Somatische Pijn en fibromyalgie

Somatische Pijn en fibromyalgie

somatische pijn

Er wordt geschat dat ongeveer 100 miljoen Amerikanen gaan met een vorm van chronische pijn. Zoals u zich kunt voorstellen, artsen besteden veel tijd op zoek naar manieren om de behandeling van deze pijn te vinden. Daarom hebben ze een systeem dat hen in staat stelt om de pijn te categoriseren gemaakt.

In principe zijn er drie grote categorieën van de pijn: nociceptieve, neuropathische en idiopathische. Maar er zijn ook veel sub-categorieën, waaronder een die vooral interessant voor mensen met fibromyalgie, somatische pijn zal zijn.

Dus wat is de somatische pijn? Waarom is het om fibromyalgie relevant? En wat u kunt doen om het te behandelen?

Wat is Somatische pijn?

Somatische pijn wordt ingedeeld in de brede categorie van nociceptieve pijn. Nociceptieve pijn wordt veroorzaakt door kleine receptoren in de huid en het weefsel onder genoemd nociceptoren. Wanneer nociceptoren zijn gewond, net als wanneer je knippen, sturen ze elektrische signalen langs de zenuwen naar de hersenen.

De hersenen interpreteert deze signalen als pijn en zendt signalen terug de zenuw naar het gebied waar de nociceptoren bevinden. Dat is waarom wanneer u knippen uw arm doet pijn waar de huid is gewond geraakt, hoewel de pijn begint pas echt in de hersenen.

activeert ook deze somatische pijn nociceptoren, maar de term “somatische pijn” betrekking op pijn die bijzonder zachte lichaamsweefsels zoals huid, bindweefsel en spieren.

En er zijn twee verschillende soorten van somatische pijn: oppervlakkig en diep. Oppervlakkige somatische pijn is pijn die de huid en de slijmvliezen heeft. Eventuele schade aan dit weefsel als een snee, branden, of infectie leidt tot somatische pijn.

diepe somatische pijn optreedt in het weefsel onder de huid als de gewrichten, botten of pezen. Als je een spier te trekken in het been, ondervindt u diepe somatische pijn. Hetzelfde geldt voor aandoeningen zoals artritis, hetgeen leidt tot zwelling van het bindweefsel van de gewrichten.

oppervlakkige pijn is meestal meer als een scherp stekende of branderig gevoel, terwijl diepe pijn lijkt meer op een kloppende of zeurende pijn.

Uiteraard is het een zeer brede categorie. En er zijn een aantal voorwaarden die kunnen leiden tot somatische pijn.

Terwijl de pijn van fibromyalgie is geclassificeerd als idiopathische pijn, mensen die lijden aan fibromyalgie zijn ook meer kans om een ​​aantal van deze voorwaarden te ontwikkelen.

Somatische Pijn en fibromyalgie

Het hebben van fibromyalgie verhoogt het risico op het ontwikkelen van een aantal voorwaarden. Enkele van de meest voorkomende zijn auto-immuunziekten.

auto-immuunziekten omvatten zaken zoals artritis, lupus of het syndroom van Sjögren. Deze voorwaarden worden veroorzaakt wanneer het immuunsysteem begint het weefsel aan te vallen, wat leidt tot ontsteking. Bij artritis, gewrichtsweefsel of synovium begint te zwellen.

Wanneer u lupus, valt het immuunsysteem weefsels door het hele lichaam, waaronder de huid. Mensen met lupus soms ontwikkelen grote uitslag. Deze uitbarstingen zijn zeer gevoelig voor licht en UV-blootstelling kan leiden tot somatische pijn.

En Sjögren-syndroom tast de slijmvliezen. Als gevolg daarvan hebben ze opzwellen en de membranen verliezen het vermogen om vocht te produceren. Dit kan leiden tot aanzienlijke pijn als de membranen geleidelijk beschadigd zijn.

Gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de pijn te behandelen.

Wat u kunt doen om het te behandelen?

Wat voor soort behandeling die u nodig hebt hangt natuurlijk af van wat de conditie is wat de oorzaak is. De meest voorkomende vormen van pijnbestrijding zijn eenvoudig, over-the-counter pijnstillers. Deze werken door het blokkeren van de enzymen die de ontsteking, die zeer geschikt voor de behandeling van auto-immuunziekten maakt produceren.

Ze zijn ‘te groot voor kleine verwondingen, samen met een aantal elementaire eerste hulp. Voor diepe pijn, het bevriezen van het getroffen gebied is het vaak nuttig om de hoeveelheid pijn die je voelt te verminderen.

Voor meer ernstige pijn, artsen vaak voorschrijven fysiotherapie of opioïde analgetica. Opioïden behoren tot de meest doeltreffende instrumenten die we hebben voor de behandeling van ernstige pijn. Maar ze dragen ook een aantal ernstige risico’s. opioïde overdosis sterfgevallen zijn een groot probleem in vele landen. Het CDC schat dat ongeveer 91 Amerikanen sterven elke dag van opioïden.

En ze dragen een ernstig risico van lichamelijke afhankelijkheid, waar uw lichaam nodig heeft om medicijnen te functioneren. Dit betekent niet dat opioïden niet nuttig zijn om pijn te bestrijden kan zijn. Maar het is uiterst belangrijk om ze op verantwoorde wijze te nemen en volg altijd een medisch advies.

Als u last heeft van pijn, is het altijd het beste om een ​​arts te raadplegen. Zij moeten in staat om u een diagnose en behandeling aanbevelingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *