Epstein-Barr-virus en fibromyalgie

Naar schatting zijn 9 op de 10 volwassenen op enig moment in hun leven besmet met het Epstein-Barr-virus. Voor de meeste mensen veroorzaakt het virus geen ernstige symptomen. De kans is groot dat als je er op een gegeven moment mee besmet was, je op dat moment eigenlijk geen idee had.

Maar voor sommigen kan het virus veel ernstiger zijn en jarenlang leiden tot terugkerende symptomen. Mensen met fibromyalgie lijken bijzonder kwetsbaar voor het virus en het kan zelfs enkele van die vreemde symptomen verklaren die mensen met de aandoening vaak melden.

Dus, wat is Epstein-Barr Virus eigenlijk? Wat is de connectie met fibromyalgie? En wat kunt u doen om het te behandelen?

Epstein Barr Virus

 

Epstein-Barr Virus

Epstein-Barr-virus maakt deel uit van de familie van herpesvirussen, waaronder andere infecties zoals waterpokken en koortslippen. Zoals veel van deze virussen is Epstein-Barr zeer infectieus en kan het zich gemakkelijk verspreiden via speeksel of andere lichaamsvloeistoffen.

De meest voorkomende symptomen van Epstein-Barr zijn onder andere:

  • Vermoeidheid
  • Koorts
  • Keelpijn
  • Gezwollen lymfeklieren
  • huiduitslag

De meest bekende complicatie van het Epstein-Barr-virus is waarschijnlijk mononucleosis, of mono, omdat het beter bekend is. Het virus is de meest voorkomende oorzaak van mono, een infectie waardoor u wekenlang last heeft van extreme vermoeidheid en griepachtige symptomen.

Maar de meeste Epstein-Barr-infecties leiden niet tot mono. In feite is het vaak moeilijk om te zeggen of je bent geïnfecteerd, omdat de symptomen meestal erg mild zijn. Dit geldt met name in de kindertijd, de tijd dat de meeste mensen voor het eerst besmet zijn met Epstein-Barr. Bij kinderen zijn de symptomen vaak zo mild dat ze worden aangezien voor verkoudheid of andere lichte ziektes.

Net als waterpokken is Epstein-Barr meestal ernstiger als u er als volwassene aan wordt blootgesteld. Maar in de meeste gevallen herstellen geïnfecteerde patiënten volledig binnen enkele weken.

Zodra het virus iemand infecteert, blijft het jarenlang in het lichaam. En soms wordt het virus opnieuw geactiveerd, waardoor er opnieuw symptomen optreden. Dit wordt chronische Epstein-Barr-virusinfectie genoemd.

De meeste besmette mensen ervaren dit nooit, omdat ze immuniteit tegen het virus ontwikkelen. Maar als u een verzwakt immuunsysteem heeft, hebt u een grotere kans op het ontwikkelen van een chronische infectie. En dat feit kan veel verklaren als het gaat om fibromyalgie.

Epstein-Barr-virus en fibromyalgie

De meeste volwassenen hebben inactieve Epstein-Barr-infecties. Maar mensen met fibromyalgie hebben vaak zwakkere immuunsystemen, wat betekent dat ze meer kans hebben op symptomen.

Dit zou kunnen verklaren waarom veel mensen met fibromyalgie symptomen melden die vergelijkbaar zijn met die van het Epstein-Barr-virus, maar niet echt worden geassocieerd met fibromyalgie. In een onderzoek naar een groep patiënten met fibro, meldde 54% frequent keelpijn, 47% rapporteerde huiduitslag, 40% meldde frequente hoest en 28% meldde laaggradige koorts.

Het is mogelijk dat deze mensen lijden aan een chronische Epstein-Barr-virusinfectie en dat is de wortel van deze symptomen.

Als je bang bent dat je mogelijk geïnfecteerd bent, is het mogelijk om een ​​test te krijgen om dit te bevestigen. Praat met uw arts over het laten uitvoeren van een test.

Het is duidelijk dat niemand deze symptomen wil ervaren bovenop de symptomen van fibromyalgie. Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om ze te beheren.

Hoe wordt het Epstein-Barr-virus behandeld?

Er is geen vaccin om infectie te voorkomen. En omdat het virus zo vaak voorkomt, is er weinig dat u kunt doen om te voorkomen dat u geïnfecteerd raakt. Contact vermijden met mensen die momenteel zijn geïnfecteerd kan helpen, maar omdat het moeilijk is om te weten wie het virus heeft, kan dat moeilijk zijn.

Er is ook geen manier om te voorkomen dat een infectie een chronische infectie wordt. Helaas is er ook geen manier om een ​​infectie te genezen. Dus als je al aan een chronische infectie lijdt, kun je alleen maar proberen de symptomen te beheersen wanneer ze verschijnen.

De beste manier om de symptomen van het Epstein-Barr-virus onder controle te krijgen, is om het te behandelen als een verkoudheid. Zorg ervoor dat je voldoende rust neemt, zodat je lichaam de kans krijgt om te herstellen. Jezelf te hard pushen kan niet alleen je symptomen verergeren, het kan ook flare-ups van je fibromyalgiesymptomen veroorzaken.

U kunt koorts en keelontsteking onder controle houden door basismedicatie te nemen, zoals aspirine of ibuprofen. Deze zullen helpen de pijn te verminderen en je koorts te verminderen. Je moet ook proberen je interne lichaamstemperatuur te beheersen door koele baden te nemen of koude kompressen in je nek te plaatsen.

Zorg dat je gehydrateerd blijft en ook gezond eet. Als u lijdt aan zowel fibro-symptomen als Epstein-Barr-symptomen, is het verleidelijk om te stoppen met de moeite om goed voor uzelf te zorgen. Maar zorgen dat u dat doet, kan u helpen sneller over de symptomen heen te komen.

Wat denk je ervan? Is er een verband tussen het Epstein-Barr-virus en fibromyalgie? Ben je getest op de infectie? Wat doe je om de symptomen te beheersen? Laat het ons weten in de comments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *