Teori av skjeen: Hvordan forklare hvordan fibromyalgi føles

Teorien om skjeer   er en metode for å forklare hva det er å være kronisk syk. Dette er en veldig lang artikkel, men det fortjener virkelig å bli lest. Denne artikkelen om skje teori er ikke skrevet av meg, det er en oversatt versjon av den opprinnelige artikkelen av Christine Miserandino. Christine har Lupus; Jeg tilpasset artikkelen til den kroniske sykdommen som ligger i hjertet av bloggen min; Fibromyalgi.

Teori av skjeen: Hvordan forklare hvordan fibromyalgi føles

Teorien om skjeen

Min beste venn og jeg snakket i en kafeteria. Som vanlig var det sent, og vi spiste pommes frites med saus. I gamle dager, da vi var unge, brukte vi mye tid på kafeteriaen i stedet for på skolen, og det meste snakket vi om gutter, musikk eller ubetydelige ting som var viktige for oss på den tiden. tid. Vi har aldri vært seriøse om noe. Da jeg tok medisiner, med en matbit som vanlig, så hun på meg med et merkelig utseende, øynene fast, ikke lenger snakkende.

Så spurte hun meg, uten grunn, hvordan det er å ha fibromyalgi og å være syk. Jeg var forferdet. Ikke bare fordi hun kom så uventet med dette spørsmålet, men også fordi jeg trodde at hun visste alt om fibromyalgi og kronisk sykdom, som var kjent om det. Hun gikk med meg til legene, hun så meg å gå på krykker, kom på scooteren, ri med rullestolen, så jeg kastet på toalettet og hun hadde sett meg gråt i smerte.

Hva mer var det å vite?

Jeg begynte å klage på piller, sprøyter, infusjoner, ubehag og smerte, men hun fortsatte og syntes ikke å være fornøyd med svarene mine. Jeg var litt overrasket, fordi hun var min romkamerat da vi studerte og hadde vært en god venn av meg i årevis; Jeg trodde hun kjente den medisinske siden av fibromyalgi lenge.

Så så hun på meg med en kikk som kjenner veldig godt hver syk person, uttrykket av ren nysgjerrighet om noe som en som er sunn, ikke kan inneholde.

Loading...

Hun spurte meg hvordan det var, ikke fysisk, men hvordan det var å være meg, for å være syk.

Da jeg prøvde å roe seg, så jeg etter noe for å hjelpe, men også å gi meg tid til å tenke. Jeg prøvde å finne de riktige ordene. Hvordan svare på et spørsmål jeg har aldri vært i stand til å svare på? Hvordan kan jeg forklare i detalj hvordan du påvirkes hver dag av din sykdom? Kan du forklare følelsene som en syk person sliter med, noen som har god helse?

Jeg kunne ha gitt opp, joked som jeg vanligvis gjør og endret emnet. Men jeg husker å tenke, “Hvis jeg ikke prøver å forklare det, hvordan kan jeg forvente at hun skal forstå? Hvis jeg ikke kan forklare det til min beste venn, hvordan kan jeg forklare verden til noen andre? “Jeg måtte prøve det i det minste.

skje teoriFotopar: Pixabay

På den tiden ble teorien til skjeen født.

Jeg plukket raskt opp alle skjeer fra bordet – og til og med fra de andre bordene. Jeg så på øynene hennes og sa: “Vennligst, du har fibromyalgi nå.” Litt overrasket, hun så på meg, som de fleste ville hvis de fikk en haug med skjeer . De kalde skjeene av metall ekko i hendene mine da jeg trakk dem sammen og la dem tilbake i hendene.

Jeg forklarte henne at forskjellen mellom å være syk og å være sunn er at den syke personen må foreta valg og hele tiden tenke på ting, mens resten av verden ikke trenger å.

Sunn mennesker har luksusen til et liv uten valg,

en gave som de fleste tar for gitt. De fleste starter dagen med ubegrensede muligheter og energi til å gjøre det de ønsker, spesielt unge mennesker. Generelt trenger de ikke å bekymre seg for virkningene av deres aktiviteter. Så jeg brukte skjeene for å gjøre det klart.

Jeg ville ha noe for henne som jeg kunne ta bort fordi de fleste med kronisk sykdom opplever en følelse av tap av liv som de hadde til da. Hvis jeg holdt kontroll over fjerning av skjeer, ville hun vite hvordan det føles at noen eller noe, i dette tilfellet fibromyalgi, har kontroll over livet ditt.

Hun grep skjeene med entusiasme

Hun hadde ingen anelse om hva jeg gjorde, men hun elsker fortsatt morsomme ting, så jeg trodde at hun trodde jeg var sjokkert, som jeg vanligvis gjør på sensitive emner. Hun la merke til hvor alvorlig jeg ville bli.

Jeg spurte ham om å telle skjeene. Hun spurte hvorfor, og jeg forklarte henne at hvis du er sunn, forventer du å ha et uendelig antall skjeer. Men hvis du må planlegge dagen nøye, må du vite nøyaktig hvor mange skjeer du starter dagen. Dette er ingen garanti for at du ikke mister noen flere skjeer underveis, men det vil hjelpe deg å vite hvor du kan gå. Hun telt: 12 skjeer. Hun lo og sa at hun ønsket mer. Jeg sa “nei” Umiddelbart visste jeg at dette spillet ville fungere da hun så skuffet – og vi hadde ikke engang startet enda!

Jeg vil ha flere skjeer i år ..

.. og fant ikke en måte å få mer på, så hvorfor ville hun ha mer? Jeg fortalte henne at hun alltid skal være oppmerksom på alt hun fortsatt har, og at hun ikke burde la dem ned, fordi hun nå har fibromyalgi og derfor må bruke henne skjeer sparsomt.

Jeg ba ham om å dele sine daglige aktiviteter, inkludert de enkleste tingene. Da hun snakket om alle de daglige tingene og moro, forklarte jeg henne at hver bedrift ville koste henne en skje. Da hun umiddelbart fortalte meg å gå på jobb, forstyrret jeg henne og tok en skje. Jeg stjal det nesten.

Jeg sa, “Nei! Du reiser ikke opp.

  • Først åpner du øynene dine med munn, og du oppdager at du er sen fordi du sov dårlig.
  • Du kryper ut av sengen med vanskeligheter, og du må først sørge for at du spiser noe før du kan gjøre noe annet.
  • Hvis du ikke spiser noe, kan du ikke ta medisinen, og du kan umiddelbart legge tilbake alle skjeer i dag og i morgen.

Jeg tok raskt en skje og hun skjønte at hun ikke engang hadde kledd seg. Dusjen koster ham en skje, bare for å vaske håret og barbere bena. I virkeligheten kan den høye rekkevidden av armene under hårvask og det lave området for barbering koste koste mer enn en skje, men jeg dro det en stund. Jeg ville ikke skremme ham umiddelbart. Dressing igjen koster ham en skje.

Jeg stoppet henne igjen.

.. og reist hvert eneste skritt i prosessen for å gjøre det klart at hun måtte tenke på hver eneste detalj. Du legger ikke bare på klær når du er syk. Jeg forklarte for ham at jeg trengte å se hvilke klær jeg kunne bære.

  • Hvis hendene mine er skadet, er knappene eller glidelåsen ut av spørsmålet.
  • Hvis jeg må fyres hele dagen, trenger jeg lange, myke ermer.
  • Når jeg har feber, må jeg ha en varm genser for å holde meg varm og så videre.
  • Hvis jeg sov dårlig, trenger jeg mer tid til å se bra ut.
  • Og så må du også legge til 5 minutter at du må føle deg sint eller trist, fordi det hele tok meg 2 timer.

Jeg tror hun begynte å forstå det.

Da forklarte jeg at hun måtte forstå resten av dagen, fordi når skjeene er ferdig, er de virkelig borte. Noen ganger kan du låne skjeene neste dag, men husk hvor vanskelig denne dagen vil være hvis du starter med enda færre skjeer. Jeg måtte også forklare for ham at en som er syk alltid lever med den truende tanken om at i morgen kan være dagen du har en forkjølelse, en betennelse eller noe annet som kan være farlig for en kronisk pasient.

Så, du vil aldri komme med for få skjeer, fordi du aldri vet når du virkelig trenger det. Jeg ville ikke frata henne, men jeg måtte være realistisk, og dessverre blir jeg klar for det verste er en vanlig del av en vanlig dag for meg.

Vi tilbrakte resten av dagen.

Langsomt lærte hun at hoppe lunsj ville koste henne en annen skje, i tillegg til å stå på toget, eller til og med slå datamaskinen for lenge.

Hun måtte gjøre valg og tenke på ting på en annen måte. Teoretisk måtte hun velge ikke å foreta kjøp, så hun kunne spise middag den dagen. Da hun kom til slutten av sin håndverksdag, sa hun at hun var sulten. Jeg minnet henne om at hun fortsatt måtte spise varm, men at hun bare hadde en skje igjen. Så måtte hun velge:

  • Hvis hun kokte, ville hun ikke ha nok energi (skjeer) til å gjøre oppvasken;
  • Hvis hun gikk ut på middag, kan hun være for trøtt til å gå hjem trygt.

Da fortalte jeg henne at jeg ikke hadde forstyrret å fortelle henne i dette spillet at hun også var veldig syk, at matlaging ikke lenger var et problem. Hun bestemte seg for å lage suppe fordi det var lett. Jeg fortalte ham at det var bare 7:00, du har bare en skje for resten av kvelden, så kanskje du kan gjøre noe godt, se på TV, børste huset ditt eller syng til ditt kor, men du kan gjøre det Ikke gjør alt.

Jeg har sjelden sett det med følelser.

Jeg ville ikke at kjæresten min skulle være sint, men samtidig var jeg glad for at noen endelig forstod meg. Hun hadde tårer i øynene og spurte: “Hvordan går det med dette? Må du virkelig gjøre dette hver dag? Jeg forklarte for ham at noen dager er verre enn andre; Noen dager har jeg flere skjeer enn andre. Men jeg kan aldri etterlate meg og aldri glemme, jeg må alltid tenke på det. Og fra tid til annen forsvinner en skje strukturelt, at du aldri vil gjenopprette. Jeg ga ham en skje som jeg hadde hemmelighet holdt bak.

Jeg sa bare: “Jeg lærte å leve med en ekstra skje i min ekstra lomme. Du må alltid være forberedt. “

Det er vanskelig. Det vanskeligste jeg måtte lære er å la meg gå og ikke vil gjøre alt. Jeg kjemper mot det hver dag. Jeg hater å bli utelukket, bo hjemme mens jeg vil forlate, ikke være i stand til å gjøre ting fordi ting ikke går bra.

Jeg ville at hun skulle føle frustrasjonen at hun skjønte at alt det alle gjør er så enkelt. Men for meg er det hundre små oppgaver i ett. Jeg må tenke på været, temperaturen den dagen og alle planene for hele dagen, før jeg kan gjøre noe. Mens andre mennesker bare kan gjøre ting, må jeg dvele på dem og planlegge som om jeg utviklet en strategi for en krig.

Forskjellen mellom å være syk og å være sunn er livsstilen.

For friske mennesker er det den fantastiske friheten til å ikke tenke, men bare å gjøre. Jeg savner denne friheten. Jeg savner aldri å telle skjeene.

Etter at vi var begge følelsesmessige og vi snakket litt lenger, la jeg merke til at det hadde rammet henne. Kanskje forsto hun endelig. Kanskje hun skjønte at hun aldri kunne ærlig si at hun virkelig forstod det. Men hun klaget ikke lenger, hvis jeg ikke kunne spise hos henne lenger, eller hvis jeg ikke engang kunne besøke henne, og hun fortsatt måtte komme og se meg. Jeg klemte ham da vi forlot kafeteriaen.

Jeg hadde fortsatt denne skjeen i hånden min og sa: “Ikke bekymre deg, jeg ser det som en velsignelse. Jeg må tenke på alt jeg gjør. Vet du hvor mange skjeer noen mennesker mister hver dag? Jeg har ikke noe sted for bortkastet tid eller skjeer bortkastet, jeg har nå valgt å tilbringe denne tiden med deg. ”

Teori av skjeen   (lepeltheorie)
2003 av Christine Miserandino

Facebook.com/Thespoonlady
butyoudontlooksick.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *