Het probleem van gewichtstoename bij fibromyalgie

Mensen die lijden aan fibromyalgie lijden vaak aan gewichtstoename vanwege een aantal factoren die direct en indirect verband houden met de ziekte.

Het probleem van gewichtstoename bij fibromyalgie

Fibromyalgie veroorzaakt hormonale onevenwichtigheden dat het niveau van cortisol, schildklier, serotonine en insuline beïnvloeden, evenals de productie van groeihormoon. Door deze hormonale onbalans, het metabolisme vertraagt, wat vaak resulteert in gewichtstoename.

Vermoeidheid geassocieerd met fibromyalgie is een andere factor die ook leidt tot gewichtstoename als gevolg van sedentaire levensstijl.

Omdat fibromyalgie veroorzaakt een verstoring van de excitatie in de hersenen golfcyclus tijdens de slaap, kan het individu een voldoende kwaliteit van de slaap, naast niet te lijden aan slaapapneu (pauzes in de ademhaling en brom) of rusteloze benensyndroom die vermoeiing toeneemt.

Een nieuwe studie toonde aan dat slaapgebrek ook leidt tot verhoogde productie van hypocretine, wat belangrijk is voor het reguleren van de slaap- en eetlustniveaus. Wanneer de niveaus van hypocretine-neuronen hoog zijn, leidt dit tot een verhoogde waaktoestand, die niet alleen vermoeidheid, maar ook overeten veroorzaakt.

Naast vermoeidheid is de ervaring van veel patiënten met chronische pijn en fibromyalgie dat de inspanningscapaciteit vaak wordt geremd.

Medicijnen die worden gebruikt om fibromyalgie-gerelateerde depressie te behandelen, kunnen ook leiden tot gewichtstoename. Antacida zoals Prozac en Zoloft verhogen de eetlust, het vasthouden van water en kunnen de hormoonspiegels en daarmee uw metabolisme beïnvloeden.

 

Dieet voor fibromyalgie.

Het is essentieel om een ​​uitgebalanceerd dieet te behouden en om de gewichtstoename van fibromyalgie te minimaliseren.

 

Hier zijn enkele nuttige tips over voeding:

■ E   vitar de consumptie van dierlijke vetten zoals rood vlees. Neem in plaats daarvan mager vlees, zoals kip zonder vel, kalkoen en vis, die ook uitstekende bronnen van eiwitten zijn.

■   Verhoog het verbruik van vezelrijke voedingsmiddelen met weinig suiker zoals groenten.

■   Veel vers fruit zoals frambozen en aardbeien drinken is ook handig, vermijd droge vruchten omdat ze conserveermiddelen bevatten.

■   Omega-3-vetzuren zijn ook belangrijk voor het behoud van een gezond voedingspatroon en zijn te vinden in koudwatervissen. Andere goede bronnen van vet zijn amandelen, avocado’s, visolie en olijfolie en maïs.

■   Eet drie maaltijden per dag en probeer elke dag een of twee voedzame snacks.

Vermijd gefrituurd voedsel, junkfood, witte bloem, suiker, alcohol en frisdranken.

 

Fibromyalgie en lichaamsbeweging.

Hoewel fibromyalgie pijn en vermoeidheid veroorzaakt, is het belangrijk om zoveel mogelijk fit te blijven om gewichtstoename te voorkomen en gezond te houden.

Het starten van je eigen trainingsprogramma op maat is een geweldige manier om dit doel te bereiken.

Begin met eenvoudige oefeningen zoals stretchen, wandelen of fietsen.

Start een wandelroutine met een van de vijf minuten van de eerste dag, voeg dan 1-2 minuten per dag toe en stap geleidelijk over naar een doel van 60 minuten (of hoe comfortabel en fit je bent zonder te lijden).

Fietsen is een geweldige trainingsmogelijkheid. Met een stationaire fiets kunt u het hele jaar door werken, ongeacht hoeveel tijd u doorbrengt, en u kunt eenvoudig uw kilometers bijhouden, zodat u uw trainingsdoelen effectiever kunt bereiken.

Houd er rekening mee dat wat spierpijn vaak voorkomt als u begint met trainen, maar acute pijn kan erop wijzen dat u overbelaste spieren heeft.

 

Abonneer, reageer en deel. Bedankt! 😃

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *