Perifere neuropathie en fibromyalgie

Heb je ooit gehoord van perifere neuropathie? Als je niet omgaat met chronische pijn, is de kans groot dat je dit specifieke medische jargon nog niet bent tegengekomen. Maar als u een aandoening zoals fibromyalgie heeft, kan perifere neuropathie een belangrijke rol spelen in uw ziekte en de symptomen.

Sommige mensen hebben zelfs gesuggereerd dat dit de oorzaak kan zijn van fibromyalgie. Maar wat is perifere neuropathie precies? En hoe verhoudt het zich tot fibromyalgie?

neuropathie

 

Wat is perifere neuropathie?

Neuropathie is, om het af te breken, een aandoening (pathy) gerelateerd aan de zenuwen (neuro). En perifere neuropathie is een aandoening van de zenuwen die zich uitstrekt over de hele omtrek van het lichaam (dus in feite voorbij de hersenen). En aangezien de zenuwen het lichaam en de hersenen verbinden en verantwoordelijk zijn voor lichamelijke gewaarwordingen zoals pijn, kan een storing in dit verband tot ernstige problemen leiden.

De zenuwen brengen signalen van de huid naar de hersenen over, die de hersenen vervolgens interpreteren en terug de zenuwen afgeven. Daarom voel je pijn in je hand wanneer je een hete kachel aanraakt. Je voelt niet echt pijn in je hand, het gevoel van pijn komt uit je hersenen. Maar je brein vertrouwt op de signalen van je hand om te weten dat je gewond raakt en het geeft aan dat je hand pijn doet terwijl je hem wegtrekt. Dit systeem helpt ons ernstige verwondingen te voorkomen.

Maar als het gaat om mensen die te maken hebben met zenuwpijn, worden die signalen gekruist en beginnen uw hersenen pijnsignalen te veroorzaken zonder enig letsel.

En er zijn veel verschillende soorten van deze aandoening, afhankelijk van waar in het lichaam ze voorkomen en hoe ernstig ze zijn, maar er zijn twee hoofdcategorieën: mononeuropathie en polyneuropathie.

Mononeuropathie betekent dat slechts één zenuwverbinding is beschadigd. Verwondingen zijn de meest voorkomende oorzaak van mononeuropathie. Een goed voorbeeld is carpaal tunnelsyndroom, dat wordt veroorzaakt wanneer een repetitieve stressblessure in handen en pols de zenuwen in de hand beschadigt. Polyneuropathie treedt op wanneer verschillende zenuwverbindingen zijn beschadigd. Diabetes is een goed voorbeeld.

En in alle vormen van neuropathie. De beschadigde zenuwen veroorzaken pijn, gevoelloosheid en tintelingen. En de symptomen kunnen variëren van een lichte ergernis tot zeer ernstig.

Neuropathie en fibromyalgie

Het idee van pijn zonder duidelijke oorzaak klinkt waarschijnlijk bekend voor mensen die lijden aan fibromyalgie. En zenuwbeschadiging kan een veel grotere rol spelen in de aandoening dan u vermoedt. Een studie uitgevoerd door een aan Harvard gelieerd ziekenhuis in Massachusetts ontdekte dat bijna de helft van de fibromyalgiepatiënten in het onderzoek tekenen hadden van iets dat neuropathie met kleine zenuwvezels wordt genoemd.

Kleine zenuwvezel neuropathie is in feite zenuwpijn veroorzaakt door schade aan sommige van de kleine zenuwen die pijn en aanrakingssignalen van de huid naar de hersenen dragen. Zoals die studie aantoonde, heeft de helft van alle fibromyalgiepatiënten de aandoening. En veel hebben ook minder van deze kleine zenuwvezels dan ze zouden moeten.

Dit impliceert dat de oorzaak van fibromyalgiepijn bij sommige patiënten daadwerkelijk neuropathie kan zijn. Hun hersens zenden pijnsignalen uit, hoewel er geen echte schade is. Dit zou de mysteriepijn verklaren, maar er zijn een paar problemen met het presenteren van neuropathie als een uitgebreide verklaring van fibromyalgie.

Om te beginnen hebben niet alle patiënten met fibromyalgie neuropathie met kleine zenuwvezels. Dus deze theorie legt niet uit wat er bij die patiënten aan de hand is. En het verklaart niet waarom deze patiënten in de eerste plaats neuropathie ontwikkelen

Maar het feit dat de helft van alle fibromyalgiepatiënten neuropathie met kleine zenuwvezels hebben, impliceert dat er iets aan de hand is. Sommige mensen hebben gesuggereerd dat er feitelijk aan de hand is dat een aanzienlijk deel van de mensen met fibromyalgie daadwerkelijk lijden aan neuropathie van de kleine zenuwvezels, maar omdat de symptomen zo veel op elkaar lijken, is het moeilijk ze van elkaar te onderscheiden.

Het is een interessante theorie, en omdat kleine vezelneuropathie behandelbaar is, zou het de manier waarop we fibromyalgie behandelen kunnen veranderen. En het is vooral interessant omdat, als het waar is, het zou kunnen betekenen dat fibromyalgie eigenlijk geen enkele aandoening is, maar een breed spectrum van neuropathische aandoeningen die allemaal vergelijkbare symptomen vertonen. Gelukkig is er een eenvoudige test die je kunt krijgen om te bepalen of je een kleine vezelneuropathie hebt die een “stansbiopsie” wordt genoemd.

Dus als u fibromyalgie heeft, is het misschien de moeite waard om deze test te krijgen, omdat dit kan betekenen dat u toegang hebt tot nieuwe behandelingsopties. En deze nieuwe manier van kijken naar fibromyalgie kan ons zelfs helpen onderzoek naar een doorbraak te leiden. Op dit moment blijft dit een theorie, maar het is een interessante.

Dus vertel ons wat je denkt? Is fibromyalgie eigenlijk een paar verschillende aandoeningen in plaats van één? Bent u getest op neuropathie van kleine vezels? Laat het ons weten in de comments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *