Rusteloze benen syndroom: een veel voorkomende neurologische aandoening

Momenteel is het rustelozebenensyndroom een ​​van de meest voorkomende neurologische aandoeningen.  Het wordt gekenmerkt door een tinteling en jeuk die erg irritant zijn in de benen en door de noodzaak om ze te verplaatsen om verlichting te vinden. Bovendien is het een aandoening die niet alleen de nachtrust beïnvloedt; ook de invloed ervan op de emotionele toestand van de patiënt is duidelijk.
vrouw in bed die aan het rustelozebenensyndroom lijdt

 

Deze aandoening, ook bekend als de ziekte van Willis-Ekbom, lijkt voor sommigen misschien vreemd, maar ook onschuldig. Hoe kan een simpele tinteling in het gebied van de ledematen worden beschouwd als “ziekte”? Hoe kan deze ogenschijnlijk eenvoudige symptomatologie worden gediagnosticeerd als een neurologische aandoening? Het rustelozebenensyndroom is een neurologische aandoening die een impulsieve behoefte heeft om de benen te bewegen. Ook, en omdat het gewoonlijk de slaap verstoort, wordt het ook als een slaapstoornis beschouwd.

 aandeel

Wie het lijdt, wie het dagelijks leeft, weet goed dat deze realiteit, deze toestand, weinig onschuldig is. Er zijn patiënten voor wie het rustelozebenensyndroom enigszins verdraagbaar is; voor anderen daarentegen betekent het dat je ‘s nachts niet goed kunt slapen, het betekent dat je niet kunt gaan zitten als de avond komt  en het betekent ook dat je je in toenemende mate geïrriteerd voelt, meer fysiek en mentaal uitgeput bent.

Het is dus niets . We hebben te maken met een probleem dat meer dan 10% van de bevolking treft. Een chronische ziekte die geen genezing kent, maar verschillende soorten behandelingen.

persoon die lijdt aan het rustelozebenensyndroom

Rusteloze benen syndroom: welke symptomen heb je?

Rusteloze benen syndroom weet niet over seks, cultuur en leeftijd.  Zo veel zelfs dat het ook gebruikelijk is om te verschijnen bij jonge kinderen, hoewel het gemiddeld genomen voor het eerst verschijnt tussen de 40 en 45 jaar. De symptomen die verband houden met deze ziekte zijn de volgende:

 • Ongemakkelijke gevoelens van tintelingen in de extremiteiten. Het is gebruikelijker in de benen, maar het kan ook in de armen verschijnen.
 • Veel patiënten beschrijven het als “elektrische schok”, terwijl anderen zeggen dat het is alsof ze mieren onder de huid hebben. 
 • Het ongemak verschijnt ‘s middags en intensiveert’ s nachts, vooral wanneer de persoon in rust is, of hij nu in bed ligt of ligt.
 • Om het gevoel van brandend of tintelend gevoel zo intens te verlichten, beweegt of schudt de patiënt gewoonlijk de benen.
 • De symptomatologie is zeer variabel, er zijn momenten waarop het kan worden doorstaan ​​en andere waarin men het gevoel heeft dat men dat niet kan. Het onvermogen om ‘s nachts te slapen, in combinatie met nervositeit en uitputting kan de persoon tot een staat van grote angst leiden.

Het is belangrijk om te weten dat deze symptomen niet verdwijnen of verzwakken zodra ze verschijnen. Integendeel, ze hebben de neiging om te intensiveren.

Man wakker

Wat is de oorsprong van het rustelozebenensyndroom?

Zoals het gebeurt in veel van vele aandoeningen en gezondheidsproblemen, is de oorsprong niet duidelijk . Het is bekend dat er genetische achtergronden zijn en dat het mechanisme dat deze symptomatologie veroorzaakt zich in ons zenuwstelsel bevindt. Dus, en tot nu toe, weten specialisten dat er verschillende bijbehorende factoren zijn:

 • De circuits die het mechanisme van dopamine in het gebied van de basale ganglia toedienen en controleren, werken niet goed.
 • IJzergebreksanemie (ijzerdeficiëntie) is een andere geassocieerde factor.
 • Nierfalen en diabetes zijn twee ziekten die meestal voorkomen bij het rustelozebenensyndroom.
 • Medicijnen zoals antipsychotica, sommige antidepressiva of antihistaminica kunnen dit syndroom als bijwerking veroorzaken.
 • Zwangere vrouwen kunnen ook rusteloze benen syndroom in hun derde trimester lijden.

Welke behandelingen zijn er beschikbaar voor het rustelozebenensyndroom?

Op dit moment is het belangrijk om een ​​aanbeveling te doen. Als we ‘s nachts tintelingen of ongemakken in de benen beginnen te ervaren, aarzel dan niet om naar de dokter te gaan . Misschien zit de oorsprong in een bloedsomloopprobleem of kunnen we in feite lijden aan het rustelozebenensyndroom.

Zoals we in het begin hebben opgemerkt, is het niets. Wat begint als iets lichts en onbelangrijks, kan van invloed zijn op onze kwaliteit van leven en onze psychische gezondheid. De slapeloosheid, uitputting en mentale nervositeit waarmee hij deze ziekte uiteindelijk krijgt, is meer dan duidelijk  en dit is iets dat zo snel mogelijk moet worden behandeld via verschillende strategieën die wij specialisten voorschrijven.

 • De strategie die in deze gevallen het meest wordt gebruikt, is de farmaceutische: dopaminerge geneesmiddelen zoals ropirinol en anti-epileptica zoals gabapentine worden voorgeschreven.
 • Het verzorgen van onze slaapgewoonten is een andere zeer geschikte aanbeveling.
 • De massages op de benen en de baden met koud water en warm water verlichten meestal veel.
 • Ook is er een vibrerende pad genaamd “Relaxis” zeer effectief voor deze aandoening.

Psychotrope geneesmiddelen

Tot slot nogmaals aangeven dat het enige antwoord voor deze realiteit is om de symptomatologie te behandelen. Er is daarom geen remedie, en in geval van lijden aan het syndroom van rusteloze benen,  moeten we niet aarzelen om naar meer methoden en nieuwe therapieën te zoeken. Alleen dan zullen we die strategie vinden die het beste werkt voor ons en die ons in staat stelt een normaal leven te leiden en te genieten van een goede nachtrust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *