Vermoeidheid bij fibromyalgie is niet alleen normale vermoeidheid.

Vermoeidheid optreedt wanneer u fibromyalgie verder gaat dan de “normale vermoeidheid,” volgens een recente publicatie in het tijdschrift BMC – aandoeningen van het bewegingsapparaat.

De onderzoekers wilden om te begrijpen in meer detail de vermoeidheid die optreedt bij fibromyalgie en de impact die het heeft op ons leven. Na het uitvoeren van een reeks interviews werden de resultaten geanalyseerd en produceerde een model met   conceptuele vermoeidheid van fibromyalgie, waaronder de volgende:

Een overweldigend gevoel van vermoeidheid
dat is niet verlicht door rust of slaap
is niet evenredig met de inspanningen op een dagelijkse basis
in verband met een gevoel van zwakte en zwaarte
interfereert met motivatie en de wens om uit te voeren activiteiten
belemmeren taken tijd – consumeren

Het weerhoudt ons te concentreren, helder denken en zich dingen te herinneren.

Voor degenen onder ons die met dit soort vermoeidheid te leven, dit is niets nieuws. Echter, het lijkt erop dat dit model is een goede stap voorwaarts. De medische wereld heeft niet een juist begrip van de verschillende types van vermoeidheid en de noodzaak van juiste taal om ze te beschrijven. Iedereen voelt zich steeds meer moe en vermoeidheid is een van de belangrijkste klachten die artsen te horen. Dit model geeft een definitie van vermoeidheid als gevolg van fibromyalgie, die helpt onderscheiden van andere vormen van vermoeidheid.

Velen van ons hebben meegemaakt fibromyalgie ziek alle niveaus van de vermoeidheid van dit nieuwe model, in verschillende variaties, en zeker hebben bijna allemaal ervaring met artsen die vaak niet de zwakte we voelen als gevolg van vermoeidheid te begrijpen. Dit kan een alarmerend symptoom zijn, in de mate dat we soms bang zijn om te lopen uit angst laten vallen ons gevoel zo zwak benen kon blijkbaar niet vasthouden. En deze zwakte komt en gaat, soms zelfs niet lijken te veel zin.

Met een beetje geluk, kan dit nieuwe model helpen ons en onze artsen beter inzicht in de vermoeidheid als gevolg van fibromyalgie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *