Somatisk smerte og fibromyalgi

Somatisk smerte og fibromyalgi

somatisk smerte

Det er anslått at om lag 100 millioner amerikanere går til en form for kronisk smerte. Som du kan forestille deg, leger bruker mye tid på å lete etter måter å finne behandling for denne smerten. Derfor har de et system som tillater dem å kategorisere smerten gjort.

I utgangspunktet er det tre hovedkategorier av smerte: nociceptiv, nevropatisk og idiopatisk. Men det er mange underkategorier, inkludert en som er spesielt interessant for folk med fibromyalgi vil ha somatisk smerte.

Så hva er det somatiske smerter? Hvorfor er det relevant å fibromyalgi? Og hva du kan gjøre for å behandle det?

Hva er somatisk smerte?

Somatisk smerte er klassifisert i bred kategori av nociseptive smerter. Nosiseptiv smerte er forårsaket av små reseptorer i huden og vevet under kalles nociseptorer. Når nociceptors er skadet, som når du klipper, sender de elektriske signaler langs nervene til hjernen.

Hjernene tolker disse signalene, så vel som smerte og sender signaler tilbake til nerven til området hvor de nociseptorer plassert. Det er derfor når du kutter armen vondt der huden er skadet, selv om smertene virkelig starter i hjernen.

aktiverer også disse somatiske smerte nociseptorer, men uttrykket “somatisk smerte” refererer til smerte som er spesielt myke kroppsvev, slik som hud, bindevev og muskel.

Og det er to forskjellige typer somatisk smerte: overflatiske og dype. Overfladisk somatisk smerte er smerte som har hud og slimhinner. Enhver skade på vev som et snitt, brannsår, eller infeksjon fører til somatisk smerte.

dyp somatisk smerte som forekommer i vevet under huden som ledd, knokler eller sener. Hvis du trekker en muskel i beinet, kan du oppleve dyp somatisk smerte. Det samme gjelder for tilstander slik som artritt, som fører til svelling av bindevevet i leddene.

overfladisk smerte er vanligvis mer som en skarp stikkende eller brennende følelse mens dyp smerte mer som en bankende eller verkende smerter.

Tydeligvis er det en veldig bred kategori. Og det er noen forhold som kan føre til somatiske smerter.

Mens smerten ved fibromyalgi er klassifisert som idiopatisk smerte, folk som lider av fibromyalgi er mer sannsynlig å utvikle noen av disse forholdene.

Somatisk smerte og fibromyalgi

Å ha fibromyalgi øker risikoen for å utvikle visse vilkår. Noen av de vanligste autoimmune sykdommer.

autoimmune sykdommer inkluderer ting som leddgikt, lupus eller Sjøgrens syndrom. Disse forholdene er forårsaket når immunsystemet begynner å falle på vev, noe som fører til betennelser. I artritt, synovialt vev eller synovium begynner å svelle.

Når lupus, immunsystemet angriper vev i hele kroppen, inkludert huden. Personer med lupus kan utvikle store utslett. Disse utbruddene kan forårsake svært følsomme for lys og UV eksponering for somatisk smerte.

Og Sjøgrens syndrom påvirker slimhinnene. Som et resultat, de har blitt hoven, og membraner mister evnen til å produsere fuktighet. Dette kan resultere i betydelig smerte hvis membranene er gradvis skadet.

Heldigvis er det ting du kan gjøre for å behandle smerte.

Hva du kan gjøre for å behandle det?

Hva slags behandling du åpenbart avhenger av hva tilstanden er nødvendig som er årsaken. De vanligste typer smerte er enkle, over-the-counter smertestillende. Disse virker ved å blokkere de enzymer som tenningen, hvilket gjør produserer meget egnet for behandling av autoimmune sykdommer.

De er ‘for stor for mindre skader, sammen med noen grunnleggende førstehjelp. For dyp smerte, frysing det berørte området, er det ofte nyttig for å redusere mengden av smerte du føler.

For mer alvorlig smerte, leger ofte fore fysisk terapi eller opioidanalgetika. Opioider er blant de mest effektive verktøyene vi har for behandling av sterke smerter. Men de også bære noen alvorlig risiko. opioid overdosedødsfall er et stort problem i mange land. CDC anslår at ca 91 amerikanere dør hver dag av opioider.

Og de bærer en alvorlig risiko for fysisk avhengighet, som kroppen din trenger for å fungere medisiner. Dette betyr ikke at opioider ikke kan være nyttig for å kontrollere smerte. Men det er ekstremt viktig å ta dem på en ansvarlig og alltid følge lege.

Hvis du alltid lider smerte, er det best å oppsøke lege. De bør være i stand til å gi deg en diagnose og behandlingsanbefalinger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *