Dopamine en fibromyalgie

Voor al onze medische vooruitgang in de afgelopen decennia zijn er nog steeds veel voorwaarden waar we gewoon niet veel over weten. En natuurlijk is fibromyalgie een goed voorbeeld. Het was tot voor kort dat we zelfs wisten dat fibromyalgie een specifieke aandoening was. Maar de voortgangmomenten gaan door, en we leren constant meer over fibromyalgie, zoals bijvoorbeeld de relatie tussen dopamine en fibromyalgie.

Onderzoek heeft aangetoond dat het verband tussen dopamine en fibromyalgie veel groter kan zijn dan we ooit dachten. Maar wat is dopamine precies? En welke rol speelt het bij fibromyalgie?

dopamine

 

Wat is dopamine?

Dopamine is een zogenaamde neurotransmitter. Dat betekent dat het een chemische stof is die signalen door de hersenen stuurt en de manier beïnvloedt waarop je je voelt, denkt en handelt. En dopamine is een heel belangrijke.

Dopamine is, op een basisniveau, verantwoordelijk voor gevoelens van plezier. Maar wanneer je een beetje dieper in het onderwerp graaft, zou je je kunnen realiseren dat dopamine veel meer dan dat doet. Dopamine is verantwoordelijk voor een groot aantal functies in uw lichaam en een laag dopamine-gehalte kan tot een aantal verschillende problematische omstandigheden leiden.

Om te beginnen reguleren uw dopamines plezier, maar het bestuurt ook enkele van uw meest elementaire functies, zoals hoe effectief uw zenuwen signalen door uw lichaam kunnen overbrengen om het te bewegen. Veel artsen geloven nu dat aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson worden veroorzaakt door een laag dopamine-gehalte in de hersenen. En interessant genoeg hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat mensen met fibromyalgie ook lage niveaus van dopamine hebben.

Dopamine en fibromyalgie

Het is duidelijk dat het feit dat fibromyalgiepatiënten lage niveaus van dopamine in de hersenen vertonen, erop wijst dat er zeker een soort verband tussen beide is. Maar hoe precies zouden lage niveaus van dopamine fibromyalgiesymptomen veroorzaken?

Welnu, een normaal niveau van dopamine is van cruciaal belang voor veel van de basisfuncties van het lichaam. En lage niveaus kunnen leiden tot bewegingsproblemen, zoals spierpijn en mysterieuze pijnen. Bovendien maken lage niveaus van dopamine het ook moeilijk om helder te denken of te concentreren. En dit kan enkele van de fibro-fog-symptomen verklaren die we vaak associëren met fibromyalgie.

En nog belangrijker, de rol van dopamine bij fibromyalgie kan veel verklaren over de oorsprong van de aandoening. Tot voor kort keken de meeste artsen naar fibromyalgie op basis van de fysieke symptomen. Dat is natuurlijk logisch. Patiënten klagen over de fysieke pijn en vermoeidheid van fibromyalgie, dus dat is wat artsen willen behandelen.

Maar recent onderzoek heeft bewijs opgeleverd dat we misschien een belangrijk element van de ziekte missen door het te beschouwen als een puur fysieke conditie. Immers, veel van de symptomen zoals IBS, mentale verwarring en gevoelloosheid in de handen komen eigenlijk vrij vaak voor bij aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. We weten ook dat fibromyalgie vaak voorkomt bij mensen die stressvolle gebeurtenissen hebben meegemaakt, en nog een andere overeenkomst die het heeft met andere neurologische aandoeningen.

Dus het feit dat een neurotransmitter zoals dopamine meestal laag is bij mensen met fibromyalgie, geeft aan dat er meer is aan het idee dat fibromyalgie daadwerkelijk een aandoening van het centrale zenuwstelsel kan zijn.

Wat betekent dat voor jou?

Om te beginnen betekent dit dat als je fibromyalgie hebt, de kans groot is dat je worstelt met lage dopaminegehalten en dat je het niet weet. Toch weten we al hoeveel lage dopaminegehalten uw dagelijks leven kunnen beïnvloeden, dus u kunt overwegen om uw niveaus door een arts te laten controleren.

En als je lage dopamine hebt, zijn er een paar dingen die je kunt doen om dat te verhelpen. Ten eerste is het handhaven van een gezonde levensstijl een goede manier om uw dopaminegehalte hoog te houden. Eet veel bladgroente zoals spinazie en zorg ervoor dat je alle vitaminen krijgt die je nodig hebt. En hoewel het vaak ongelooflijk moeilijk is om te oefenen als je fibromyalgie hebt, kan het elke dag een beetje wandelen om je lichaam de natuurlijke dopamineproductie te helpen. Je hoeft jezelf niet te hard te duwen, gewoon doen waar je je prettig bij voelt.

Ten slotte zijn er een paar supplementen waarvan bekend is dat ze je dopamine-productie helpen stimuleren. L-theanine, een aminozuur dat van nature in je lichaam wordt aangetroffen, is een goede keuze. Tyrosine is een ander aminozuur om de productie van dopamine te verhogen. En tot slot, visolie kan helpen om je niveaus te verhogen, maar ook gewoon in het algemeen goed voor je lichaam.

Dus, vertel ons, wat denk je van de relatie tussen dopamine en fibromyalgie? Laat het ons weten in de comments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *