Wanneer een vriend vraagt ​​hoe ik kan functioneren terwijl ik constant met pijn omga

Een vriend vroeg me eens: “Hoe kun je omgaan met de pijnniveaus waarmee je te maken hebt en nog steeds dagelijks functioneren?”

Ik antwoordde: “Na een tijdje raak je eraan gewend en kan je een deel van de pijn op laag niveau negeren.”

Ik heb uitgelegd dat mensen met fibro altijd wat pijn hebben, en ik beschouw mijn basislijn tussen twee en vier op de pijnschaal. Dit soort pijn kan mentaal (soms) worden geblokkeerd als je eraan went dat je er altijd bent. Dan zijn er momenten waarop de pijn tot zes tot acht oplaait en niet langer genegeerd kan worden. Dat is wanneer we moeten proberen iets te doen om het te verminderen of het wordt ondraaglijk.

“Maar hoe kun je pijn negeren?” Vroeg ze. “Wanneer ik mijn vinger snijd in het snijden van aardappelen, word ik er gek van!”

Loading...

Net als elke andere persoon die geen  fibromyalgie heeft , heeft mijn vriend het moeilijk begrepen; dus kwam ik met de volgende analogie om haar te helpen begrijpen: stel je een luie middag voor van het lezen van een goed boek op de bank terwijl je man golf aan het kijken is op de tv. Ik weet dat ze een hekel aan golf heeft en erg geïrriteerd is als hij ernaar kijkt, dus we zullen het ‘irriterende’ (pijn) beschouwen. Als je echt geniet van je boek en je concentreert op de verhaallijn, kun je het geluid van de tv (de pijn) negeren en het meestal uitschakelen. Wanneer iemand echter een goede opname maakt en de menigte klapt, krijgt het enige ogenblikken aandacht en leidt het je af van je boek; je zou zelfs even naar de tv kunnen kijken (de pijn krijgt even aandacht).

Plotseling maakt iemand een hole-in-one! De menigte (en je hubby) wordt wild en iedereen maakt veel lawaai. Ondertussen morst ook uw man zijn drank over de papieren die u op uw tafel hebt liggen. Dit leidt je helemaal af en je verliest je plaats in het boek omdat je zintuigen plotseling worden overweldigd door de afleiding (pijn). Op dat moment heb je te maken met de puinhoop die hij maakte en kan je niet langer in dezelfde kamer als de tv zitten zonder geïrriteerd te raken. Je kunt zelfs zo geïrriteerd zijn met je echtgenoot dat je niet langer kunt genieten van het boek en het moet wegleggen. Dit is hoe fibro-pijn kan zijn.

Soms kunnen we ons op andere dingen concentreren en het enigszins uit ons hoofd zetten, maar vaak wordt het te intens om te negeren. Een van de meest frustrerende aspecten van de ziekte is niet weten wanneer de pijn plotseling teveel wordt. Het is ons voortdurend in de gaten dat dit op elk moment ondraaglijk kan worden en we moeten alle pijnverminderingsmethoden gebruiken die we bij de hand hebben om het hoofd te bieden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *