Fibromyalgie | “Ik glimlach op de foto’s, maar ik breng geen dag zonder pijn door

Georgina Harvey is 28 jaar oud en heeft geen enkele dag volledig vrij van pijn door fibromyalgie. Hier uw getuigenis

Wanneer was de laatste keer dat je pijn voelde?

Wat het ook is, – hoofdpijn, een contractuur in de schouder, nierstenen of een klap tegen de teen – het is waarschijnlijk dat u bent hersteld.

Firbomialgia BBC
Maar stel je voor hoe het moet zijn  om elke dag op te staan ​​in doodsstrijd , wetende dat dat ongemak toch zeker niet zal verdwijnen.
Zo is het leven voor mensen met chronische pijn. Velen zijn gefrustreerd omdat hun symptomen lijken te onzichtbaar voor de ogen van anderen en vaak mensen niet begrijpen of subestima.Septiembre is de maand internationale bekendheid van de pijn, en om beter te begrijpen hoe het voortdurend leven met deze aandoening BBC Three uitgenodigd Georgina Harvey, een Engels 28 jaar met  fibromyalgie , om zijn getuigenis te delen.

– “Het is alsof alle zenuwuiteinden zijn verbrand” –

“Op een ochtend in juli 2016 werd ik zoals altijd wakker, maar toen ik probeerde te bewegen, voelde ik een zeer intense pijn door mijn lichaam gaan.

Het is alsof alle zenuwuiteinden zijn verbrand, en ik  kon alleen maar gillen .

Loading...
Firbomialgia BBC

De glimlach op de foto’s toont niet de pijn die Georgina Harvey vier jaar lang dagelijks heeft geleden. (Foto: BBC)

Mijn moeder kwam naar mijn kamer rennen, bewoog me opzij en bleef bij me tot de sensatie vervaagd. We wisten dat hij een  uitbraak van fibromyalgie had , maar het was het ergste wat hij had geleden sinds de diagnose, twee jaar geleden.

Mijn probleem begon met de behoefte om mijn nek te strekken toen ik 19 was, kort nadat ik herstellende was van meningitis.

Daarna groeide het uit tot een doordringend gevoel van tintelingen in de schouders en een diepe pijn in de rug.

Ik dacht dat het kwam door een slechte houding, maar tegen de tijd dat ik 21 werd, was  de pijn bijna constant .

Ik had röntgenfoto’s, bloedonderzoek en MRI-scans, maar er was niets te zien.

Ze gaven me sterke pijnstillers en de dokter verhoogde de dosis of typte elke keer dat de pijn ondragelijk werd.

Ik beschreef het ongemak  als de ergste maagpijn die je je kunt voorstellen , maar aan de achterkant, gecombineerd met een intense druk op de borst alsof het door mijn ribben zou barsten.

Toen morfine het enige alternatief was dat ik nog te verwerken had, gaven ze me ziekteverlof en verwees ik naar een reumatoloog, wat leidde tot mijn diagnose.

Firbomialgia BBC

“De impact was op alles: werk, beweging, sociaal leven”, zegt Georgina. (Foto: Getty)

Hij legde uit wat fibromyalgie is:  chronische pijn  door een stoornis van het centrale zenuwstelsel, maar hij zei dat er geen specifieke behandeling of genezing bestaat, alleen manieren om het probleem aan te pakken.

Ik had al jarenlang geprobeerd de dingen te doen die ik voorstelde – pilates, yoga, zwemmen, fysiotherapie en cognitieve gedragstherapie, maar niets kalmeerde de pijn.

Hoewel het een opluchting was om eindelijk een diagnose te stellen van wat er met me gebeurde, waardoor ik er kapot van was om te denken dat dit iets zou zijn waar ik mee zou moeten leven.

– “Het beïnvloedt alles” –

Vandaag verspreidde de pijn zich naar mijn heupen en voeten, en ik kreeg ook maagproblemen.

Dagelijkse activiteiten, zoals telefoneren, een beha dragen of gewoon in een stoel zitten, kunnen  een uitbarsting van pijn veroorzaken en een douche nemen kan uitputtend zijn.

Firbomialgia BBC

De pijn geeft Georgina een gevoel van mentale zwaarte waardoor ze niet helder kan denken. (Foto: Getty)

Ik voel me nooit uitgerust, omdat fibromyalgie me beïnvloedt om te slapen en  hersenmist veroorzaakt , een gevoel van mentale zwaarte waardoor ik niet helder kan denken als ik pijn heb.

Ik ben altijd een beetje verlegen geweest, maar nu is het nog moeilijker voor mij om gesprekken te voeren. Over het algemeen denk ik dat ik er een angstig persoon van ben geworden, want ik sta altijd voorop.

De impact was op alles: werk, beweging, sociaal leven. De aanbeveling die ze mij doen is “blijf in beweging”, maar  als ik een slechte aflevering heb, kan ik niets doen , dus het is een vicieuze cirkel.

Als ik plannen maak, moet ik nadenken of ik zal moeten gaan staan ​​of staan ​​en hoe lang ik van huis zal moeten doorbrengen.

Meestal, als ik kan, probeer ik verder te gaan met het plan omdat ik niet wil dat de pijn me tegenhoudt, of dat mijn vrienden denken dat ik mezelf excuseer.

Maar vaak moet ik weggaan naar een geïsoleerde plaats, meestal een toilet, als uitputting en pijn te sterk zijn.

– Beheer van de pijn –

Er zijn een aantal  dingen waar ik me beter van kan voelen , zoals een warmwaterkruik of een zachte deken, in feite ben ik geobsedeerd door de dingen die welbevinden genereren of die een goede aanraking hebben, omdat mijn lichaam zo gevoelig is.

Ik hou ook van lopen, maar ik moet het in mijn eigen tempo doen. Het helpt me om uitbraken te voorkomen en verbetert altijd mijn humeur.

Firbomialgia BBC

Soms helpt een warmwaterkruik. (Foto: iStock)

Vorig jaar verliet ik mijn baan in Londen, in marketingmarketing voor evenementen, om de retourronde van 90 minuten te vermijden en dat maakte een verschil in mijn welzijn.

Hoewel  ik nooit een volledig pijnvrije dag heb , zijn sommige beter beheersbaar dan andere. Ik herinner mezelf er altijd aan dat er mensen zijn die veel meer lijden dan ik. Mijn familie geeft me ook aanmoediging. Ik woon bij mijn ouders en ze geven me veel emotionele steun.

Mijn vriend doet ook alles om me te helpen, maar ik voel me schuldig als mijn toestand onze relatie beïnvloedt. Onlangs liepen we na een romantisch diner richting de auto, maar het was koud op de weg en de beving deed me bijna op de grond vallen.

Voor mij is het belangrijk om informatie te onthullen over hoe het is om met chronische pijn te leven, want wanneer ik zeg dat ik fibromyalgie heb, heeft niemand gehoord van het probleem, en omdat het “onzichtbaar” is, is er  helaas veel stigma . Mensen onderschatten het en verschillende bazen hebben me verteld dat ze het niet begrijpen.

Ik begrijp het in ieder geval: ik maak zelf grapjes. Ik hink niet als ik loop en ik plaats foto’s glimlachend op Instagram. Maar die foto’s laten niet zien dat ik onder de invloed was van de sterkste pijnstillers die ik heb, en ook niet dat wanneer ik thuiskom ik begin te huilen.

Ik wil niet dat mijn toestand bepaalt wie ik ben. Ja, het is een deel van mij, maar ik heb de vastberadenheid om het mij niet te laten beheersen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *