generaliserte smerter, intoleranse mot den kalde, intense varmen, gnidning av klær …”, beskriver han, og øynene mine fyller med tårer fordi det ikke er noen konkret forklaring, heller er det en kur.

“Du vil at den magiske pillen ser ut til å slutte å lide, men det ser ikke ut og du blir frustrert, du blir verre og angsten i stedet for å forsvinne, øker”, Claudia.

Hvorfor? Fordi det tilsynelatende er rent og utelukkende emosjonelt. “Årsaken til denne patologien er fortsatt ukjent, det antas at fibromyalgi utvikles som følge av ekstrem sensibilisering av nervesystemet eller av genetisk opprinnelse, som oppstår etter fysisk eller emosjonelt traume, ved endringer i hjernen som er ansvarlige for smerte eller en infeksjon “, forklarer  Dr. Ernesto Crescenti (MN: 50.776)  , lege, forsker og direktør for Immunooncology Institute.

Fibromyalgi: en stille sykdom som angriper fra innsiden
 

“The American College of Rheumatology definerte fibromyalgi syndrom basert på en generalisert smerte historie på minst 3 måneder, kombinert med følsomhet i 11 eller flere av de 18 sensoriske poeng,” sier  Dr. Gonzalo Yamauchi.  , spesialist i familiemedisin og muskuloskeletale medisiner.

“Smerter kan ha flere former for presentasjon, det kan være diffust og vedvarende, brennende, stikkende eller penetrerende,” beskriver Yamauchi.

“Det er en sykdom som er anerkjent av alle internasjonale medisinske organisasjoner og av WHO siden 1992,” Doctor Gonzalo Yamauchi.

“De  vanligste områdene  er lumbale, livmorhalsen, skuldrene, knærne, lårene og armene. Smerten blir vanligvis verre med kulde, infeksjoner, stress og søvnmangel.” Et annet symptom som vanligvis er forbundet med smerte, er utmattelse. eller kronisk tretthet, uten grunn som rettferdiggjør det, sier Yamauchi.

Hvem legger også til at det er søvnforstyrrelser, problemer som sovner eller hyppige forstyrrelser av søvn om natten. I tillegg til følelse av stivhet i kroppen (vanligvis morgen), hodepine, magesmerter, parestesier, nummenhet og svimmelhet.

“Utviklingen av sykdommen er kronisk og vil vare over tid, men prognosen kan forbedres med en tidlig diagnose, korrekt informasjon og en passende terapeutisk tilnærming”, doktor Gonzalo Yamauchi.

“Denne sykdommen, som hovedsakelig rammer kvinner mellom 20 og 50 år, resulterer i en følelse av smerte og overfølsomhet som rammer hele kroppen,” påpeker Crescenti også.

“Å leve med denne sykdommen er svært komplisert.” Mamma forsikrer meg, og med det fra  Fundación INECO  forstår de at “det er vanligvis en byrde for stress for familien og miljøet, og dette igjen for pasienten med fibromyalgi, fordi familiemedlemmet forstår ikke hvorfor det som skjer med ham, skjer med ham. ”

“Det er grunnleggende for psykodukat både pasienten og familien å forstå og være i stand til å følge dem med å vite at det er en arvelig genetisk byrde på bildet,” sier Dr. Evangelina Melgar, en psykiater og koordinator for INECO Fibromyalgia Clinic.

Tips for å leve med fibromyalgi

  • Øvelser  aerobic, muskelforsterkende øvelser og strekk eller fleksibilitet, avspenningsteknikker for å lindre muskelspenning og angst, og pedagogiske programmer som hjelper deg å forstå og behandle fibromyalgi.
  • Det foreslås å  forbedre kvaliteten på søvn  og humør  som kan være med psykoterapi eller farmakologiske behandlinger.
  • Det er flere  stoffer  som brukes til fibromyalgi som bidrar til å forbedre overfølsomheten, men det er ingen klar indikasjon på et enkelt stoff. Valget er igjen til behandlingslegen.
  • Godta sykdommen:  Det er en av de mest kompliserte delene, men jo raskere prosessen er fullført, vil pasienten kunne leve med større ro. Dette vil innebære å ta på smerten, som kan mildnes, men som alltid vil være til stede.
  • Kunne overføre det du føler:  Det er nødvendig at pasienten kan overføre til sine kjære hva skjer med dem. Ledsage til legen kan være svært nyttig, ikke bare slik at en annen person kan høre instruksjonene, men fordi jo mer du vet om sykdomsmiljøet, desto mer vil du forstå og hjelpe.
  • Be alert to mood changes: Fibromyalgia affects mood. It is frequent that there are changes of behavior, excessive reactions, bad humor, pessimism, apathy. The patient must do a work of self-knowledge, since the more aware he is of how he feels and the responsibility he has of his mind, the easier it will be to control him.
  • Knowing the body: Knowing how to interpret the signals of the body is fundamental to be able to coexist better with the disease.
  • Perform exercise: It is recommended to do physical activity, at least moderately. This will help the muscles and joints to be stronger and able to withstand the discomfort.
  • Take care: Having fibromyalgia is no excuse to do what seems convenient and hurt yourself. The more we help the body to live healthier, the better.
  • Møte med andre:  Å gå til foreninger eller grupper kan være et godt rom for å dele det som skjer, søke trøst, gi støtte til andre mennesker og dermed veve et nettverk av forståelse og gjensidig hjelp.

Hva er sjeldne sykdommer?

Sjeldne sykdommer, som fibromyalgi, er de som påvirker en liten prosentandel av befolkningen, og som har forskjellige symptomer og lidelser som vil angripe avhengig av saken og de spesifikke egenskapene til hver pasient.

Det er mellom 5.000 og 7.000 sjeldne sykdommer, som kan påvirke fysisk evne, mentale evner eller sensoriske og atferdsegenskaper. De fleste er kroniske og degenerative sykdommer, hvorav 65% er alvorlige og ugyldige.

I løpet av klinisk behandling har det blitt observert at flertallet av pasientene som lider av dem, vanligvis har et problem på et følelsesmessig nivå eller går gjennom en situasjon av angst eller stress. Disse følelsene opprettholdt over tid har alvorlig innvirkning på utviklingen av dagligliv og helse.

Påvisning av disse sykdommene kan være lumsk og forsinket over tid. I noen tilfeller kan diagnosen bli forsinket i årevis, siden legen vanligvis kan tolke symptomene som en annen sykdom og forsøke å forbedre dem med vanlige behandlinger.

På den annen side er det vanlig for pasienten å oppleve mer akutte perioder og andre ettergivelsesperioder, som er når det ikke foreligger symptomatisk manifestasjon. Det er bare når pasienten fortsetter med symptomatologien at diagnosen er finjustert, noe som kan forårsake mange konsekvenser, for eksempel forverring av sykdommen eller til og med å sette livet i fare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *