Dokumentar Netflix av Lady Gaga setter forside og sentrum av fibromyalgi

På mange måter er Lady Gagas nye Netflix-dokumentar, Gaga: Five Foot Two, hennes standard popstjerne-dokumentar, i enden av Madonna’s Truth or Dare eller Katy Perrys del av meg. Følger henne som hun skriver og spiller inn sanger og musikkvideoer for albumet Joanne, og forbereder for konsertopptredener (inkludert hans prestasjoner på Super Bowl XLI). Det er glimt av familielivet, og Lady Gaga, eller i dette tilfellet, den gamle Stefani Germanotta, deltar en dåp som gudmor for en av babyer av sine bandkolleger. Du kjenner sine foreldre og besteforeldre. Alt dokumentarisk materiale standard kjendiser.

Hva setter Gaga fra hverandre: Fem fot To er Lady Gaga vilje til å sette sin kamp mot kroniske smerter, spesielt hennes fibromyalgi, midt i historien. Faktisk er hele dokumentet fullt av smerte og traumer, og kampen for å opprettholde ikke bare din sunnhet, men fortsetter å fungere på høyt nivå. Filmen begynner med at Gaga går ut av sengen og får behandling for hoftesmerter. Da vet vi straks at smerten kommer til å være foran og midt.

Rundt 38 minutter av filmen, etter en bevegelig scene hvor Gaga spiller en sang for sin far og bestemor, ser vi henne i en komplett bris av fibro, som på tidspunktet for filming ikke ble diagnostisert. Vi ser Lady Gaga, ligger på sofaen under et håndkle, gråter og beskriver “hele høyre side av kroppen min i en spasme.” Det er kraftig og noe som hver person med fibromyalgi har lidd. Hun anerkjenner selv, for hennes kreditt, tror jeg, hvordan hennes privilegium som en massivt kjent og velstående cheerleader gir henne tilgang til konstant og utmerket medisinsk behandling. “Jeg tenker på andre mennesker som har, kanskje noe sånt, men som sliter med å oppdage hva det er, og ikke har penger til noen til å hjelpe dem,” sier han. “Og jeg vet ikke hva jeg ville gjøre uten alle disse menneskene for å hjelpe meg.

Det er et godt spørsmål, og en som mange, om ikke de fleste, har fibromyalgiundersøkelser lurt på hver dag. Vi vet hvor vanskelig det er å få en lege til å ta det på alvor, hvordan stigmatisert kronisk smerte er. Og de fleste har ikke millioner av dollar og sykepleiere som en del av deres miljø. Men det er fortsatt ganske overraskende å se henne gå fra det til å spille “Bad Romance” for Tony Bennetts bursdag noen timer senere.

Deretter har vi en montasje av hans arbeid, klemmer paparazzi, registrerer hilsen fra radiostasjonen, overraskende fansen. Det er på en eller annen måte inspirerende å se at noen går fra så mye smerte til å være “non-stop” for en frodig og adoring offentlighet. Igjen, dette er alt som er kjent som popstjerner: Gaga handler om en offentlig adskillelse, og bekymrer seg for om hennes fans alltid vil like hennes nye bilde, vil albumet bli bra?

Men fibro ting er det som gjenstår med deg. Vi ser henne besøke sin lege, opplisting hennes symptomer og medisiner. Dette er en av de øyeblikkene av “Stjerner, de er som oss” som kjendiser prøver å utføre, og ikke alltid vellykket. Men Lady Gaga klarer å gjøre det. Hun mottar en triggerpunktinjeksjon, og vi kan se den, mens hun er stresset fordi det nye albumet lekker på nettet.

“Bevissthet” er en av de sjeldne begrepene som brukes mye for sykdommer som fibromyalgi, og jeg er ikke alltid sikker på at det er nok for folk å være “oppmerksomme” på at noe eksisterer. Men Lady Gagas beslutning om å oppleve så mye smerte og la oss komme inn på doktors kontor ser ut til å være mer enn en enkel bevissthet. Det kan virkelig svekke stigmen av disse kroniske sykdommene. Ingen kunne se Lady Gaga gjennom hennes forberedelser til å utføre i Super Bowl, og kalle henne “vagabond”, som er en vanlig fornærmelse kastet på mennesker med kroniske smerteforhold. Jeg antar at det er noen som kan se dette og si: “Vel, hvis Lady Gaga kan gjøre det, hvorfor kan du ikke komme deg ut av sengen?”

Men han ignorerer helt poenget. Som Gaga selv peker på, har hun mye penger til å betale for førsteklasses medisinsk hjelp, penger som ikke alle har. Men det er også et sårbarhet som viser at mange kjendiser i størrelsen din ikke gjør det, og det er et stort problem.

Definitivt se filmen, spesielt hvis du er en fan. Men selv om du ikke er det, er det fortsatt en viktig film for å vise fibromyalgi i en så intim setting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *