Dysfagi og fibromyalgi: svelgeproblemer

Dysfagi er et medisinsk begrep som betyr en pasient har problemer med å svelge. Det finnes en rekke ulike forhold som kan føre dysfagi. Og noen som lider av dysfagi finner det ofte gjør livet svært vanskelig. Avhengig av din tilstand, kan svelge være smertefullt, noe som gjør spising og ernæring som en utfordring.

Og hva er mer alarmerende er at mange mennesker med fibromyalgi oppgir å ha problemer med dysfagi.

Så, hva er noen ting som kan forårsake dysfagi? Er det en sammenheng mellom staten og fibromyalgi? Og hva kan gjøres for å behandle det?

dysfagi

Hva forårsaker dysfagi?

Det finnes en rekke forskjellige ting som kan forårsake dysfagi. Alt som forstyrrer komplekst system av nerver og muskler som styrer spiserøret kan gjøre svelge vanskelig. Men noen av de vanligste årsakene er:

  • Akalasi  – en tilstand som forårsaker musklene i spiserøret til kontrakt.
  • Diffuse krampe  – en tilstand der muskelspasmer ukontrollerbare, vanligvis etter svelging.
  • Esophageal Innsnevringen  – en innsnevring av åpningen i spiserøret forårsaket av arrvev eller tumorer.
  • Gastrointestinale sykdommer reflukssykdom (GERD)  – Den gradvise ødeleggelse av vev i spiserøret som forårsakes av syrevasking magen i spiserøret.

Dysfagi kan også oppstå uten noen åpenbar kilde. Men uansett årsak, symptomene er ofte like. De vanligste symptomene er problemer med å svelge, sår hals, hyppige halsbrann, en hes stemme, og oppstøt som allerede har spist.

I de fleste tilfeller er dysfagi ikke farlig. Men det kan føre til dramatiske vekttap og kan være dødelig hvis den er laget til å gulpe mat i lungene.

Og siden vi ikke alltid vet hva som forårsaker sykdommen, vet vi at er uvanlig vanlig hos mennesker med fibromyalgi.

Dysfagi og fibromyalgi

En studie av National Institute of Health i USA fant at et betydelig antall pasienter med fibromyalgi rapportert problemer med å svelge. Pasientene i studien rapporterte lider av dysfagi med en rate 40% høyere enn folk uten fibromyalgi.

Dessverre er grunnen til at denne typen symptomet er vanlig hos personer med fibromyalgi fortsatt et mysterium. Det er mye vi ikke vet om hvordan fibromyalgi fungerer, inkludert så kan forårsake dysfagi. Men vi kan spekulere på en rekke muligheter.

Personer med fibromyalgi ofte opplever muskelsvakhet. Denne svakheten kan forklare hvorfor lider av dysfagi. Musklene som styrer svelge prosessen kan bli påvirket av generell svakhet som forårsakes av fibromyalgi.

I tillegg er det kjent at personer med fibromyalgi har problemer med nervesystemet. En NIH studie funnet at pasienter med fibrose var det signifikant flere neurologiske forandringer som en kontrollgruppe. Hvis fibromyalgi er en tilstand som påvirker nervesystemet, så mange leger foreslår at det er, så kan det være årsaken til et sammenbrudd mellom nerver som styrer spiserøret og hjernen.

Dette ville forklare hvorfor mennesker med fibromyalgi har problemer med å svelge. Hjernen din kan ikke kontrollere musklene i spiserøret som du normalt ville. Men inntil vi vet mer om tilstanden, kan vi ikke si med sikkerhet hva som er linken.

Heldigvis er det noen ting du kan gjøre for å behandle tilstanden.

behandlingstilbud

Det første trinnet i behandlingen er diagnose. Den vanligste måten å diagnostisere tilstanden er en avbildning test, slik som en barium røntgen. I hovedsak drikker pasienten en kontrast materiale – barium lining spiserøret og gjør det lettere å se på røntgen. Da legen kan undersøke bildet for å se om spiserøret utvider riktig. Og denne testen kan også gjøres med en endoskopisk kamera.

Behandlingen avhenger av hva som forårsaker sykdommen. Hvis tilstanden er forårsaket av svekkede muskler, er det en rekke øvelser du kan gjøre for å styrke musklene. Og du kan lære forskjellige svelge teknikker for å kompensere for svekkede muskler. Legen vil kunne gi deg råd om hva du skal gjøre.

Hvis behandling er forårsaket av muskel innsnevring i spiserøret, er det en rekke medisiner som kan hjelpe slappe av musklene. I tillegg kan en kirurg utføre en prosedyre for å strekke musklene og tvinge dem til å slappe av. Endelig kan en kirurg fjerne en del av spiserøret for å utvide området for mat til å passere gjennom.

Hvis du har problemer med å svelge, er det alltid en god idé å oppsøke lege. De vil kunne gi deg råd om den beste løpet av behandlingen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *