Helpt lichaamsbeweging bij fibromyalgie?

Helpt lichaamsbeweging bij fibromyalgie?

Francesco Garritano Voedingsdeskundige, huis, lichamelijke activiteit, fibromyalgie

Fibromyalgie in de afgelopen jaren is het belang van het onderzoek gewekt als meer en meer gevallen beginnen te wijten aan dit syndroom, zaken die in het verleden werden  vaak verward  en geïdentificeerd als een gemeenschappelijke “rugpijn”, artritis of andere aandoeningen die misvorming van de structuren veroorzaken gewricht.

Fibromyalgie in synthese

Dit syndroom wordt gedefinieerd als een pathologie met de belangrijkste  doelspieren  en hun inserties met de botten in het gebied van de  rug. 

Deze aandoening wordt gedefinieerd  door de Italiaanse Fibromyalgic Syndrome Association (AISF), als een vorm van  extra-articulaire reuma  of weke delen.

Er is ook een toename van spierspanning, vooral tijdens beweging, evenals chronische pijn in pezen en ligamenten. Een wijdverspreide ergernis die vaak gepaard gaat met stijfheid, asthenie en vermoeidheid. Deze aandoening heeft ook een negatief effect op de slaap, omdat de stimuli en ergernissen tijdens de nacht overdreven worden gevoeld, wat ook leidt tot een afname van de serotoninespiegel.

Deze hele reeks symptomen veroorzaakt een ergernis die ook de mentale stabiliteit kan beïnvloeden en kan leiden tot begrijpelijke anxiogene gevolgen in plaats van depressieve verschijnselen bij getroffen patiënten.

In  samenvatting , de symptomen van fibromyalgie zijn de meest voorkomende:

  • slaapstoornissen
  • musculotensieve of migraine hoofdpijn
  • Vermoeidheid en zwakte
  • Stijfheid in bewegingen, vooral in de ochtend
  • Onregelmatige alve (constipatie of diarree)
  • Tintelingen en sensaties vergelijkbaar met beten
  • Verstoring van diurese (mogelijk branden)
  • Zwelling aan de uiteinden van de bovenste ledematen
  • Stoornis in het thoracale gebied
  • Cerebrale stoornis (geheugenverlies, verminderde concentratie, angst, depressie)

Het meest ernstige probleem in deze gevallen is het feit dat het niet mogelijk is om deze aandoening 100% te diagnosticeren, dus het is noodzakelijk om op klinisch niveau te onderzoeken wat de mogelijke aanwezigheid van dit syndroom is, die te wijten zou kunnen zijn aan het werk dat door het subject wordt uitgevoerd, om een genetische bekendheid, allergische reacties of immuunsysteembetrokkenheid.

Fibromyalgie oplossingen

Mogelijke strategieën om dit syndroom te bestrijden worden bestudeerd.

Omdat er geen specifieke remedie is, zijn de gebruikte medicijnen alleen beperkt om de aanwezigheid van symptomen tegen te gaan, vaak niet effectief. Op dit moment wordt de beste strategie vertegenwoordigd door een gezonde levensstijl die een adequaat en uitgebalanceerd dieet omvat met zowel individuele voedingsstoffen als het beoefenen van activiteiten. Met name bij sport is onze aandacht gericht.

Dit komt omdat het een syndroom is dat de spieren beïnvloedt en verzwakt, het is belangrijk om in te grijpen met de beweging om deze situatie ongedaan te maken.

Bij patiënten met fibromyalgie is lichaamsbeweging aangewezen voor symptomatische behandeling, maar er is weinig bekend over de feitelijke ontstekingsreactie op lichaamsbeweging en de veranderingen die zich bij deze patiënten ontwikkelen.

Hoewel het nog steeds onduidelijk is hoe fysiologisch de oefening positief kan worden beïnvloed, tonen veel onderzoeken de effectiviteit van de beweging, met name in de vermindering van pijnperceptie en spieraanwinst, factoren die bijdragen aan de vermindering van de symptomen. Met name soft-softdisciplines zoals pilates en Biodanza hebben voordelen in deze richting gebracht. Lichaamsbeweging kan ook een positieve invloed hebben vanuit een psychologisch oogpunt, waarbij de vermindering van angstgevoelens wordt bevorderd en de gemoedstoestand van patiënten met fibromyalgie wordt verbeterd.

Daarom is uit de talrijke onderzoeken duidelijk dat fysieke activiteit en beweging van fundamenteel belang zijn voor de behandeling van fibromyalgie. Het is belangrijk om een ​​geïndividualiseerd trainingspad op te zetten dat is gericht op een geleidelijke verbetering van de spieren, anders kunnen ontoereikende oefeningen zelfs leiden tot een verslechtering van de symptomen. Om deze reden wordt aanbevolen om een ​​actief leven te houden zonder de normale dagelijkse activiteiten te beperken, om langdurige perioden van inactiviteit te voorkomen en om te gaan met gematigde sportactiviteiten op basis van de training van het individu. Het is ook essentieel om contact op te nemen met een professional die advies kan geven over de juiste weg om te volgen. ..

 

Dr. Francesco Garritano

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *